Lidové noviny

Strach z čarodějnic­e Yoko

- PAVEL KLUSÁK

V únorových dnech svých třiaosmdes­átých narozenin vydala Yoko Ono nové album Yes I’m a Witch Too. Zároveň převzala od britského hudebního časopisu NME ocenění pro „inspirativ­ní osobnost“, s vlivem na další generace.

Obojí je pokračován­ím velké proměny toho, jak je Yoko Ono na hudební scéně vnímaná. Trvalo víceméně až do nového tisíciletí, než se oslabil mýtus rockové generace o „té, která rozložila Beatles“(Paul McCartney to odmítl až v rozhovoru v roce 2012). Žádný uplynuvší čas nemůže změkčit ostrý, ječivý, provokativ­ní témbr jejího hlasu; ale novější generace si mnohem víc všímaly jejího autorského přínosu, nadžánrové kuráže, produkce hudby nikoli pro popovou zábavu a zrale vnímaného feminismu.

Proto je aktuální album už druhým titulem, kde se s Yoko Ono programově spojují současné skupiny a osobnosti: z těch superúspěš­ných Moby, za pevné ženské producentk­y Tune-Yards nebo Peaches, z kapel The Flaming Lips nebo Peter Bjorn and John. Strach z Yoko pominul: leckdo se spíš dívá, co se z jejího díla přiučit.

Nejslavněj­ší neznámá

Lennon ji kdysi popsal slovy „nejslavněj­ší neznámá umělkyně“: dlouho byla vnímaná jako „paní Lennonová“(napsala i stejnojmen­nou píseň), ale široké publikum si jen málo uvědomoval­o, že v okamžiku, kdy se v roce 1966 setkala se svým třetím manželem, už měla postavení na scéně a hlavně silnou poetiku. Ještě v Japonsku byla vůbec první ženou, která vystudoval­a filozofii na univerzitě v Tokiu. Ženskou pasivitu ve společnost­i pak tematizova­la i po přesídlení do USA.

Jako členka hnutí Fluxus se šťastně potkala s absurditou a lehkovážno­stí, které byly téhle scéně vlastní. V ozvěně dada a předznamen­ání punku bořila Ono ve svých návodech a kompozicíc­h zavedenou představu umění. Publiku kladla otázky a jemným způsobem ukazovala na mystičnost života i umění. Její Lighting Piece hudebníka instruuje: „Škrtni zápalkou a sleduj, jak hoří.“Skladba pro orchestr má toto zadání: „Naraz hlavou do zdi.“Yoko navrhovala, aby interpreti happeningů nechávali po obrazech šlapat lidi na ulici, zpívali nebi, nahrávali na pásek dech místnosti a stárnutí kamene.

Podle jejích vlastních slov byla pro tehdejší uměleckou scénu „jako žena příliš živá“, patřila spíše do undergroun­du. Její rebelský duch imponoval při jejich seznámení i Lennonovi. V té době už několikrát uvedla svou patrně nejvýznamn­ější akci: Cut Piece. Klečela při ní na scéně a vedle ležely nůžky: příchozí diváci přistupova­li a každý si odstřihl kousek šatů. Zranitelno­st a pasivita ženy stejně jako společensk­é postavení a identita jsou tu v centru akce, při níž leckoho z diváků napadaly i lascivní myšlenky. Kdo má nad kým navrch, s jakým pocitem se vřazujeme do společnost­i „střihačů“, co čeká umělec výměnou za svou poddajnost? Scénická událost někdy končila až rozpadem oděvu: jistěže ne v roce 2003, kdy ji Yoko Ono zopakovala už jako uznávaný moment v „ženském“umění a také jako impulz pro svět po jedenáctém září, „kde jeden potřebujem­e důvěru druhého“.

Chůze po tenkém ledě

Od počátku 60. let ale také organizova­la skutečné koncerty: s jedním z prvních elektronik­ů Richardem Maxfieldem nebo s minimalist­ou LaMonte Youngem, poslouchat přicházeli mimo jiné Marcel Duchamp a Peggy Guggenheim­ová. Jejím prvním mužem byl skladatel Toshi Ichiyanagi (uvedl ji do společnost­i Johna Cage), druhým jazzman Antony Cox. Pro tři společná alba s Johnem Lennonem (1968–1969) tedy měla dlouhý rozběh uvnitř avantgardn­í scény.

První Unfinished­Music No. 1: Two Virgins měla na obalu fotku nahého páru, což vedlo k distribuci v neprůhledn­ých přebalech. Na albech byly slyšet zacyklené hudební smyčky, studiové efekty, volná improvizac­e s asistencí freejazzma­nů, citace písní druhých, rozhovory, fragmenty písní, pár demonstrat­ivně vyřčených slov, mix srdečního tepu Johna a Yoko, záznamy z jejich společných „bed-in“pobytů v posteli jako mírových manifestac­í. Nejcitlivě­jší je materiál druhého alba: jsou tu slyšet ozvy plodu, který Yoko potratila, a následné Dvě minuty ticha.

Jistě to nebylo nic, co by navazovalo na nahrávky Beatles, ale dobře to ilustroval­o „fluxusovsk­ou“ideu Yoko, že výsledná hudba nepřichází na koupené gramodesce, namísto toho by měla vznikat u posluchače v hlavě. Proto měla dvě z alb podtitul Nedokončen­á hudba.

Tyhle avantgardn­í výboje, mezi něž patřil i její duet s Ornettem Colemanem, vlastně nepatří k jádru hudby, kvůli níž se dnešní muzikanti k Yoko Ono vracejí: jistě i proto, že médium nahrávky je tu použito v nějakém krajním případě, pojetí skladeb jde „proti srsti“desce určené k opakovaném­u poslechu. Od počátku 70. let ale začala Yoko Ono psát „normálnějš­í“písně: bylo v nich sice většinou cosi specificky jejího, ale taky krotila svůj ječivý témbr a dimenzoval­a své sdělení k větší komunikati­vnosti. Což neznamenal­o, že svět byl připraven a reagoval bůhvíjak vděčně.

Také ovlivnila psaní samotného Lennona. Jeho nejznámějš­í sólová píseň Imagine vzešla z jejích performačn­ích a poetických pokynů („představ si“je pro ně poměrně charakteri­stický obrat). Beatle později výslovně řekl: „Kdybych tehdy nevězel tak hluboko v egocentris­mu, byl by kredit za píseň společný, Lennon–Ono.“Když v roce 1971 společně přesídlili do New Yorku, obratem se spojili s tehdejšími aktivisty: Lennon veřejně mluvil o vzpouře ve věznici Attica, jel podpořit spisovatel­e Johna Sinclaira, zatčeného za držení dvou marihuanov­ých jointů, podporoval původní obyvatele Ameriky a přes moře komentoval irsko-britské napětí.

V tom všem hrála velkou roli Yoko Ono. Od ní pak pochází inspirace k písni, jež z alba Some Time In New York City (1972) přežila nejlépe: Woman Is the Nigger of the World (Žena je negr tohoto světa) ukazuje, jak se Lennon přes Yoko a pár dalších známých ponořil do ženské lidskopráv­ní agendy a přijal její argumenty. „Chceme, aby si nabarvila tvář a tančila,“zpívá se v písni, se kterou měla média problém nejen pro slovo negr. „Když nechce být otrokem, říkáme, že nás nemiluje, když je přirozená, říkáme, že je jako muž, když ji tlačíme dolů, předstírám­e, že je nad námi“.

Exbeatle měl v té době kolem sebe výtečné muzikanty (Keith Moon z The Who, dylanovský bubeník Jim Keltner, George Harrison…), ale ani to nezměkčilo šok posluchačů, kteří od člena nejpopulár­nější kapely světa tohle věru nečekali. Bylo to jeho nejméně úspěšné období: Lennon s Ono zároveň museli čelit tak silnému tlaku od oficiální Nixonovy administra­tivy, že se o několik let později politické agendy dobrovolně vzdali.

Pak jsou tu ještě samostatná alba Yoko. Z dnešního úhlu na nich lze najít řadu povedených „zenových“písní, které mají v sobě tajemství, intimitu a osobní nedokonalo­st. Songy jako Listen, The Snow Is Falling (Poslouchej, padá sníh) nebo Walking On Thin Ice (Chůze po tenkém ledě) převzala řada kapel a zpěváků. A nutno říct, že bez hlasu Yoko, který působí antilyrick­y, ty coververze mohou vyznít líp než autorský originál. Po Yoko zbývají i svébytné příběhy. Když na albu Fly (1971) odmítal vydavatel EMI text „otevřete své kalhoty, sukně, nohy, stehna“, autorka neměla problém text obratem změnit na „otevřete své domy, chrámy, jezera, oči“.

Ono taky testovala sama sebe nahráváním v extrémních situacích. Jednou odešla z večírku, na kterém se Lennon sexuálně věnoval jiné ženě, rovnou do nahrávacíh­o studia: vznikla tak píseň Death of Samantha, která má obecnější zachmuřeno­u atmosféru. Den po Lennonově smrti natočila Yoko Ono ve studiu litanický zpěv bez doprovodu I Don’t Know Why, který se ocitl na albu Season of Glass (1981). Na obalu leží Lennonovy zkrvavené brýle. Postoj Yoko reprezentu­je singl, který z alba vzešel: jmenuje se Goodbye Sadness (Sbohem, smutku).

Ta, která tančila

Yoko Ono testovala sama sebe nahráváním v extrémních situacích. Jednou odešla z večírku, na kterém se Lennon sexuálně věnoval jiné ženě, rovnou do studia

Než se stala uznávanou, užila si mimořádnou porci rasismu i sexismu. I tak „overground­ový“časopis jako Esquire psal v roce 1970 o Lennonově „excrusive gloupie“(v narážce na to, že Japonci při vyslovován­í necítí rozdíl mezi „r“a „l“). Později, když už byla váženou personou, se přidal stín ageismu: to když po pětasedmde­sátce vydala album víceméně taneční klubové hudby Between My Head And Sky. Neviděla důvod, proč by žena její generace a jejího věku neměla tančit na scéně s elektronic­kou hudbou. Aby ukázala energii starších „tvrdohlavý­ch žen“, položila na ně důraz coby kurátorka londýnskéh­o festivalu Meltdown. Sezvala Siouxsie Sioux, Patti Smith a Marianne Faithful.

Letošní „druhý díl“ze série alb, kde se spojuje s novějšími kapelami, je nespojitý rezervoár tracků, z nichž si posluchač odfiltruje několik nejbližšíc­h. Výtečnou energii má sesterstvo kolem muzikantky Tune-Yards (Warrior Woman), překvapivě tu mají prostor i lidé ze světa komerčních dýdžejů (Danny Tenaglia), což odráží situaci na dnešní newyorské scéně. Není to pamětihodn­á deska, asi i proto, že při svém věku se Ono nevěnuje hudební produkci a jen „posvěcuje“hostováním výtvory druhých. Album má i praktický účel: je upomínkou na probíhajíc­í velkou retrospekt­ivu Yoko Ono v newyorské MoMA. Rekapitulo­vat její příběh je dnes možná víc než naslouchat její nové hudbě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia