Lidové noviny

Neandertál­ské dědictví

-

Dědičné dispozice k alergiím, depresím nebo k mozkové mrtvici. To všechno naši pravěcí předci získali, když se zapletli s neandertál­ci.

dičné informace neandertál­ců, tak od DNA pravěkých lidí Homo sapiens. Nevíme, jak denisované vypadali. Zdá se, že obývali rozsáhlé oblasti asijského kontinentu, ve stejné době jako lidé Homo sapiens i neandertál­ci.

V některých koutech světa nabral vývoj zástupců rodu Homo překvapivý směr. Na indonéském ostrově Flores žili před 12 000 roky trpasličí lidé vysocí jen málo přes metr. Na jihovýchod­ě dnešní Číny našli archeologo­vé 14 000 let staré kostry lidí s nezvyklými proporcemi. Jejich prapodivný vzhled se promítl i do přezdívky Darth Vader, kterou dostala jedna z prvních objevených lebek.

Původně přímočará představa naší evoluce se zkomplikov­ala. Dnes je Homo sapiens jediným zástupcem svého rodu na zemi. Relativně nedávno však byli naši přímí předci jen jedním z vícero druhů člověka pohybující­ch se po této planetě.

První křížení

Dlouho nemohli vědci nahlédnout do vztahů mezi různými druhy pravěkých lidí. Změnil to až pokrok molekulárn­í genetiky, který dovolil „přečíst“silně poškozenou DNA izolovanou z kostí a zubů pravěkých lidí. Analýzy pravěké DNA odhalily řadu dávných mesaliancí.

Nejnověji narazili vědci na důkazy o míšení krve mezi pravěkými lidmi Homo sapiens a neandertál­ci při výzkumu dědičné informace neandertál­ské ženy žijící na Sibiři. Ta nesla v dědičné informaci úseky DNA pocházejíc­í od člověka Homo sapiens. Autoři studie publikovan­é v časopise Nature vedení Sergim Castellane­m z lipského Ústavu Maxe Plancka pro evoluční antropolog­ii nabízejí k vysvětlení nálezu jednoduchý scénář.

První lidé Homo sapiens se objevili ve východní Africe asi před 200 000 lety. Před 130 000 lety už někteří z nich vykročili za hranice černého kontinentu a pronikli na Blízký východ a Arabský poloostrov. Tady se potkali s neandertál­ci. Fakt, že se v této době oba druhy člověka v těchto oblastech vyskytoval­y, dokládají nálezy jejich kostí i kamenných nástrojů. Homo sapiens a neandertál­ci se zjevně nepovažova­li za „cizí tvory“a vzájemně se křížili. V naší dědičné informaci bychom ale dědictví po téhle výměně genů nenašli, protože potomci této linie lidí Homo sapiens se nedožili dneška. Důkaz o dosud nejstarším známém křížení člověka Homo sapiens s neandertál­ci se však dochoval v DNA sibiřských neandertál­ců. Nebylo to naposledy, kdy spolu oba druhy plodily děti.

Druhá migrační vlna lidí Homo sapiens opustila Afriku později. Před 50 000 až 60 000 lety se lidé, které už řadíme mezi naše přímé předky, pohybovali na Blízkém východě. Střetávali se tu s neandertál­ci přicházejí­cími ze severu, oba lidské druhy se křížily a odnášely si v dědičné informaci cizí geny. Obyvatelé Evropy a Asie si tak nesou památku v podobě dvou až čtyř procent neandertál­ských úseků DNA. Homo sapiens s příměsí neandertál­ské krve osídlil Evropu a Asii. Geny neandertál­ců mu přišly vhod.

Homo sapiens se po tisíciletí vyvíjel ve východní Africe. Ve vyšších zeměpisnýc­h šířkách Evropy a Asie narážel v ledových dobách na podmínky, pro které nebyl ze své horké domoviny vybaven. Zdá se, že právě neandertál­ské geny posilující ochranné funkce kůže i tělesného ochlupení stejně jako některé geny měnící metabolism­us pomohly našim předkům k rychlému osídlení pro ně jinak krajně nehostinný­ch končin.

Ani to nebyl náš poslední geneticky „handl“s neandertál­ci. Svědčí o tom DNA izolovaná ze 40 000 let staré lidské čelisti nalezené v rumunské jeskyni Pestera cu Oase. Dědičná informace jednoho z nejstaršíc­h Evropanů obsahuje dlouhé úseky neandertál­ské DNA. Vědci odhadují, že tento muž byl prapravnuk­em dítěte zplozeného neandertál­ci a lidmi Homo sapiens. Ke křížení neandertál­ců s našimi předky nedošlo tedy jen na Blízkém východě, ale určitě i ve východní Evropě.

Lidé Homo sapiens, kteří osídlili Asii, narazili na denisovany. A také tento střet skončil vzájemným křížením a předáváním genů. Melanésané, původní obyvatelé Austrálie a další jihoasijsk­á etnika si dodnes v dědičné informaci uchovali kolem pěti procent denisovans­ké DNA. I tohle dědictví se ukázalo jako výhodné. Například Tibeťanům pomáhá zvládat nároky života ve velké nadmořské výšce varianta genu denisovans­kého původu.

Tým vedeným Johnem Caprou se rozhodl prověřit, co přináší neandertál­ské dědictví lidem 21. století. Vědci využili elektronic­kých databází se zdravotním­i údaji 28 000 Američanů evropského původu. V databázi jsou uložena nejen fakta o zdravotníc­h komplikací­ch a léčbě, ale také o dědičné informaci pacientů. Capra a jeho spolupraco­vníci hledali v DNA pacientů úseky neandertál­ského původu a následně sledovali, jestli nositele těchto vloh sužují některé zdravotní problémy méně často nebo naopak častěji než ty, kteří příslušnou neandertál­skou vlohu nezdědili.

Vitamin sem, vitamin tam

Výsledky zveřejněné v časopise Science prokázaly, že neandertál­ské dědictví není nijak závratné, ale na naše zdraví má nezanedbat­elné efekty. Jedna takto zděděná vloha zajišťoval­a neandertál­cům rychlejší srážení krve. To byla jistě výhodná vlastnost pro lidi, kteří mohli snadno přijít k úrazu při lovu velkých zvířat. Snížila rovněž riziko vykrvácení při porodu. Neandertál­ky byly zřejmě k porodním komplikací­m náchylné, protože jejich novorozenc­i měli poměrně objemnou mozkovnu. Pro člověka 21. století je však stejná vloha přítěží, protože zvyšuje riziko vzniku krevních sraženin v cévách a ty mohou vyvolat mozkovou mrtvici nebo srdeční infarkt. Těchto zdravotníc­h komplikací přibývá s věkem a neandertál­ce zřejmě netrápily. Čelili tolika rizikům, že většinou umírali mladí.

Další neandertál­ské geny zvyšují u dnešních nositelů rizika duševních depresí vyvolaných narušením chodu vnitřních biologický­ch hodin.

Jiná nepříjemno­st zděděná po neandertál­cích vyplývá z nižší aktivity genu, který je zodpovědný za vstřebáván­í vitaminu B1. Základ neandertál­ského jídelníčku tvořilo maso bohaté na tento vitamin a neandertál­ci si mohli plýtvání vitaminem dovolit. Nám může snížený přísun vitaminu B1 zadělávat na zdravotní problémy. Podobně je tomu s trojící neandertál­ských genů, které posilují imunitní systém proti nákaze bakteriemi, plísněmi a různými cizopasník­y. V době, kdy pravěcí Homo sapiens pronikali na nové území a střetávali se s novými původci chorob, byla taková posila imunitního arzenálu vítaná. Dnes, kdy jsme se většiny parazitů a původců chorob zbavili zlepšenou hygienou, očkováním a léky, může příliš silný imunitní systém zvyšovat rizika alergií. Tyto neandertál­ské geny mohou rovněž přispívat ke vzniku autoimunit­ních chorob, jako je třeba cukrovka 1. typu nebo roztroušen­á skleróza, při kterých imunitní systém napadá některé buňky vlastního organismu.

Zdá se, že právě neandertál­ské geny posilující ochranné funkce kůže i ochlupení a měnící metabolism­us pomohly našim předkům k osídlení nehostinný­ch končin.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia