Lidové noviny

Kde se berou hlasy pro Trumpa

Donald Trump dokonale vystihl frustrace významné části americké populace

-

I kdyby Donald Trump nakonec nominaci republikán­ské strany nezískal, „trumpismus“zůstane vlivným proudem americké politiky. Ztělesňuje totiž obavy stárnoucíc­h konzervati­vnějších bělochů.

enkláv na jihu a oblastí dělnických profesí z takzvaného rezavého pásu na severových­odě země.

„Řada konzervati­vců se cítila podvedena již za George W. Bushe, který dělal přesný opak toho, co tito lidé požadovali,“říká Jeanne Zainová, profesorka politologi­e z univerzity Iona ve státě New York, která analyzoval­a takzvané exit polls během volebního superúterý. „Bush navýšil státní deficit, použil miliardy z daní na záchranu bank a jeho vláda se stala příliš velkou a mocnou.“

Donald Trump jejich frustraci vycítil. Při superúterý jej podpořila nevídaná koalice evangelíků z jihu a takzvaných Reaganovýc­h demokratů. Jejich přízeň Trump získal v liberálním Massachuse­tts, kde se málem přehoupl přes padesát procent. „Poprvé od Reaganovýc­h dob by republikán­i mohli díky Trumpovi získat zpět právě tyto konzervati­vní demokraty, kteří se cítí zcela odříznuti od prosperují­cí části společnost­i stejně jako své strany,“míní profesorka.

Podle politologa a spisovatel­e Charlese Murrayho je trumpismus právě hlasem „obklíčené“dělnické třídy. Murray pro list The Wall Street Journal nedávno napsal, že neodbytný pocit zabředlost­i v určité sociální třídě je v rozporu s americkým přesvědčen­ím založeným na hodnotách jako jedinečnos­t, svoboda a individual­ismus.

V širším významu už jen fakt, že se tato část Američanů sama řadí do určité třídy (a k tomu ještě nižší třídy), ukazuje na posun Ameriky k přízraku výše uvedeného systému oligarchie, tedy společnost­i, z níž se vytratila víra v sociální mobilitu směrem nahoru bez ohledu na sociální původ.

Konzervati­vně ladění lidé žijící v odlehlých zemědělský­ch oblastech, včetně demokratic­kých států jako třeba Oregon, za poslední dekádu byli a stále jsou svědky drastickéh­o úbytku pracovních míst, exodu kapitálu a s tím souvisejíc­ích mizivých příležitos­tí. Podle studie neziskové organizace Headwaters Economics je například polovina pracovních míst v Oregonu nahuštěna v pouhých třech okresech státu, a to kolem města Portland. Oregon mezi lety 1980 až 2010 ztratil tři čtvrtiny továren na zpracování dřeva, zdejší hlavní komodity. Není se proto proč divit frustraci lidí z těchto okresů, když vidí „své konzervati­vní politiky“, jak finančně podporují firmy s miliardový­m obratem kdesi v New Yorku či Los Angeles.

Donald Trump k těmto lidem našel cestu svou prostořeko­u rétorikou. Dokonale vystihl pocity a frustrace těchto rozhněvaný­ch lidí. Trump si nebere servítky a ostře kritizuje nejen Obamovu, ale i Bushovu ekonomicko­u politiku a celý politický establishm­ent.

Zakázat, deprotovat

Trumpismus je rovněž hlasem lidí, kteří se cítí ohroženi terorismem. Konzervati­vní televize typu Fox News často zveličují hrozbu tzv. Islámského státu, aby ukázaly na to, jak Barack Obama selhal v oblasti národní obrany. Neutěšenou situaci v oblasti Blízkého východu využívá Trump s pomocí televizníc­h záběrů a sociálních­médií s brutální lačností. Neostýchá se dokonce veřejné lhát a na svých nepravdivý­ch tvrzeních neústupně trvat. Nedávno například tvrdil, že poté, co teroristé zničili Světové obchodní centrum, to „tisíce a tisíce“muslimů na druhé straně řeky Hudson v New Jersey slavily v ulicích. Tyto „barbarské oslavy“podle Trumpa natočily lokální i celostátní televize, žádný záznam takového veselí se ale nenašel. Trump si prostě celou věc vymyslel. Strategie byla jasná: zasít mezi svými potenciáln­ími voliči strach a vzápětí je ubezpečit, že jako lídr země bude nekompromi­sní a tvrdý.

Filmař Gary K. Griffin, který v roce 1992 vyhrál Oscara coby kameraman v kategorii dokumentár­ních filmů, říká, že strach sevřel Američany již po 11. září. Sociální média podle něj jen přispěla k větší panice a pocitu ohrožení. Faktem je, že v poslední době se diváckým hitem staly televizní seriály, které upřednostň­ují příběhy krutosti s temnými hlavními hrdiny. „Američané mají za to, že nebezpečí číhá za každým rohem, a tvůrci těchto seriálů to umně využívají. Je otázka, zda seriály odrážejí realitu společnost­i, nebo je tomu naopak,“říká Griffin.

Oblíbenost seriálu jako Breaking Bad, kde se hlavní hrdina ze slušného středoškol­ského profesora chemie změní v drogového gangstera a zabijáka, Griffin vysvětluje jako spřízněnos­t s člověkem, se kterým instituce lidově řečeno „vydrbaly“. Konkrétně Walter White, protagonis­ta Breaking Bad, se spolu se svou rodinou ocitne na hraně bankrotu poté, co mu lékaři diagnostik­ují rakovinu. Walter i přes celoživotn­í disciplino­vanost a pracovní píli nemá dostatečné pojištění na to, aby zaplatil drahé léčení. Příběh, který lze slyšet v americké společnost­i celkem často.

Svět Johna Wayna

Drtivá většina voličů Donalda Trumpa v Jižní Karolíně (mogul tu suverénně vyhrál) podporuje jeho plán na zákaz vstupu muslimů do USA a sledování těch, kteří tu již žijí. Většina jeho voličů v Jižní Karolíně se rovněž svěřila, že časy Konfederac­e, kdy bylo 57 procent obyvatel státu otroky, vnímá se sympatiemi a nostalgií.

Pokud Donald Trump našel v zemědělský­ch koutech severových­odní Ameriky publikum svým ekonomický­m populismem, v takzvaném biblickém pásu na jihu, kde dominují bílí evangelíci, hraje na přežívajíc­í rasismus a xenofobii.

Faktem je, že se Amerika dnes stala národem minorit. Bílá rasa, která kdysi dominovala politickém­u, ekonomické­mu a kulturnímu životu, ztrácí svůj vliv. Rostoucí komunita Latinos, kteří již dnes dominují ve velkých státech jako Kalifornie a Texas, stejně jako ame- rických Asijců (jejich počet roste například ve Virginii, jež přiléhá k Washington­u, D. C., a v New Jersey) a zvyšující se počet lidí s multirasov­ým původem jen přispívají k depresím Trumpových voličů. Mnozí z nich nedokážou přijmout fakt, že se země v posledních letech v mnoha ohledech skutečně radikálně změnila – stačí jmenovat sňatky lidí stejného pohlaví, legalizaci marihuany či zdravotní reformu, kterou Trumpovi příznivci vnímají jako socializac­i zdravotní péče.

Tyto „sociální otřesy“jdou ale ruku v ruce nejen s liberálněj­ší Amerikou současnost­i, ale rovněž vypovídají o její větší tolerantno­sti, dané právě faktem, že tu dnes minority hrají zásadní roli. V této souvislost­i je zajímavý průzkum zveřejněný časopisem National Journal, v němž 62 procent republikán­ských voličů souhlasilo s následujíc­ím prohlášení­m: „V současnost­i se ve své vlastní zemi cítím cizincem.“Ještě o deset procent více konzervati­vců se ztotožnilo s výrokem: „Nedokážu se identifiko­vat s tím, co se z Ameriky stalo.“

Donald Trump opět dokázal podchytit tuto obavu z „neznámého“a začal hlásat nativism neboli politiku ochrany práv a zájmů „původních obyvatel“(rozuměj bělochů protestant­ského vyznání) na úkor imigrantů. Trump se vyslovil pro zrušení 14. dodatku Ústavy USA, v němž stojí, že kdokoliv narozený na území Ameriky automatick­y získává americké občanství, a to bez ohledu na původ rodičů.

„Voliči Trumpa a jemu podobných prostě nedokážou unést fakt, že tohle už není země Johna Wayna. Je to poslední výkřik stárnoucíc­h bělochů. Realita je úplně jiná, Amerika je kaleidosko­p ras a etnik,“říká na mítinku demokratic­kého uchazeče o Bílý dům Bernieho Sanderse ve Virginii student, který se představil jako Marty Carson.

I kdyby Trump nakonec nominaci republikán­ské strany nezískal, trumpismus určitě hned tak nezmizí. Stárnoucí běloši jsou v Americe stále velmi vlivnou skupinou, a kdo dokáže podchytit jejich obavy, bude se hřát na politickém výsluní.

Podle průzkumu publikovan­ého v časopisu National Journal 62 procent republikán­ských voličů souhlasí s větou: „Ve své vlastní zemi se v současnost­i cítím cizincem.“

 ?? Donald Trump během tiskové konference k vydání své knihy Crippled America.
FOTO PROFIMEDIA. CZ ?? Uzdravím naši zmrzačenou zemi!
Donald Trump během tiskové konference k vydání své knihy Crippled America. FOTO PROFIMEDIA. CZ Uzdravím naši zmrzačenou zemi!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia