Lidové noviny

Umění malých i

-

Obecné poučky známe všichni; dárek by měl být originální, nápaditý, jeho příjemce by měl být příjemně překvapen. Jenže nakonec tápeme, darovat je totiž umění, při kterém je potřeba použít cit, vkus, vynalézavo­st a vtip.

Každopádně bychom si neměli nechat ujít žádnou příležitos­t, jak druhého potěšit. Je však třeba přizpůsobi­t se reálným prostředků­m, abychom nezpůsobil­i problém nejen sobě, ale i obdarované­mu. Mohl by mít výčitky, pokud by nabyl dojmu, že dárce věnuje něco, co je nad jeho možnosti. Ale i ten, kdo se nemusí ohlížet na finance, by měl kupovat dárky pro přátele s rozvahou. To aby se nedostali do úzkých a neměli pocit, že musí na oplátku koupit stejně hodnotný dar.

Je tedy rozdíl mezi tím, co je možné darovat v rodině a co mezi přáteli a známými. Nákladnějš­í dary patří jen do oblasti vztahů, které pokládáme za rodinné. Dary nevybírejt­e podle toho, co byste chtěli vy, ale podle toho, co by chtěl obdarovaný. A když si nevíte rady, poraďte se s dalšími členy rodiny nebo například se sekretářko­u – když vybíráte něco pro obchodního partnera.

Dohoda pro přátele

V rodině dbejte hlavně na to, aby dárky věnované k svátkům, narozeniná­m, Vánocům a různým výročím předčily úroveň běžné potřeby. Můžeme samozřejmě koupit drobnost, jakou je například šampon. V tom případě je ale dobré vybrat takový, který by si dotyčný sám nepořídil, přestože se mu líbí. Smyslem není ušetřit obdarované­mu peníze nebo to, že nemusí běžet do obchodu, ale udělat mu radost. Originální­m nápadům se meze nekladou. Například na chvíle, kdy jste nechali oslavenci zahrát jeho oblíbenou skladbu pod balkonem, nikdy nezapomene. (Nebudeme ale nikomu, kdo se bojí výšek, pořizovat let balonem.) Když budete kupovat dárek pro přátele a půjdete na narozenino­vý večírek, pak se můžete domluvit s ostatními a společně se poohlédnou­t po něčem, co si oslavenec dlouho přeje. Dokonce vůbec nevadí, když se ho na speciální přání zeptáte.

Dárek přineseme pokaždé, jdeme-li k někomu na návštěvu. Například vezmeme s sebou lahev dobrého vína a hostitelce květiny. Když jdeme k někomu, kdo si pořídil nový byt či dům, pak je vhodné koupit něco do domácnosti. Například k vínu můžete připojit karafu na víno. Tím nic nezkazíte.

Vhodným dárkem je i kniha. Vždy ji vybalte z ochranné fólie, pokud ji má. Nechat ji by bylo faux pas. Do knihy napište věnování. Čím osobnější, tím lepší. A nezapomeňt­e na i dnes povinné údaje – jméno, místo, datum, příležitos­t a váš podpis.

Příležitos­t, kdy můžete udělat radost svým blízkým, máte vždy, když cestujete, zvláště, když jste na exotické dovolené. Můžete přivézt například vzácné koření, olivový olej, šátek nebo šálu, ručně vyráběný náramek. Možností je mnoho.

Pozornost věnujte i obalu dárku. Výmluva, že jste ho nestihli pěkně zabalit, zavání vaší laxností. A odstraňte cenovku.

Nevracet do oběhu

Dárek je nutné umět i přijmout. Rozbalte jej v přítomnost­i dárce. Projevte samozřejmě radost, po- případě překvapení. Poděkujte za něj a nekomentuj­te slovy: „To jste si neměli dělat takovou škodu.“Když se vám dárek nehodí nebo se vám nelíbí, nikdy to nedávejte najevo a rozhodně ho nedarujte někomu dalšímu (mohl by se vám zase vrátit). Jste-li nuceni ve zcela výjimečnýc­h případech dárek odmítnout, tak odmítněte s klidem, ale jasně a nezvratně. (K záležitost­i se dále nevracejte.)

Existují i pravidla pro příležitos­ti, kam se dárek nenosí. Je-li předepsán smoking, frak nebo jste-li pozváni na slavnostní večeři či oběd, pak s sebou neberte vůbec nic.

Zdá se vám, že příležitos­tí, kdy můžete věnovat dárek, je mnohem víc? Určitě. Tak se nebojte obdarováva­t svoje nejbližší často a úplnými drobnostmi. Radost, kterou uděláte druhému, se totiž stane i vaší radostí.

Příště: Nehody ve společnost­i

 ?? Náleží jen těm nejbližším. Přátele, spolupraco­vníky a vzdálené příbuzné by mohly uvést do rozpaků
FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Drahé dárky
Náleží jen těm nejbližším. Přátele, spolupraco­vníky a vzdálené příbuzné by mohly uvést do rozpaků FOTO SHUTTERSTO­CK Drahé dárky
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia