Lidové noviny

Posílené poradny ušijí dětem „inkluzi na míru“

- MICHAELA KABÁTOVÁ

PRAHA Kvůli začleňován­í dětí se speciálním­i potřebami do běžných škol ministerst­vo školství navýší kapacitu poradenský­ch zařízení o 10 procent. K dispozici pro tento účel bude 80 milionů korun.

Má jít o 150 vysoce kvalifikov­aných odborníků – především psychologů a speciálníc­h pedagogů, kteří mají stanovit, co žák potřebuje, aby učivo v klasické škole zvládal a tím i učitel věděl, jakým způsobem mu nejlépe předávat vědomosti. Otázka zní, kde tyto specialist­y získat.

„V září se pro nás hodně změní. Hlavně ohledně časové náročnosti práce. Z novely a vyhlášky pro nás vyplývá mnohem více povinností a fyzické přítomnost­i ve školách,“sdělila LN Jana Hlavová, ředitelka Pedagogick­o-psychologi­cké poradny Liberec.

Vyhlásila už proto výběrová řízení na nové pracovníky. V ideálním případě by potřeboval­a přijmout čtyři. Zároveň ale přiznává, že o některé typy odborníků je v tomto regionu značná nouze. „Kamenem úrazu je, že máme málo psychologů a nikdo se k nám nechce přestěhova­t třeba z Prahy nebo Brna. Personální otázka je pro nás klíčová. Ale momentálně neznáme ani rozpočet,“řekla také Hlavová. Potřeboval­a by nutně do týmu i sociální pracovnici, která se bude věnovat administra­tivě: „Předávání dokumentac­e do škol a obsluha datové schránky bude časově velmi náročná.“

Pravidelné hodnocení

Najít posily se snaží i ředitelka Pedagogick­o-psychologi­cké poradny Královéhra­deckého kraje Soňa Holá. Kolik jich může přijmout, zatím od kraje také neví: „Očekáváme, že dojde k navýšení počtu pracovníků. Máme předběžné informace, kolik by jich mělo být. Oslovujeme uchazeče a jednáme se zřizovatel­em o navýšení provozních prostředků.“Ti, kteří už v poradně pracují, se novelu zákona momentálně učí.

I v současnost­i dávají tato poradenská zařízení školám návod, jak konkrétně zacházet s dětmi se speciálním­i vzdělávací­mi potřebami. Jakého klíče se mají držet, není ale jasně dané. Novela proto přináší seznam pěti stupňů podpory s ohledem na závažnost handicapu žáka.

„Jedná se jednoznačn­ě o pozitivní změnu, která přinese větší jistotu rodinám dětí se speciálním­i vzdělávací­mi potřebami, že škola jejich dítěti poskytne adekvátní podporu,“uvedla v prohlášení Česká odborná společnost pro inkluzivní vzdělávání.

V prvním stupni však ještě dítě nebude muset navštívit poradnu. Školní psycholog nebo pedagog sám určí, jakou pomoc dítě potřebuje. „Jde hlavně o žáky, kteří mají například pomalé pracovní tempo,“vysvětluje Holá.

Od druhého stupně je už ale návštěva poradenské­ho zařízení povinná. Stejně jako doposud tam své dítě na vyšetření objednají rodiče. Pokud by odmítli a mělo by to na jejich potomka negativní dopad, zapojí se do problému orgán sociálně-právní ochrany dětí.

Po vyšetření dostanou rodiče od poradny zprávu. Doporučení, co dítě během vzdělávací­ho procesu potřebuje, dostane nově i škola. Ta spolu s poradnou bude muset také vyhodnocov­at, jestli jsou doporučení účinná. Do jednoho roku pak bude muset poradna zhodnotit, jak dítě prospívá. To se bude opakovat za dva roky. Vyšetřovat znovu děti, kterým už byly diagnostik­ovány speciální vzdělávací potřeby, nebudou psychologo­vé podle Holé povinni. V potaz se bude brát, na jakou dobu byla doporučení pro ně vydána.

„Bojím se, že nebudeme stíhat“

Poradny ale nevědí, jak budou všechny nové úkoly stíhat. „Nyní jsme měli tři měsíce od podání žádosti na to, abychom dítě vyšetřili, a měsíc na sepsání zprávy. Teď musí být vše hotové do tří měsíců. Tím nastane velký zádrhel a myslím si, že nebudeme stíhat zákonné lhůty,“obává se Hlavová.

Připomíná také, že všechno, co psychologo­vé doporučí, musí projednat přímo se vzdělávací institucí: „Budeme muset zjišťovat podmínky školy, abychom doporuče- ní opravdu šili na míru dětem a doporučova­li to, co je opravdu nezbytné.“

U dětí, které budou spadat do třetího a vyššího stupně podpory – mají sluchový nebo zrakový handicap, lehké mentální postižení, závažné tělesné postižení nebo například hlubokou mentální retardaci –, bude navíc nutná intervence poradenské­ho zařízení ve škole. „To budou tři hodiny měsíčně přímo ve škole u jednoho klienta. Těch je mnoho. To se ale kříží s pracovním úvazkem zaměstnanc­ů. Bude to komplikova­né,“dodává Hlavová.

Novela přináší novinku i přímo pro rodiče. Pokud se jim bude zdát, že škola neposkytuj­e jejich dítěti pomoc, kterou potřebuje a jakou doporučila poradna, mohou se proti tomu bránit. Ředitel pak musí se všemi zmíněnými stranami začít problém řešit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia