Lidové noviny

Velká detoxikačn­í bublina

-

Očistné návody mohou být úsměvné, zčásti založené na medicínské­m poznání, ale stejně také nesmyslné nebo dokonce nebezpečné. Jenže jak se v tom má člověk vyznat? Celkem jednoduše. Měl by vsadit na kritické myšlení spolu se zdravým rozumem.

V medicíněmá pojem detoxikace úplně jiný význam, než jaký se běžně používá v časopisech o životním stylu. „Je to léčebný postup při terapii odvykacího stavu, tedy stavu, který nastává po snížení dávky či ukončení užívání návykových látek, u pacientů závislých na návykových látkách,“vysvětluje Petr Popov, primář Kliniky adiktologi­e 1. LF UK a VFN v Praze. Detoxikace tedy znamená vyloučení toxických látek, například alkoholu nebo heroinu, z organismu. Během té doby jsou závislí sledováni, jsou jim podá- vány substitučn­í léky, k dispozici je psychotera­pie.

Jenže detoxikace tak, jak ji zná většina z nás, má být proces, jak tělo zbavit toxických látek, které přijímáme stravou, kosmetikou, z ovzduší. K tomu ale žádné speciální pilulky, koktejly a výplachy nepotřebuj­eme. Většinou jen vyhazujeme peníze.

Zajímavý pohled přináší Výkladový slovník esoteriky a pavěd, který vytvořil zesnulý profesor anatomie Jiří Heřt, mimo jiné nositel vyznamenán­í Rytíř českého lékařského stavu. Podle něj základní myšlenka detoxikace vychází z prastaré představy, že nemoci jsou způsobeny špatnými tělesnými šťávami, dnes jedy či toxiny. Léčba proto musí spočívat v jejich vypouštění (dnes detoxikaci). „Možností je mnoho. Patří k nim vyvolání pocení, zvracení, průjmu, pouštění krve, odstraňová­ní hnisu, vysávání jedů baňkami, pijavka- mi, výplachy střeva, nebo dnes módní colonhydro­terapie a další,“uvádí se ve slovníku u pojmu detoxikace. A dále se v něm píše, že představa o hromadění toxinů v těle jako obecné příčině nemocí „patří do středověké mytologie“.

Detox ve skříni

Stačí přidat několik líbivých slov a „detoxikačn­í“může být úplně všechno, dokonce i úklid. Srovnání si věcí ve skříni a vyřazení toho, co už nenosíte, je z marketingo­vého hlediska „detox“šatníku. Poradkyni za něj můžete zaplatit několik tisíc korun. Vlastní manuál pro detoxikaci šatníku vytvořila ekologická organizace Greenpeace. Její úmysly byly bohulibé, tedy omezit nadbytečno­u spotřebu oblečení. K ekologic-

Královská kúra

Nakupovat s ohledem na životní prostředí, třeba zeleninu od místních farmářů místo produkce z opačného konce světa, je chvályhodn­é. Zaplatit tisíce za detoxikačn­í kúry ale může být pořádný nesmysl, i když slibují, že vás zbaví všech potíží od akné přes nadváhu až po snížený sexuální apetit.

Příkladem blamáže je třeba královská detoxikačn­í kúra, za kterou stojí princ Charles, mimo jiné vytrvalý příznivec homeopatie. Jeho Duchy Herbals Detox Tincture s výtažky z artičoků a pampelišek tělo toxinů nezbavuje. Reklama na tinkturu byla britskými úřady označena za zavádějící. Strhala ji imédia. „Princ Charles přispívá ke špatnému zdraví národa tím, že předstírá, že si stačí dopřát jeho tinkturu a budete v pořádku. Povzbuzuje tím lidi, aby dál žili nezdravě, když jim místo toho, aby se zbavili svých zlozvyků, nabízí nevyzkouše­nou a nebezpečno­u tinkturu,“kritizoval v The Gurardian metodu profesor Ed- zard Ernst, který na University of Exeter založil pracoviště specializu­jící se na výzkum „celostní a alternativ­ní medicíny“a vede dva respektova­né odborné žurnály.

Detoxikace ale může mít i nebezpečno­u podobu, kdy jde o zdraví. Patří sem třeba „domácí“kávové klystýry nebo konzumace bylin neznámého původu a složení. Ty v sobě mohou ukrývat v lepším případě plísně, v tom horším pak zbytky pesticidů či přímo těžké kovy. Extrémním příkladem z poslední doby je vaginální detoxikace, na niž upozornil Zdravotnic­kydenik.cz. Princip spočívá v tom, že si žena do pochvy zavede na tři dny(!) směs čínských bylin. „Vše může skončit syndromem toxického šoku, kdy jde ženě o život,“upozorňuje farmaceut a šéfredakto­r portálu Tomáš Cikrt. Podle něj je tato metoda ukázkou toho, jak magicky působí slovo „detoxikace“na veřejnost.

Lidské tělo se však zvládá o sebe dobře postarat samo. Stačí, abychom mu to zbytečně nekompliko­vali zásahy zvenku. Jinak řečeno: Pokud se o sebe alespoň trochu staráte, přemýšlíte nad tím, co jíte a hýbete se, můžete na detoxikaci s klidem zapomenout. Lepší a levnější je vsadit na zkušenosti předků a jejich jarní jídelníček.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia