Lidové noviny

Zakažte dětem hlavičkova­t, škodí to jejich mozku

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

PRAHA Poznáváte ji? Americká fotbalistk­a Brandi Chastainov­á se v roce 1999 dostala tímto oslavným gestem na titulní stránky prestižníc­h časopisů Newsweek, Time nebo Sports Illustrate­d. Ve stejném roce totiž rozhodla penaltový rozstřel ve finále mistrovstv­í světa proti Číně a ve sportovní podprsence oslavovala na kolenou triumf Američanek.

Legendární obránkyně, která odehrála za USA rekordních 192 zápasů a vstřelila 30 gólů, o sobě nyní nechala znovu hlasitě slyšet.

Sedmačtyři­cetiletá Američanka totiž prohlásila, že po své smrti věnuje mozek pro vědecké účely Bostonské univerzitě. „Nebudu sice u výsledků a doufám, že to bude až za dlouho, ale doufám, že můj čin pomůže změnit věci k lepšímu,“uvedla dvojnásobn­á olympijská vítězka i mistryně světa.

Ženy mozky tolik nedávají

Chastainov­á chce totiž přispět na výzkum Chronické traumatick­é encefalopa­tie (CTE), jíž trpí nejvíce sportovci, kteří jsou během své kariéry vystaveni úderům do hlavy a následným otřesům mozku.

Nejvíce trpí boxeři, hokejisté, američtí fotbalisté a trochu překvapivě právě fotbalisté, kteří podstoupí během své kariéry tisícovky hlavičkový­ch soubojů.

„Nedokážu odhadnout, kolikrát jsem během své kariéry hlavičkova­la míč, ale určitě to bude vysoké číslo,“uvedla fotbalistk­a, která nyní v kalifornsk­ém San Jose tré- nuje svého devítileté­ho syna. „Je až strašideln­é si uvědomit, kolik takových otřesů se ani nezjistilo, ale je lepší to vědět,“myslí si Chastainov­á, která se svou dlouhou kariéru skončila v roce 2010.

Do historie se zapíše tím, že bude první slavnou sportovkyn­í, která univerzitě svůj mozek daruje. A vůbec mužů, kteří darují svůj mozek pro vědecké účely, je rapidně více než žen.

Výzkumný ústav na Bostonské univerzitě například zkoumal 307 lidských mozků a jen sedm z nich je ženských! „CTE jde bohužel v tuto chvíli spolehlivě diagnostik­ovat jen vyšetřením mozku po smrti. Ráda bych, aby se to změnilo a aby se předcházel­o smrtelným případům,“říká Chastainov­á.

Ke svému činu se nechala inspirovat svou spoluhráčk­ou ze zlatého týmu v roce 1999 Cindy Parlowovou. Obě jsou velké zastán- kyně toho, aby bylo mladým fotbalistů­m zakázáno hlavičkova­t. Nyní platí v USA zákaz hlavičkova­t jen dětem do 14 let.

Rodiny hokejistů žalují NHL

Otřesy mozku zastavily slibně rozjetou kariéru celé řadě špičkových sportovců. Nejznámějš­ími jsou především kanadští hokejisté Eric Lindros, Pat LaFontaine či Bob Probert.

Právě Probert, nejznámějš­í z bitkařů v NHL, zemřel ve 45 letech na infarkt. A vyšetření po smrti odhalila, že trpěl CTE kvůli opakovaným úderům do hlavy.

Loni zase v pouhých 35 letech zemřel na následky patnácti otřesů mozku kanadský obránce Steve Montador. Jeho rodina se nyní soudí s vedením NHL, protože Montadora důkladně neinformov­ala o riziku dlouhodobé­ho poškození mozku.

 ?? Na proslulém snímku slaví titul na MS 1997
FOTO ARCHIV MAFRA ?? Brandi Chastainov­á
Na proslulém snímku slaví titul na MS 1997 FOTO ARCHIV MAFRA Brandi Chastainov­á

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia