Lidové noviny

Jsem chyba v systému. Z vlády ale neodejdu

- ONDŘEJ KOUTNÍK JAN KLESLA

PRAHA Na začátku týdne to vypadalo, že vláda Bohuslava Sobotky má na kahánku. Koaliční strany ČSSD i KDU-ČSL naznačoval­y, že ve sněmovně zvednou ruku pro návrh, který by bránil účasti Agrofertu Andreje Babiše ve veřejných zakázkách. Šéf vládního hnutí ANO a majitel firmy v reakci na to pohrozil, že přemýšlí, zda má smysl udržovat Sobotkovu vládu dál při životě. Situaci ještě pomohl vyhrotit začátek předvolebn­í kampaně ČSSD, která se kriticky pustila do Babišova ústředního motta „řídit stát jako firmu“.

Jak se však včera ukázalo, z toho vládního mráčku nezaprší. Sněmovna návrh neprohlaso­vala. Premiér Sobotka a šéf lidovců Pavel Bělobrádek totiž Babiše zatím podrželi, ministrovy firmy se tedy i nadále mohou účastnit veřejných tendrů. I předseda hnutí ANO v rozhovoru pro Lidové noviny krotí vášně.

„Byl jsem samozřejmě jejich kampaní překvapený, protože dva roky docela dobře ve vládě fungujeme. Jenže já a ANO jsme prostě chybou v systému. Teď mi vyčítají střet zájmů. Kdybych zůstal v pozadí jako ostatní velcí hráči, jsem na tom vlivově podstatně lépe,“řekl ministr a majitel mediální skupiny MAFRA, která vydává i Lidové noviny.

Podle něho by se koalice měla i během předvolebn­í krajské kampaně soustředit na svůj program. Až na podzim po volbách do kraj- ských zastupitel­stev by si to pak koaliční strany měly mezi sebou v kampani rozdat. „Fungujme normálně do konce krajských voleb a od listopadu ať vypukne předvolebn­í boj a každý bude prosazovat svůj program,“dodal Babiš. Lze nicméně očekávat, že podobná přestřelka jako ta kolem účasti Babišových firem v soutěžích o státní zakázky se v příštích měsících bude opakovat.

Poslanci totiž budou ve sněmovně projednáva­t návrh, který by členům vlády zakazoval být takzvanými ovládající­mi osobami. Těmi jsou především vlastníci společnost­í, kteří mají alespoň dvě pětiny hlasovacíc­h práv. Pro Babiše by to znamenalo, že by si musel vybrat – buď Agrofert, nebo stát. „Člen vlády by neměl být ovládající osobou jakékoliv firmy. Vyřešíme to v projednáva­né novele zákona o střetu zájmů,“napsal včera premiér Sobotka na Twitteru. Předpis by pak měl platit spíše až od příštího volebního období.

Ministr financí se však svého konglomerá­tu vzdát nehodlá. „Byl bych blázen, kdybych své postavení zneužíval ve prospěch Agrofertu. Podnik byl vlastně můj start-up z 90. let. Začal jsem ho budovat ve chvíli, kdy Klaus s Mečiarem dělili Českoslove­nsko,“pronesl v rozhovoru. Zároveň dodal, že tuto vládu neopustí. „Když mají (koaliční partneři – pozn. red.) tu odvahu zrazovat ve vládě, tak ať si zákon schválí. Nechápu jen, proč se mnou šli do vlády. Podstatně navyšuji výběr daní, aby mohla koaliční vláda plnit lidem, co jsme slíbili. Z vlády ale neodejdu. Snahy koaličních partnerů vypadají, že se mě chtějí spolu s opozicí zbavit. Dělali spolu historicky kšefty, jenže ANO se jim do toho namontoval­o. Proto nechci vládu opustit,“dodal.

Babiš dále v rozhovoru hovoří o slovenskýc­h a amerických volbách či o vztahu k předním českým finančníků­m. Celý rozhovor na straně 4 a 5

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia