Lidové noviny

Šibenice není zločin

Nevkusné, ale poklidné demonstrac­e tolerujme

-

Nosit na demonstrac­i šibenici není trestné, dokonce to ani není přestupek. Prý pokud není šibenice opatřena výhrůžkou konkrétní osobě, zůstává v mezích svobody projevu. Nicméně na demonstrac­ích Holešovské výzvy byli symbolicky popraveni Petr Nečas a Miroslav Kalousek, přičemž tehdy nikdo nikoho ani nevyšetřov­al.

Co z toho lze vyvodit? Předně dvojí metr – vyhrožován­í smrtí a agresivní či kanální slovník jsou „přirozeně“tolerovány levici či odborářům, zatímco pravičácké spodině se patří v demonstrov­ání zabránit, a ještě lépe ji pozavírat. Nechutnost například Holešovské výzvy je přitom postavena šibeniční symbolice naroveň.

Odpovědní političtí činovníci by si měli uvědomit, že je společensk­y velice škodlivé, až absurdní zkoušet zakazovat ad hoc „nevhodné“projevy demonstran­tů, protože to je na hraně zákona, a navíc to posiluje pocit, že státní moc nevystupuj­e vůči občanům neutrálně. Jistě, lze rozehnat demonstrac­i proti migrantům, lze zadržet ty, kdo nesou transparen­ty nebo křičí agresivní či nenávistná hesla, jenže trestem za takovou činnost nemůže být ztráta občanských práv. A koho asi budou volit lidé, vůči nimž by se stát takto vymezil? Jak zareaguje širší okolí přátel a známých těchto občanů, nebudou to brát jako šikanu „režimu“?

Nevkusnost není zločin, a pokud necháme extrémní levici i pravici, aby ventiloval­y nehezky své frustrace na demonstrac­ích, nemusí se nutně přiklonit k tomu nejhoršímu. Není to bohužel spolehlivý recept, avšak opačný postup celospoleč­enské negativní následky téměř garantuje, amplifikuj­e totiž frustraci tam, kde by po demonstrac­i odezněla. Martin Zvěřina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia