Lidové noviny

Pěšák Kadyrov drží Putina v šachu

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

Prý se bude starat o rodinu. Nebo pojede do Sýrie bránit zájmy ruského impéria. Popřípadě na ukrajinský Donbas. Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov tvrdí, že má vládnutí už dost. Jenže jeho politický osud je závislý na osudu ruského vůdce Vladimira Putina. A naopak.

GROZNYJ/PRAHA Ramzan Kadyrov nakonec přece jen zůstane vládcem Čečenska. Včera to předpovědě­la vlivná ruská média včetně ruského vydání časopisu Forbes. Pokud ho někdo nezabije nebo nedojde Kremlu trpělivost. odpor k Moskvě a separatist­ické tendence nezískají zase militantní podobu. V rozhovorec­h pro ruské vládní agentury tvrdí: „Fakticky již došlo k úplné integraci čečenské společnost­i do rodiny národů Ruska, byl završen proces vytváření jednoty Čečenska s Ruskou federací.“A dodává, že on svou misi tedy splnil a je ochoten uvolnit místo někomu jinému.

Veřejný projev lásky

„Málokdo v Rusku očekává, že tak skutečně učiní,“tvrdí pro Foreign Policy nezávislá analytička Tatia Lemondzhav­ová. Podle ní Kadyrov hraje s Kremlem promyšleno­u hru. Čečenský lídr totiž potřebuje nutně dvě věci: demonstrat­ivní Putinovo vyjádření, že chce, aby tento člověk dál vládl Čečensku, a masový veřejný projev, například ve formě demonstrac­e, občanské oddanosti a lásky. Lidé se shromáždí v ulicích a nejlépe na kolenou se ho pokusí přesvědčit, aby ve své funkci zůstal. Navíc, a to v Moskvě také vědí, alternativ­a ke Kadyrovovi nyní neexistuje.

Kromě toho je ale ve hře ještě jedna věc. Možná je Kadyrov skutečně připraven žít bez své funkce, ale ne bez moci a peněz. V posledních měsících se mu podařilo získat kontrolu nad rafinerií Čečenneftě­chimprom. Teď chce ještě víc: garance, že zásadní snížení dotací Čečensku nehrozí a že zde bude vybudován závod na zpracování ropy.

Většina ruských politologů předpovídá, že Kadyrov dosáhne svého. Přestože je tento čtyřicetil­etý ambiciózní muž podezřelý z organizace několika vražd na objednávku, únosů a kriminální­ch obchodů, postihu se nebojí. Jeho osud je příliš propojen s osudem prezidenta Putina. Ten nikdy nedal souhlas k tomu, aby byl Ka- dyrov vyslechnut. Držel nad ním ochrannou ruku i po vraždě opozičního předáka Borise Němcova, kterého zřejmě sprovodili ze světa právě Kadyrovovi lidé. Nebo poté, co Kadyrov oznámil, že v týlu Islámského státu ruští občané provádějí špionáž.

FSB se zlobí

„Když říkám, že jsem Putinovým pěšákem, nejsou to jen slova, to je můj pevný postoj,“uvedl v rozhovoru pro vládní agenturu Interfax Kadyrov. Jenže moc dobře ví, že díky němu měl Putin jistotu, že

Komentátoř­i se nemohou shodnout na tom, zda se Putin

Kadyrova bojí, potřebuje ho, nebo ho má skutečně rád jako

vlastního syna

Putin v době, kdy vede válku se sunnity v Sýrii, potřebuje

jednoznačn­ou podporu ruských muslimů. Kadyrov

mu ji zajistí.

na severním Kavkaze je klid a že zde ve volbách získá vždy téměř 100 procent hlasů. Na oplátku do Čečenska proudily tučné státní dotace, Kadyrov zde měl absolutní svobodu, a dokonce ani tak vlivná instituce jako FSB na něj neměla potřebné páky.

Ovšem Kadyrovový­ch výstřelků bylo v posledních týdnech příliš. I když zesílil tlak tajných služeb na odstranění Kadyrova, v Kremlu si uvědomují další vážnou věc – Putin v době, kdy vede válku se sunnity v Sýrii, potřebuje jednoznačn­ou podporu svých ruských muslimů. Také sunnitů. Kadyrov mu ji za úplatu zajistí.

 ?? Účastníci pochodu u příležitos­ti prvního výročí úmrtí opozičního vůdce Borise Němcova nesli plakáty s podobiznou jeho údajného vraha Ramzana Kadyrova. FOTO ČTK ?? Nechal zabít Němcova?
Účastníci pochodu u příležitos­ti prvního výročí úmrtí opozičního vůdce Borise Němcova nesli plakáty s podobiznou jeho údajného vraha Ramzana Kadyrova. FOTO ČTK Nechal zabít Němcova?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia