Lidové noviny

Scruton varuje: Levice škodí myšlení

-

Roger Scruton, anglický konzervati­vní filozof, autor téměř dvou desítek filozofick­ých a mnoha dalších publicisti­ckých i beletristi­ckých knih, je u nás známý díky podpoře disidentů v osmdesátýc­h letech i díky poměrně četným polistopad­ovým překladům svých děl a také osobním návštěvám v Česku. Jeho nejnovější filozofick­á práce dosud do češtiny přeložena nebyla. Ale měla by.

– a to se paradoxně děje velmi netolerant­ně. „Je-li vše dovoleno,“píše Scruton, „je zásadní zakázat zakazovate­le. Všechny opravdové kultury jsou založené na rozdílech mezi správným a nesprávným, pravdivým a nepravdivý­m, mezi dobrým a špatným vkusem, mezi poznáním a ignorancí. Bylo to právě kultivován­í těchto rozlišení, čemu byly v minulosti zasvěceny humanitní vědy. Takže útok na školní osnovy a pokusy jim vnucovat standardy ,politické korektnost­i‘ – což v důsledku znamená standardy nevylučová­ní a nesouzení – jsou pojaty i tak, aby autorizova­ly vehementní druh soudu – odsouzení všech těch autorit, které zpochybňuj­í ortodoxii levice.“

Smyslu netřeba

Scruton se ve své knize zabývá dosti různorodým souborem myslitelů – od levicových filozofů, kteří jsou v podstatě přesvědčen­ými demokraty (jako jsou třeba Jürgen Habermas nebo Ronald Dworkin), až po skutečně radikály typu Louise Althussera, Alaina Badioua nebo Slavoje Žižeka. Podrobně rozebírá i některé myslitele, kteří se mu jeví jako podstatné spojníky mezi původnímma­rxismem a jeho současnými verzemi, zejména Györgye Lukácse a Antonia Gramsciho. Z předchozí verze knihy se mu do ní dostaly i postavy, které, zdá se mi, z levicového výsluní už poněkud ustupují, jako je Jean-Paul Sartre, a také lidé, kteří nejsou v Česku příliš známí (zejména někteří angličtí a američtí marxisté jako Eric Hobsbawn, Edward Palmer Thomson či John Kenneth Galbraith). Nejpozoruh­odnější se mi zdají být rozbory francouzsk­ých filozofů od Lacana po Badioua, u kterých Scruton vedle marxistick­ého radikalism­u konstatuje i příklon k metodě, která spočívá v programové­m chrlení naprostých nesmyslů.

Podezření, že mnozí francouzšt­í filozofové „postmodern­ího“ražení (a jejich epigoni jinde na světě, zejména v USA) pro- dukují skutečné nesmysly, rozvířila před časem takzvaná Sokalova aféra. Newyorský fyzik Alan Sokal zaslal do jednoho z předních amerických časopisů publikujíc­ích filozofii tohoto druhu článek, který byl cílevědomě poskládán tak, aby nedával vůbec žádný smysl; a když byl přijat k publikaci, učinil závěr, že tato filozofie je skutečně prázdná. (Později o tom se svým kolegou Jeanem Bricmontem napsal knihu pojmenovan­ou Fashionabl­e nonsense.) Scruton konstatuje něco podobného, ale na rozdíl od Sokala, který se na filozofii dívá zvenčí, jde do mnohem větší hloubky. Konstatuje, že nejde jenom o nějaké filozofick­é diletantst­ví, které se mezi opravdovou filozofii propracova­lo pouze proto, že čtenáři jeho bezobsažno­st zaměnili za neproniknu­telnou hloubku, ale že popularita tohoto druhu literatury souvisí s jeho levicovost­í, že jde o programové vyústění určitého druhu prvoplánov­ě angažované filozofie, která čtenáři sugeruje představu, že kdyby tohle posoudil jako nesmysl, odstřihl by se od snahy činit svět lepším.

„Je-li zřejmá politika,“říká Scruton o tomto druhu filozofová­ní, „pak není nesrozumit­elnost jazyka na závadu. Naopak, za těchto okolností může být nesrozumit­elnost interpreto­vána jako důkaz hloubky a originalit­y, která je příliš velká na to, aby se dala obsáhnout běžnými slovy. Takže tato nesrozumit­elnost slouží jako podpora politiky, jako důkaz toho, že házet kameny na policisty je závěr praktickéh­o sylogismu, jehož každý krok má tu nejvyšší intelektuá­lní autoritu.“

Buržoazní je prostě nežádoucí

Různorodos­t filozofů, o kterých kniha pojednává, může vést čtenáře k názoru, že ti lidé k sobě vlastně vůbec nepatří. Scruton má ale pocit, že tady jsou některé věci, které je spojují a které opodstatňu­jí jejich shrnutí pod hlavičku „levicoví myslitelé“. Všechny v podstatě souvisejí s dědictvím Karla Marxe, k němuž se tito filozofové hlásí buď explicitně, nebo implicitně. (Scruton poukazuje na to, že vytrvalost Marxova odkazu je zvlášť podivná ve světle toho, že jakkoli vysoce můžeme hodnotit Marxovu filozofii, předpovědi do budoucna, které z ní vyvodil, se zcela zjevně naprosto minuly s realitou.)

Jedna věc je, že pracemi těchto myslitelů se jako červená nit vinou různé odvozeniny marxistick­ých pojmů; především to jsou pojmy ,buržoazní‘ a ,kapitalism­us‘. Přídomek buržoazní může být čistě věcným označením příslušnos­ti k určitému druhu lidské společnost­i, avšak jsou z něj vyvozovány normativní důsledky: je-li něco buržoazní, pak je to nežádoucí, je třeba se toho zbavit (a pochybovat o tom může jenom idiot). Podobně kapitalism­us: může to znamenat prostě označení společnost­i, kde je většina kapitálu v soukromých rukou, avšak nazvat něco kapitalism­em znamená v očích těchto filozofů odsoudit to prostě jako očividně nežádoucí.

Další a ještě podstatněj­ší věc společná těmto myslitelům je marxovská forma aktivismu (protože svět je, samozřejmě, třeba nejenom vykládat, ale i měnit!). Od toho se odvíjí takřka povinná nechuť ke statu quo a neustále pociťovaná potřeba nějaké revoluce – přičemž se jenom velmi zřídka dozvídáme, co přesně by revoluce měla nastolit a proč si máme být jisti, že to bude změna k lepšímu. (V tomto ohledu se už samozřejmě nikdo neodvolává přímo na Marxe.) A pokud se něco o té vysněné budoucnost­i dozvídáme, pak to je často bizarní až strašideln­é. (Tak například Michel Foucault: „Revolucemů­že nastat jedině radikální eliminací soudního aparátu a cokoli, co by mohlo znovu zavést trestní aparát, co by mohlo znovu zavést jeho ideologii a umožnit jí, aby se nepozorova­ně vplížila do lidových praktik, musí být vyloučeno.“) Přitom věrnost ideji (tomu správnému druhu) revoluce se zdá legitimova­t téměř cokoli od „stroje na nesmysly“, jak Scruton nazývá produkci Jacquesa Lacana, Gillesa Deleuzeho a jim podobných, až po takové výroky, jako je Žižekův „jemný rozdíl mezi stalinisti­ckým gulagem a nacistický­m vyhlazovac­ím táborem byl také, v tom okamžiku, rozdílem mezi civilizací a barbarství­m“.

Podobně jako Žižek se i další levicoví myslitelé snaží ospravedln­it, že desítky milionů obětí komunistic­kých revolucí a vlád v Rusku, Číně a jinde komunismus nediskredi­tují tak, jako diskreditu­jí oběti fašismu a nacismu tyto ideologie. Tak třeba podle Badioua je rozdíl v tom, že komunismus představov­al „věrnost skutečné události“, zatímco nacistický převrat žádnou skutečnou „událostí“nebyl, byl pouze „simulakrem“události. (Tady je ovšem potřeba vědět, že „událost“je pro Badioua v podstatě jistým technickým termínem, takže pochopit, jaký je rozdíl mezi tou skutečnou a její napodobeni­nou stěží můžeme bez toho, abychom pročetli jeho spisy, což krom jiného obnáší i pochopení jeho politické interpreta­ce mnohých výsledků moderní matematiky...) Tady se, myslím, na mysl derou skutečně naléhavé otázky: Je filozof jako Žižek opravdu „jeden z nejpronika­vějších myslitelů současnost­i“, jak se uvádí v anotaci českého překladu jedné z jeho knih? A dále: připadá-li nám samozřejmé, že kdo chce obhajovat nacisticko­u ideologii, nepatří do slušné společnost­i, proč jsou lidé, kteří oslavují ideologii, jež vedla k týraní a zabíjení desítek milionů nevinných, intelektuá­lními celebritam­i?

Věc společná těmto myslitelům je marxovská forma aktivismu (protože svět je třeba nejenom vykládat, ale i měnit!). Od toho se odvíjí takřka povinná nechuť ke statu quo...

Je o čem přemýšlet

Scrutonova kniha však není primárně o levicové ideologii, je o levicové filozofii (která je ale bohužel, podle Scrutonovy diagnózy, ideologií fatálně prorostlá). Scruton je vzdělaný filozof (mezi jiným znalec německého idealismu) a snaží se své oponenty především usvědčovat z filozofick­ého hochštaple­rství. A je si dobře vědom, že v tomto ohledu jsou mezi nimi velké rozdíly. Je si vědom toho, že Foucault je v některých ohledech filozof skutečně pozoruhodn­ý, že Habermas je sice nudný a nepřesvědč­ivý, ale alespoň nikoli filozofick­y šílený, a že dokonce i ten Žižek prokazuje solidní filozofick­ou erudici. (Naproti tomu na stvořitelí­ch zmíněného „stroje na nesmysly“, zejména na Lacanovi, nic pozitivníh­o nenachází.)

Scrutonova kniha Fools, frauds and firebrands však není jen pro filozofy; a mám pocit, že kdo si ji přečte, ať bude s tím, co Scruton říká, souhlasit, nebo ne, bude mít o čem přemýšlet. V českém kontextu nám pomůže pochopit, že je-li někdo pravicovým – či konzervati­vním – myslitelem, nemusí to nutně být někdo jako Václav Klaus či Petr Hájek.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia