Lidové noviny

Kůrovec chystá další útok na lesy

Mírná zima nepomohla. Lesníci i ochránci čekají, že počet uschlých a napadených stromů bude rapidně růst

- ONDŘEJ STRATILÍK

ROŽNOV/PRAHA S nástupem podzimu si správci lesů oddechli. Chladnější období mělo občerstvit jehličnany, vysušené po mnohatýden­ních loňských vedrech, aby dokázaly vzdorovat rychle se množícímu lýkožrouto­vi smrkovému.

Jenže počasí nahrává broukovi i dál. „Průběh zimy nenasvědču­je zásadnímu poklesu kůrovce, jeho zvýšený výskyt je důsledek loňského roku,“krčí rameny Pavel Popelář, vedoucí lesnického oddělení na Správě CHKO Beskydy. „Hlavně u smrků lze proto očekávat dost velké potíže,“dodává jedním dechem.

A moravskosl­ezská chráněná oblast není jediná. Na náročný rok se chystají třeba i ochránci v Krkonoších. „Co se týče zvýšeného výskytu kůrovce, záleží na vývoji počasí, ale očekáváme problémy,“reaguje Radek Drahný ze Správy KRNAP.

Situaci by ještě mohl změnit studený a deštivý březen a duben a chladnější léto, avšak předpovědi meteorolog­ů zatím nic takového nenaznačuj­í.

Kůrovce bude třikrát víc než loni

Na kalamitu se začali připravova­t i hospodáři. Zástupci Lesů ČR včera prohlásili, že oproti už tak špatnému loňsku čekají letos trojnásobn­ý nárůst množství kůrovce.

Jak tvrdí Václav Lidický, technický ředitel Lesů ČR, brouk v největší míře ohrožuje lesy v Olomouckém a Moravskosl­ezském kraji. Nejsou v takové kondici jako stromy v jiných částech republiky. „Oslabené porosty jsou pro kůrovce ideálním útočištěm. Pokud se kůrovci přemnoží, mohou napadnout stovky hektarů lesa,“vypočítal Lidický.

Proto chce letos státní podnik do boje proti lýkožrouto­vi investovat rekordní částku. Zatímco v minulosti to bylo 50 milionů ročně a loni 80, nyní půjde do záchrannýc­h opatření rovnou 130 milionů korun.

Kromě instalace desítek tisíc feromonový­ch lapačů a chemického ošetření kůry lesníci položí i 200 tisíc lapáků. Tedy pokácených stromů, které se přikryjí větvemi. Kmen potom vylučuje stej- né látky jako oslabené stromy a tím naláká kůrovce. Po napadení jsou lapáky odvezeny nebo ošetřeny, aby lýkožrout nedokončil svůj vývoj.

A ve hře je samozřejmě i těžba. Podle expertů se musí lesy průběžně hlídat a napadené stromy pokácet, než brouk vyletí a zahnízdí se jinde.

„Monokultur­y by zemřely tak jako tak“

I když ochránci přírody souhlasí s tím, že loňský extrémně suchý a teplý rok kůrovci pomohl, nepů- vodní jednodruho­vé lesy by prý padly tak jako tak. „Monokultur­y v nižších a středních polohách odchází dlouhodobě. A pokud neodejdou kvůli kůrovci, odejdou kvůli parazitují­cí houbě václavce,“popisuje Jaromír Bláha z Hnutí Duha. „Tyhle lesy je proto nutné co nejdřív nahradit smíšenou výsadbou dubů, buků, habrů či jedlí,“doplňuje.

Jejich výhodou je, že koření mnohem hlouběji než smrky. Proto i v suchém období snáze dosáhnou na podzemní vodu a zůstávají silné.

Takové vize se ale moc nelíbí dřevorubců­m. Právě snadno přístupné monokultur­y jim zajišťují relativně jednoduché a rychlé kácení.

Mšice, kloubnatka i sypavka

Horký loňský rok ovšem pomohl i dalšímu škůdci – mšici smrkové. Především v Ústeckém kraji masivně napadala nepůvodní smrk pichlavý.

Odolný strom se tu vysazoval na začátku 90. let jako náhrada za dřeviny zničené imisními kalamitami. Pouze smrk pichlavý se do- kázal vypořádat s narušeným životním prostředím.

Podle ekologů ale lesníci zapomněli, že smrky měli zavčas pokácet a nahradit tradičními jehličnany. I proto souhra horkého léta, několika posledních mírných zim a jejich přestárlos­ti způsobila loňskou kalamitu. Stromy hromadně rezavěly a opadávaly.

Ve vyšších partiích – na svazích Krušných hor – se zase probouzí cizopasné houby kloubnatka a sypavka. I ony napadají hlavně málo odolné smrkové monokultur­y.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia