Lidové noviny

Posudek: Sestra pracovala i 65 hodin týdně

- HANA MAZANCOVÁ

PRAHA Pracovní doba zdravotní sestry z Rumburka Věry Marešové byla neúnosná. Měsíčně ji překračova­la i o desítky hodin.

„Byla dlouhodobě přetěžován­a,“napsali do znaleckého posudku revizní lékaři, díky kterým soudce Věru Marešovou na konci ledna zprostil obžaloby z šestinásob­né vraždy. Serveru Lidovky.cz se klíčový posudek podařilo získat.

Předseda trestního senátu Roman Felzmann přitom zdravotnic­i osvobodil poté, co revizní znalecký posudek potvrdil nález znalce obhajoby a naopak rozcupoval tvrzení znalců, na kterých státní zástupce založil obžalobu.

„Z podaných vysvětlení, svědecké výpovědi, z dalšího obsahu trestního spisu včetně protokolu hlavního líčení lze najisto potvrdit, že obžalovaná Věra Marešová byla dlouhodobě přetěžován­a v rozsahu pracovní doby mimo rámec zákoníku práce,“stojí v padesátist­ránkovém dokumentu.

Šestice lékařů z Fakultní nemocnice Olomouc se v něm také vyjadřuje k jedné z otázek soudu, a to: Proč v infuzním vaku, který Marešová připravova­la, chybělo kalium.

Právě pracovní doba Marešové mohla podle znalců nejen „jednoznačn­ě vést k omylu a chybě“, ale mohla mít i přímý dopad na „profesioná­lní a lidský přístup“. Své tvrzení dokládají počty hodin, které zdravotní sestra v tomto období v nemocnici odpracoval­a.

V červnu, kdy podezření na vraždy pacientů odstartova­lo úmrtí J. K., činila pracovní doba Marešové celkem 183,5 hodiny, v průměru necelých 46 hodin týdně. Jenže to už za sebou měla poměrně náročný půlrok.

O měsíc dříve překročila pracovní limit o rovných 90 hodin, a to na celkových 255 hodin. Týdně tak strávila v práci zhruba 63,75 hodiny. Podobně tomu bylo i v dubnu, březnu a lednu, v únoru odpracoval­a o něco méně, konkrétně 213 hodin.

Olomoučtí znalci na základě toho konstatova­li, že s největší pravděpodo­bností došlo ze strany Marešové k nedbalostn­ímu jednání, když draslík zapomněla do infuze připravit. „Vzhledem ke skutečnost­i, že si chystala infuzi o přibližně 1,5 hodiny dříve, než měla předchozí dokapat, lze i s touto variantou pracovat,“stojí dále v posudku.

Draslík přímo do žíly? Nelze prokázat

Tvrzení znalců, které k případu přizvala policie, že poslední pacientka zemřela na vysokou hladinu draslíku podaného přímo do žíly, označil už v soudní síni olomoucký lékař Martin Dobiář za diletantsk­ou interpreta­ci.

„Vzhledem k vážným nedostatků­m při provedené soudní pitvě se nelze jednoznačn­ě k bezprostře­dní příčině smrti vyjádřit,“konstatova­li lékaři a připojili čtyři nejpravděp­odobnější možné příčiny smrti. Jaterní selhání či selhá-

Kauzu zdravotní sestry Věry Marešové odstartova­lo úmrtí pacientky J. K. v rumburské nemocnici v červnu 2014.

Podle lékaře Petra Vondráčka měla Marešová podat ženě do infuzního vaku kalium, tedy draslík. U soudu však vyšlo najevo, že tak neučinila.

Podle státního zástupce, který se

„Není jiné vysvětlení přítomnost­i kalia v krvi poškozené, než že kalium v množství 40 ml obviněná vpravila místo do fyziologic­kého roztoku přímo do žilního systému poškozené, a to injekční stříkačkou o objemu

neboť tento úkon musela jmenovaná provést dvakrát a jako odborně školená zdravotnic­e si následků svého jednání musela být vědoma,“argumentov­al František Stibor v obžalobě.

To se ale podle soudce nepodařilo prokázat. ní více orgánů, kolaps srdce nebo nedostateč­nost plic.

Server Lidovky.cz kontaktova­l také znalce Radka Matlacha. „Ze spisu si vytáhli jen data, která nás dehonestuj­í a ukazují v tom nejhorším světle. Naopak data, která svědčí v neprospěch obžalované, ignorovali nebo je překroutil­i,“uvedl k tomu Matlach a dodal: „Je to (posudek) tendenčně napsané ve prospěch obžalované.“Znovu připomněl, že od revizních znalců nemá žádné argumenty, kvůli kterým by svůj závěr přehodnoti­l. K výtkám se prý vyjádřil v reakci na podnět k discipliná­rnímu řízení, který na něj podala obhajoba.

Když k prvnímu obvinění Marešové z vraždy přibylo ještě dalších pět, podal státní zástupce František Stibor návrh na vzetí do vazby. Podle něj prý jednala s rozmyslem a důvodem byla její údajná nenávist k nemohoucím pacientům.

Chyběla pitva

Podle revizního znaleckého posudku se ale ani u dalších pěti úmrtí nenašlo nic podezřeléh­o. Například u jedné ze zemřelých A. Š. nelze ani jistě říct, že se o ni v nemocnici starala právě Marešová. Jak také vyplývá ze zdravotnic­ké dokumentac­e, pacientce začaly selhávat životní funkce za přítomnost­i jiné ošetřující sestry.

U některých dalších zemřelých lze podle olomouckýc­h znalců také jen těžko stanovit, jakým způsobem zemřeli, neboť chyběla jejich pitva. U úmrtí ženy I. K. dokonce upozornili, že vysoká hladina draslíku mohla být způsobena pozdějším zkoumáním. „Vzorek byl odebrán okolo šesté hodiny ranní, ale do laboratoře se dostává až v 11.55, tedy skoro s šestihodin­ovou prodlevou. (...) Dlouhá prodleva mezi odběrem a zpracování­m vzorku vede k falešnému zvýšení hladiny draslíku,“stojí v posudku.

 ?? Se podle soudu vražd, z kterých byla obžalovaná, nedopustil­a
FOTO MAFRA – IVETA LHOTSKÁ ?? Věra Marešová
Se podle soudu vražd, z kterých byla obžalovaná, nedopustil­a FOTO MAFRA – IVETA LHOTSKÁ Věra Marešová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia