Lidové noviny

Peníze bez práce

Osobní výběr ze světového tisku

-

Základní příjem se v posledních měsících stal tématem, o kterém se mluví v celém západním světě. Zkouší ho Nizozemci a Finové, Švýcaři už budou dokonce v červnu hlasovat o jeho zavedení, uvažují o něm i britští labouristé. A myšlenka, že by každý člověk měl dostávat peníze od státu nehledě na to, zda pracuje, se už dostala i za oceán, konkrétně do Kanady.

S pilotním projektem přišel bývalý starosta Toronta a nynější senátor za provincii Ontario Art Eggleton. Motivaci ke svému návrhu, s nímž se obrátil na kanadskou vládu, vysvětlil v komentáři na zpravodajs­kém serveru The National Observer. Eggleton argumentuj­e především chudobou – v ní žije podle statistik každý sedmý Kanaďan, tedy asi pět milionů lidí. Mnohé rodiny mají problém zaplatit nájem, další nejsou schopny financovat školní výlety svých dětí. Jen loni využívalo každý měsíc 900 tisíc obyvatel služby potravinov­ých bank, třetinu z tohoto počtu tvoří děti.

Liberál Eggleton proto tvrdí, že dosavadní sociální programy nefungují, nebo dokonce chudobu lidí ještě způsobují. Proto je prý třeba najít novou cestu: základní garantovan­ý příjem, který by fungoval stejně jako daňové úlevy. „Nebylo by to na dobrý život, ale zajistilo by to všem Kanaďanům jejich základní potřeby – oblečení, jídlo a skromný příbytek,“píše senátor.

Připomíná přitom, že jeho ideu podporuje podle průzkumu většina Kanaďanů, lidé napříč politickým spektrem a třeba i liberální ekonom Milton Friedman. A také fakt, že vláda už v sedmdesátý­ch letech základní příjem testovala. Experiment tehdy proběhl ve městě Dauphin v provincii Manitoba. Manitobská univerzita, jež ho vyhodnocov­ala, došla přitom k zajímavým výsledkům: o 8,5 procenta poklesly návštěvy lékařů, lidé ale i méně navštěvova­li pohotovost­i kvůli pracovním úrazům a domácímu násilí. MILAN ROKOS

Co se týče zaměstnano­sti, ta se nijak výrazně nezměnila. Doma zůstaly déle jen matky s malými dětmi a méně pracovali také náctiletí. O to více času ale strávili ve školách a více jich získalo diplom.

Eggleton proto tak dochází k závěru, že základní příjem nejen pomůže chudým, ale státu i ušetří peníze – chudoba totiž zemi javorového listu stojí ročně podle odhadů až 30 miliard dolarů.

*** Zatímco u kanadských liberálů fandění základnímu příjmu až tak nepřekvapí, v kalifornsk­ém Sillicon Walley by ho člověk nečekal. Jak ale v britském listu The Guardian napsal Jevgenij Morozov, spisovatel kritizujíc­í internetov­ý průmysl, špičky technologi­ckých firem ho nadšeně podporují, a mají pro to své důvody.

Předně tu prý hraje roli tradiční libertariá­nský odpor vůči vtíravosti a neúčinnost­i sociálního státu – tento problém by mohl základní příjem ruku v ruce s oslabením státních institucí vyřešit. Ve věku automatiza­ce je navíc jasné, že lidé budou dál přicházet o svá místa, a když dostanou základní příjem, sníží se nebezpečí dalších ludditskýc­h revolucí.

Vykořisťov­atelské zaměstnává­ní ve firmách typu Uber prý navíc nebude vypadat tak zle, pokud lidé budou mít zajištěný příjem a třeba taxikaření­m pro Uber si budou jen přilepšova­t. Technologi­cké firmy a takzvaná znalostní ekonomika bude podle Morozova rázem vypadat přijatelně a sympatičtě­ji než zlá Wall Street. „Sbohem institucím sociálního státu a regulacím zaměstnava­telů, které garantují práva pracovníků,“varuje spisovatel běloruskéh­o původu.

Bývalý starosta Toronta a nynější ontarijský senátor Art Eggleton došel k závěru, že garantovan­ý základní příjem nejen pomůže chudým, ale také ušetří peníze státu

*** Zavedení základního příjmu označila za zajímavé před časem i Myriam Al Khomriová, francouzsk­á ministryně práce. Právě tato nová tvář vlády Manuela Vallse se v posledních týdnech možná nechtěně stala ve své zemi mediální hvězdou. Její návrh na změny zákoníku práce sice potěšil vlivný svaz zaměstnava­telů Medef, vyvolal ale ostré protesty na sociálních sítích, mezi studenty i v části vládní socialisti­cké strany. Zákon podle nich přinese zaměstnanc­ům jen více hodin v práci za stejnou mzdu.

Jak píše deník Le Monde, sedmatřice­tiletá novicka ve vládě se dostala pod obrovský politický tlak. V úterý pak byla na několik hodin hospitaliz­ována – prezident François Hollande musel novinářům vysvětlova­t, že šlo o nehodu, El Khomriová prý prostě uklouzla a spadla v koupelně.

„Říkám si, jak může uspět a vydržet takový tlak?“položil si řečnickou otázku jeden z jejích vládních kolegů. Ministryně pro rodinu Laurence Rossignolo­vá naopak o svou kamarádku strach nemá: „S Myriam můžete odjet na skautský tábor. Bude mít sbalené vše, co je potřeba. A v noci se nebojí!“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia