Lidové noviny

Němci vzývají Beckerovo kouzlo

- MICHAEL BEREŇ HANNOVER

Stav 1. kola Davis Cupu je sice očekávaný 1:1, ale obě jedničky na výhru dřely v pěti setech. Domácím Němcům proti Česku pomáhá i přítomnost slavného Borise Beckera.

(od našeho zpravodaje) Německo přijede podpořit Boris Becker, oznámili v týdnu pořadatelé daviscupov­ého klání žurnalistů­m.

„A mohli bychom s ním mluvit?“tázali se čeští reportéři.

„Nemůžeme nic slíbit. Přijede jako soukromá osoba. Nevíme, kdy a kde se objeví,“zněla poněkud neuspokoji­vá odpověď. Domácí sami byli z jeho účasti překvapeni.

Včera krátce po 11. hodině Becker tweetnul: „Pojďme na to!“

To už byl v TUI Areně. Před začátkem úvodní dvouhry poskytl německé televizi rozhovor. Na sobě měl elegantní sako, jeho bílé boty zářily do dáli podobně jako jeho blonďaté vlasy.

Pak se usadil na VIP tribunu, na mobil si natáčel atmosféru, v pauze mezi gamy se s ním běžel pozdravit Radek Štěpánek, kamarád jeho svěřence Novaka Djokoviče.

Ještě ve čtvrtek večer natáčel se svou manželku „Lilly“televizní show (možná to je pravý důvod, proč z Dubaje přiletěl). Becker navíc má české předky a pojí jej přátelství i s dalšími členy týmu německého soupeře. Na turnajích se hodně baví i s Lukášem Rosolem, teď na něj osmačtyřic­etiletý Němec při vzájemném očním kontaktu nenápadně mrkl.

Becker přijal v týmové soutěži proti Čechům novou roli. A zase by mohl být úspěšný. Jako sedmnáctil­etý ryšavý kluk čerstvý vítěz Wimbledonu

a v roce 1985 pomohl k porážce Českoslove­nska 0:5. O čtyři roky později sice spolu s Jelenem podlehl ve čtyřhře páru Korda, Šrejber, jenže pak zařídil úspěšnou německou obhajobu stříbrné trofeje.

Becker v Davis Cupu pouze třikrát prohrál dvouhru, dva roky dělal dokonce hrajícího kapitána.

V Liberci zažil dosud poslední bitvu s Českem jako televizní spolukomen­tátor. Tomáši Berdychovi tehdy předpovída­l hvězdnou budoucnost. Němcům „faktor Boris“opět zafungoval: český výběr pod vedením Cyrila Suka poprvé sestoupil ze Světové skupiny.

Německo – Česko 1:1 po pátečních zápasech (Kohlschrei­ber – Rosol 3:6, 6:3, 6:4, 2:6, 6:3, Zverev – Berdych 6:7, 6:1, 6:4, 6:7, 4:6).

Další program, dnes: Petzschner, Brown – Štěpánek, Veselý. Zítra: Kohlschrei­ber – Berdych, Zverev – Rosol.

Další utkání: Austrálie - USA 1:1, V. Británie - Japonsko 1:1, Srbsko - Kazachstán 1:1, Polsko - Argentina 0:2, Belgie - Chorvatsko 1:1, Francie - Kanada 2:0, Itálie - Švýcarsko 1:0.

Teď se Becker představuj­e jako fanoušek. Z první řady pozorně sledoval, jak Rosol potrápil německou jedničku Kohlschrei­bera v pěti setech. „Aus!“„Aut!“Možná i on vykřikl zklamaně při Kohlschrei­berově úderu k lajně. Němec měl v rozhodujíc­í sadě brejkbol za stavu 3:3. Jenže nikdo nic nehlásil. Míč byl dobrý?

Rosol zkusil „challenge“. Počítač ukázal „IN“, nepatrná tečna tam byla. Třicetilet­ý Čech pak odpadl.

Becker se opět usadil na tribunu a díval se, jak si vede jeho pravděpodo­bný nástupce, budoucí grandslamo­vý šampion.

Alexander Zverev se stal v osmnácti letech právě po Beckerovi druhým nejmladším daviscupov­ým reprezenta­ntem své země. A debut proti sedmému hráči světa zvládl, bojoval s Berdychem přes čtyři hodiny.

Zase rozhodla sedmá hra páté sady, kdy Berdych získal klíčový brejk.

Po singlových dramatech dnešní čtyřhra napoví postupujíc­ího.

Němci si budou přát, aby Becker zůstal. Jeho kouzlo na Čechy platí.

 ?? Tomáš Berdych se proti Alexandru Zverevovi trápil čtyři a půl hodiny, nakonec zápas dokázal otočit a v pátém setu vyhrál.
FOTO ČTK ?? Byla to fuška.
Tomáš Berdych se proti Alexandru Zverevovi trápil čtyři a půl hodiny, nakonec zápas dokázal otočit a v pátém setu vyhrál. FOTO ČTK Byla to fuška.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia