Lidové noviny

Očka vládě vysvětlím, říká Bělobrádek

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA/JIHLAVA Petr Očko je zkušený úředník, jenž se dlouhá léta věnuje na ministerst­vu průmyslu podpoře výzkumu, vývoje a inovací. Brzy by se měl stát předsedou Technologi­cké agentury ČR (TAČR), neboť jej zvolila vládní vědecká rada. Ale.

Nominovalo jej ministerst­vo a Asociace malých a středních podniků. A to je jádrem sporu, neboť ani jedna z nominací neplní přesně zadání; nominovat mohla právnická či fyzická „osoba zabývající se výzkumem“.

MPO je však organizačn­í složkou státu a asociace sice výzkum provozuje (třeba i s univerzito­u v Pireu), jenže to nemá ve stanovách. Volbu Očka proto napadá kupříkladu výzkumná rada TAČR, školy či poslankyně Anna Putnová (TOP 09), jež volbu šéfa nazvala „pletichou“.

„Paní poslankyně tím arogantně zpochybňuj­e kompetenci, legitimitu a odbornost Rady pro výzkum, vývoj a inovace,“řekl LN vicepremié­r Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Za postupem si stojí. „Můj právník říká, žeminister­stvo splňuje dané podmínky,“dodává s tím, že resort zastupuje stát, který je právnickou osobou. Jde jen o slovíčkaře­ní.

Nemyslí si to orgány Technologi­cké agentury, které si nechaly zpracovat i právní rozbor. Její výzkumná rada včera poslala podle informací LN další dopis premiérovi Bohuslavu Sobotkovi a oběma místopředs­edům.

„Chceme vyjádřit své obavy, že prosazením státního úředníka, který nebyl navržen nikým z výzkumné sféry, a naopak vyřazením kandidátky s širokou podporou (Rut Bízková) může začít proces ztráty nezávislos­ti agentury,“stojí v dopise. Ten také uvádí, že vědecká obec má mimořádně vysoké nároky na výběrová řízení, takže je „zarážející a demotivují­cí“, když Úřad vlády nerespektu­je ani vlastní pravidla pro návrh kandidátů.

Nepříjemná situace je to pro Očka. Kromě kritiky však má i podporu. „Jsem mile překvapen počtem pozitivníc­h reakcí na moji nominaci,“řekl LN Očko, jehož koncepci fungování agentury chválil Bělobrádek. Ten bude muset „svého“nominanta obhájit již na středeční vládě.

„Jsem ochoten o tom s kolegy diskutovat,“uvedl vicepremié­r.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia