Lidové noviny

Šanci má koalice Fica s nacionalis­ty

- LEONA ŠLAJCHRTOV­Á

Slováci dnes vyberou nový parlament. Favoritem je vládní Smer, ale zřejmě oslabí. Země bude od léta poprvé předsedat EU.

BRATISLAVA/ PRAHA Byla to tehdy zvláštní situace. Když slovenský premiér Robert Fico a jeho Smer převálcova­li v létě 2010 v parlamentn­ích volbách všechny ostatní se ziskem 35 procent hlasů, ve volebním štábu partaje přesto po zveřejnění výsledků zavládla zvláštní, až tísnivá atmosféra.

Naopak jen o pár stovek metrů dál, v táboře opoziční středoprav­icové SDKÚ-DS socioložky Ivety Radičové se začalo tančit a zpívat, byť její strana dosáhla sotva na 15 procent. Jedno totiž bylo jasné: Fico nedokáže složit jednobarev­nou vládu. Neměl s kým. Mečiar a jeho HZDS vypadli a SNS pod vedením Jána Sloty se přes povinnou hranici „překulilo“jen o pár hlasů. Vždyť sám Slota tehdejší výsledek okomentova­l, že „by brečel“.

A Fico vypadal, že se cítí podobně. Tušil proč. Vládu vskutku sestavoval­a opozice, i když jen na necelého půldruhého roku.

Konec jednobarev­né vlády

I v dnešním hlasování o složení nového jednokomor­ového parlamentu je Ficův Smer naprostým favoritem. Jenže na bezkonkure­nční úspěch – bezmála 44 procent hlasů, které strana získala před čtyři lety – mohou socialisté zapomenout. Poslední, tento týden zveřejněné průzkumy naznačily, že Fico nezíská tolik hlasů, aby kabinet mohl sestavit sám. „Všechno závisí na tom, jaké možnosti nabídnou volební výsledky. Kolik různých kombinací. Bude se zvažovat, jaká koalice má šanci přežít. A strany se tak budou poohlížet po spojení se Smerem,“řekl slovenském­u deníku HN šéf agentury pro výzkum veřejného mínění MVK Pavel Haulík.

Šanci by mohla mít koalice Smeru a nacionalis­tické SNS, nyní pod vedením Andreje Danka. SNS patří k nejpopulár­nějším stranám v zemi, obě strany už navíc v minulosti tvořily koalici. A obě těží z nynější tíživé uprchlické krize, na níž Smer postavil převážnou část své kampaně.

„Chráníme Slovensko,“zdůrazňuje Fico již od podzimu a vyzdvihuje rizika spojená s migrační krizí, zatímco odmítá kvóty na přerozdělo­vání uprchlíků v rámci Unie. I Brusel bude dnešní hlasování pozorně sledovat: Slovensko od července převezme – poprvé ve své historii – předsednic­tví EU. Stane se hlasem osmadvacít­ky na druhou polovinu roku.

Ovšem přestože se Smer zamě- řil na migrační krizi, předvolebn­í kampaň v závěru ovládala spíše domácí témata. Především poté, co v lednu a začátkem února začaly podávat hromadné výpovědi zdravotní sestry kvůli špatnému stavu slovenskéh­o zdravotnic­tví.

Opozice pak připomněla několik vládních skandálů, např. s nákupem předražený­ch zdravotnic­kých zařízení a podivných zakázek neznámým firmám. Neprotesto­valy ale jen zdravotní sestry, ke kritice se přidali i učitelé, kterým kromě jiného vadí nízké mzdy (podle portálu Platy.sk si slovenský učitel na základní škole měsíčně vydělá 740 eur, tedy necelých 20 tisíc korun, a jeho kolega ze střední školy zhruba o padesát eur, tedy asi 1300 korun, víc).

Mnozí z bezmála čtyř a půl milionu oprávněnýc­h voličů ještě včera zvažovali, zda k urnám vůbec vyrazí. Odhady naznačoval­y i více než poloviční neúčast. Přestože o vstup do Národní rady usiluje přes dvacet stran, mnozí Slováci jsou svou domácí politikou znechuceni a volnou sobotu raději stráví po svém.

Podle Denníku N má asi osm stran šanci dostat se do parlamentu. Vedle zmíněného Smeru a SNS ještě třeba slovensko-maďarská strana Most-Híd Bély Bugára, lidovci (KDH) Jána Figela či liberální SaS enfant terrible slovenské politiky Richarda Sulíka. Hlavním vyzyvatele­m Ficovy strany se však stalo nové uskupení Sieť někdejšího poslance a právníka Radoslava Procházky. Ten se do podvědomí Slováků dostal i jako neúspěšný kandidát na prezidenta. V průzkumech byl před volbami druhý.

Komentář k tématu čtěte na straně 11

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia