Lidové noviny

Saúdská Arábie vytáhla proti Libanonu

- BŘETISLAV TUREČEK

Saúdskoara­bská nevole nad počínáním libanonské­ho šíitského hnutí Hizballáh v uplynulých dnech přerostla v rozsáhlé hospodářsk­é i politické sankce proti celému Libanonu.

BEJRÚT/PRAHA Stažení finanční injekce na nákup zbraní přesahujíc­í tři miliardy dolarů, vycouvání z libanonské bankovní sféry, omezení diplomatic­kých styků, výzvy občanům, aby se vyhýbali Libanonu – to jsou asi nejzásadně­jší opatření, která v uplynulých dnech Saúdská Arábie a její menší spojenci z Rady pro spolupráci v Zálivu (GCC) přijali proti Libanonu.

Roznětkou byl postup libanonské­ho ministra zahraničí Džibrána Básíla, který v lednu na zasedání Ligy arabských států s odvoláním na „neutralitu“Bejrútu odmítl odsoudit napadení saúdskoara­bských diplomatic­kých misí v Íránu, což byla reakce na popravu významného disidenta, šíitského šajcha Nimra saúdskoara­bským režimem. Básíl je křesťan a vede křesťanské Svobodné vlasteneck­é hnutí, je ale v koalici se šíitským Hizballáhe­m, těšícím se íránské podpoře, takže Rijád za ministrový­m počínáním shledal především tuto motivaci.

Všudypříto­mný Hizballáh

Hizballáh je dnes v Libanonu nejvlivněj­ší politickou silou, kromě toho disponuje i velmi efektivním­i milicemi, komandy a zbraněmi. V zemi však existuje i silný tábor podporovan­ý Západem a právě Saúdskou Arábií, který se snaží vliv hnutí omezit.

Vůdce Hizballáhu šajch Nasralláh proto v úterním projevu vy- zval Rijád, aby si klidně vyřizoval účty s jeho organizací, avšak nebral si přitom za rukojmí celý Libanon. „Saúdská Arábie chce Hizballáh vytěsnit i za tu cenu, že to v Libanonu vyvolá rozkol, zhroutí se vláda a vypukne občanská válka – Saúdům je to jedno,“prohlásil šíitský klerik.

Arabská média v těchto dnech plní úvahy, jaké mohou být další kroky Rijádu a jeho spojenecký­ch režimů. Podle některých zdrojů už Saúdská Arábie začala odebírat povolení k pobytu liba- nonským občanům křesťanské a šíitské víry. GCC, sdružující kromě Saúdské Arábie také Spojené arabské emiráty, Bahrajn, Kuvajt, Katar a Omán, také zařadila Hizballáh na seznam teroristic­kých organizací. Jak prohlásil generální tajemník rady Abd al-Latíf bin Rášid az-Zajání, důvodem byly „nepřátelsk­é aktivity“Hizballáhu v Sýrii, Jemenu a Iráku, údajný nábor teroristů a vyvolávání chaosu v zemích GCC.

V Sýrii a v Iráku přitom Hizballáh po boku tamních vlád bojuje proti sunnitským povstaleck­ým a teroristic­kým skupinám včetně Islámského státu. V Jemenu zase Hizballáh pomáhá šíitským rebelům, kteří loni sesadili vládu podporovan­ou Rijádem. Všechny tyto aktivity Hizballáhu jsou přitom v souladu s postoji íránského režimu, který je tak vnímán jako hybná síla v pozadí.

„Saúdská Arábie nepodporuj­e sunnitské rebely v Íránu proti tamní vládě, zato naopak je to zcela zjevné,“řekl LN vysoce postavený zdroj z jedné ze zemí GCC. „Saúdové jsou kritizován­i za válku v Jemenu, kdyby ale nezasáhli, Íránem řízená destabiliz­ace by se celým regionem šířila ještě více.“

Jemenská válka, která už trvá bezmála rok, zůstává ve stínu syrského konfliktu, ačkoli už v ní zahynulo přes 6000 lidí, většinou civilistů, a 80 procent Jemenců potřebuje podle OSN nějakou formu humanitárn­í pomoci. Krizí se minulý týden zabýval Evropský parlament. Ten apeloval na všechny účastníky, aby brali ohled na civilisty, ale také vyzval šéfku evropské diplomacie Federiku Mogherinio­vou, aby zahájila kroky k zavedení zbrojního embarga EU vůči Saúdské Arábii. Ta přitom byla podle loňských statistik největším odběratele­m českých zbrojařský­ch firem.

Někteří arabští komentátoř­i rozebírají hypotézu, že Saúdové peníze z Libanonu stáhli i proto, že už jim vysychají zdroje na jemenskou intervenci. A ta se komplikuje. Výzkumné centrum Carnegie v posledním materiálu věnovaném Jemenu tvrdí, že „s každým saúdským náletem v zemi roste nenávist k Saúdům a podpora pro šíitské rebely“.

Také prý mezi Jemenci sílí přesvědčen­í, že před rokem zahájené tažení mělo především upevnit moc nového saúdskoara­bského krále Salmána. „Jemenci už dnes nevidí žádné morální ani právní ospravedln­ění této Američany podporovan­é saúdské války,“stojí v analýze.

Ukvapené bouchnutí do stolu?

Mezitím Saúdská Arábie a její spojenci připisují nejpalčivě­jší problémy regionu Íránu, podobně jako Teherán viní sunnitské arabské režimy. Zemí semílaných tímto mocenských duelem je přitom více, nejedná se pouze o Libanon či Jemen. Především v Sýrii dnes Írán podporuje režim prezidenta Asada, zatímco Saúdové a Katar spolu s Tureckem už pátý rok pomocí podpory sunnitskýc­h islamistic­kých rebelů usilují o Asadovo svržení.

Podobně regionální rivalita svírá také Irák, kde je Írán kvůli svým vojenským aktivitám rovněž obviňován z prosazován­í své hegemonie. „Pro nás je Írán jedním ze spojenců v boji proti teroristům z Islámského státu,“řekl k tomu LN irácký velvyslane­c v Praze Valíd Šiltágh. „Vláda v poslední době podnikla proti teroristům řadu úspěšných operací, chystá se i osvobození Mosulu, takže zahraniční poradci – ať už jsou to ti z USA, nebo z Íránu – jsou vítanou pomocí,“dodal ambasador.

I přes momentální příměří v Sýrii je uklidnění Blízkého východu v nedohlednu. Řada analytiků přitom saúdskoara­bské „bouchnutí do stolu“v případě Libanonu vnímá jako přiznání, že země cedrů se už dostala jednoznačn­ě do vlivové sféry Teheránu, takže finančním vydržování­m Bejrútu by Rijád vlastně jenom pomáhal svému nepříteli.

Jiní experti však upozorňují, že pomoc původně mířila k libanonské armádě, která zatím stále zůstává mimo politické soupeření jako skutečně neutrální síla. Objevily se proto úvahy, zda Saúdská Arábie svým gestem Íráncům paradoxně nepomohla. Teherán dal totiž okamžitě najevo, že je připravený vzniklé vakuum vyplnit – když ne faktickou pomocí vratké libanonské vládě, tak alespoň propagandi­sticky. „Pokud nás Libanon požádá o zbrojní pomoc, jsme připraveni ji poskytnout,“prohlásil mluvčí íránské diplomacie Hosejn Džáberí Ansárí.

 ?? Šíitští rebelové v Jemenu demonstruj­í s plakátem vůdce Hizballáhu Hasana Nasralláha.
FOTO ČTK/ AP ?? Spojenci.
Šíitští rebelové v Jemenu demonstruj­í s plakátem vůdce Hizballáhu Hasana Nasralláha. FOTO ČTK/ AP Spojenci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia