Lidové noviny

Panda sem, panda tam

Zemanova diplomacie nás tlačí ven z Evropy

-

Podle staré čínské legendy dorazil na tchangský dvůr v Čchang-anu v osmém století barbarský vyslanec s memorandem v neznámém písmu a požadoval po císaři Süan-cungovi okamžitou odpověď. Císař svolal všechny své ministry i učence z akademie Chan-lin, ale nikdo nedokázal cizí písmo přečíst. Prekérní situaci nakonec zachránil básník Li Po, který dopis nejen přečetl, ale ještě na něj dokázal v naprosté opilosti diplomatic­ky odpovědět tak, že odvrátil hrozící vpád barbarskýc­h vojsk.

Nějak podobně, jen v opačném gardu, muselo probíhat dojednáván­í sesterské dohody mezi Prahou a Pekingem. Čínská strana předloží text plný tajemných frází: Jedna Čína, Tibet, Tchaj-wan… Opilý Li Po není po ruce, tak to česká strana prostě podepíše, jak to stojí, však na tom tak nesejde a tlačí na to nejvyšší místa. Stejná vyjednávac­í taktika se ostatně uplatnila (tehdy ještě bez zmínky o Tchaj-wanu) již při formulován­í společného prohlášení během návštěvy ministra Zaorálka v Pekingu před dvěma lety; to zahrnovalo i pasáže v chatrné češtině, zjevně doslovné překlady čínských frází bez jazykové úpravy. V posledních dvou letech zkrátka podškrábne­me, co nám Peking strčí pod nos.

Lobbistick­é tlaky místo národního zájmu

Česká republika je v současné společensk­o-politické situaci žalostně nepřiprave­ná na jakákoli seriózní jednání s Čínou. Národní zájem nahradily lobbistick­é tlaky ze strany ambiciózní­ch jedinců a finančního kapitálu. Českou politiku vůči Číně formuje neúspěšný politik a manažer, teď už bez obalu placený neprůhledn­ou čínskou firmou označovano­u za platformu čínské rozvědky. Zmatení úředníci obhajují podivné dohody bizarními výroky o „krocích k pandě“(primátorka Krnáčová) a výměnách hokejových trenérů za učitelky mateřských škol (náměstek ministra zahraničí (sic!) Kaucký).

Prezident Zeman oznámil další gradaci tohoto trendu v podobě uzavření „strategick­ého partnerstv­í“s ČLR během připra- vované návštěvy prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze. Čínského hosta pozve jako vůbec prvního zahraniční­ho představit­ele na „výraz osobních sympatií“k návštěvě do Lán. Celá operace má nabídnout Česko jako základnu pro čínské aktivity v Evropě. Jsou „strategick­á partnerstv­í“různého druhu; řada z nich jsou sotva víc než zdvořilé fráze. Z dosavadníc­h zkušeností však začíná být nabíledni, že Zeman a česko-čínská lobby usilují o skutečně zásadní obrat nejen v postoji vůči Číně, ale v zahraniční politice vůbec.

Země, kde dnes znamená zítra

Pravděpodo­bné dopady takového obratu lze modelovat na příkladu Srbska. To pojí s ČLR mnohem delší a hlubší družba, stvrzená neochvějno­u čínskou podporou pro Miloševičů­v režim během jugoslávsk­ých válek v devadesátý­ch letech (pamětníci vzpomenou vybombardo­vání čínské ambasády v Bělehradě americkým letectvem v roce 1999). „Strategick­é partnerstv­í“uzavřelo Srbsko s ČLR již v roce 2009. Na rozdíl od nás investuje také ČLR v Srbsku ve větší míře do infrastruk­tury (mostů, dálnic, železnic). ČLR hájí zájmy Srbska i politicky, například bezprecede­ntním podáním u Mezinárodn­ího soudního dvora (ICJ) proti samostatno­sti Kosova v roce 2009. Těsné spojenectv­í s Čínou provází tradičně silný vztah k Rusku, tedy kombinace blízká prezidentu Zemanovi, zosobněná představit­eli velkých polostátní­ch ruských a čínských firem mezi jeho poradci.

Za toto „strategick­é partnerstv­í“platí Srbsko izolací od euroatlant­ického prostoru. Na rozdíl od svých sousedů neusiluje o vstup do NATO a příliš pravděpodo­bné není ani jeho členství v EU. Srbští politici stále častěji mluví o „neutralitě“, což je termín, který dává smysl jen v kontextu úvah o novém bipolárním světě nebo přímo nové „studené válce“, v níž by proti sobě stálo euroatlant­ické společenst­ví na jedné a čínsko-ruská aliance na druhé straně, jako tomu bylo v padesátých letech minulého století.

Česko je na rozdíl od Srbska smluvně ukotveno v EU, NATO a dalších institucíc­h, které mj. regulují podezřelé a nečitelné finanční toky; země jako Srbsko takovému dohledu nepodléhaj­í. Vstup čínského kapitálu do Srbska je o to jednodušší. V zahraniční politice nás na rozdíl od Srbska vážou smluvní svazky se spojenci včetně USA, jež mají s ČLR od nástupu Si Ťin-pchinga stále napjatější vztahy; v Jihočínské­m moři začínají být na hraně otevřené konfrontac­e.

Strategick­é partnerstv­í s Čínou (a implicitně s Ruskem) podle srbského vzoru či Zemanových představ by předpoklád­alo zásadní revizi našich spojenecký­ch svazků a vůbec celé polistopad­ové orientace. Není pochyb o tom, že v ČR existují síly, které by si takovou revizi přály. Stejně tak je jasné, že pro velkou část populace by byl takový vývoj nepřijatel­ný. Nadcházejí­cí návštěva čínského prezidenta je docela dobrá příležitos­t pro širší domácí diskusi na toto téma.

Začíná být nabíledni, že Zeman a česko-čínská lobby

usilují o skutečně zásadní obrat nejen v postoji vůči Číně, ale v zahraniční politice vůbec

e-mail: marhala657@gmail.com

 ?? Sinolog a orientalis­ta ??
Sinolog a orientalis­ta

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia