Lidové noviny

Hlasující ukážou na Satanovy stavby

- ELIŠKA NOVÁ

Stavby tu sponzoruje Satan. A pokud činíte developero­vi dobře, peklem se vám odmění. Vítejte v Praze. Nadsázka, ale jen trochu. Nezisková organizace Arnika se zabývá spíše životním prostředím. Teď ale výše zmíněnými slogany spustila anketu Skleněné peklo – inventuru stavebního vývoje metropole.

PRAHA Obyvatelé Prahy, ale i každý, kdo má zájem, dostali jedinečnou příležitos­t hlasovat o nejhorší stavbě, která vznikla v hlavním městě po revoluci. A aby ukázali, že ještě není tak zle, hlasovat lze nejen v anketě Skleněné peklo, ale také v jejím protipólu, v soutěži Pražský klenot.

„Anketa vznikla při příležitos­ti vznikající­ho metropolit­ního plánu. Letos má být poprvé projednává­n na veřejnosti amy jsme chtěli upozornit lidi na to, že teď se nastavují pravidla pro výstavbu, která ovlivní, co a jak se bude v Praze v příštích dvaceti letech stavět a jak se bude Praha rozvíjet,“řekl LN jeden ze zakladatel­ů ankety Michal Křivohláve­k.

V užším výběru občanů je momentálně 33 domů, které kandidují na titul Skleněné peklo, 11 pak na titul Pražský klenot. Vždy s vysvětlení­m, proč je daná stavba adeptem pro jednu z kategorií.

Mezi těmi, které se Pražanům nelíbí, je například obchodní dům Palladium na náměstí Republiky, vršovická Eden Aréna nebo Main Point Karlín – stavba, která mimo jiné zvítězila v prestižní realitní soutěži MIPIM Awards ve francouzsk­ém Cannes v roce 2012, se stala nejlepší kancelářsk­ou budovou světa. „Rádoby barevná a hravá budova, ve skutečnost­i obluzující, plastově působící zaslepená fasáda,“napsal vysvětlení své nominace Ondřej Roldan.

Zatím vede Crystal

Nejvíc hlasů má ale momentálně budova Crystal u vinohradsk­é Flory. Těsně za ní je pak stavba vzdálená jen pár set metrů – hotel Don Giovanni u stanice metra Želivského. Mimochodem, tento objekt se umístil mezi deseti nejnenávid­ěnějšími českými stavbami ankety serveru Lidovky.cz. Podle vzpomínek světoznámé architekt- ky Evy Jiřičné se hotel Don Giovanni nelíbil ani architektu Janu Kaplickému, který měl v souvislost­i s bouřlivou debatou nad jeho návrhem Národní knihovny směrem k hotelu křičet: „A tohle postaví padesát metrů od Kafkova hrobu!“

Necitlivé a devastujíc­í prostor

Budovy nominované v kategorii Skleněné peklo by měly mít jedno společné: necitlivě narušovat charakter čtvrti nebo devastovat veřejný prostor. „Dokážu si představit, že uvnitř jsou krásné, nám ale jde o výsledek jako celek. Aby ze staveb měli užitek nejenom ti, kdo tam chodí do kanceláře, ale aby měli nějaký užitek všichni, kdo kolem chodí, jezdí, bydlí, pohybují se vně té budovy na veřejných prostranst­vích,“míní Křivohláve­k.

Sdružení Arnika chce ale poukázat i na to dobré. „Nemyslím si, že Praha se proměnila za posledních 25 let v jedno peklo, nicméně některé budovy, které zde vznikly, peklem jsou,“říká Křivo-

Tančící dům, milovaný i nenáviděný

„Anketa je lidový názor, nejotevřen­ější plebiscit, kde lidé říkají ano, ne, tohle se mi líbí, nelíbí. Chybí tady otevřená debata o tom, co se povedlo, co lidé přijímají a co se naopak neosvědčil­o. Když dnes chtějí lidé bydlet kvalitně v moderním, současném městě uvnitř Prahy, nemají vlast- ně příliš na výběr z nových čtvrtí nebo nových hezkých ulic. Stavějí se solitéry, veřejná prostranst­ví nemají moc smysl. Lidé se snaží utéct za hranice města do zeleně. Tak to bývá, ale součástí toho problému je i to, že Praha nedokázala nabídnout dostatečno­u vnitřní kvalitu,“míní o vývoji za poslední čtvrtstole­tí Křivohláve­k.

Jedna stavba je zcela unikátní. Nominovaná je totiž v obou kategoriíc­h. Je to Tančící dům. Zatímco v kladné kategorii je druhou nejoblíben­ější stavbou, jako Skleněné peklo má spíše méně hlasů. „Podle mě je Tančící dům kýč, programové mixování stylů jen proto, aby se mixovaly, a není za tím nijak zajímavá myšlenka,“píše ke své pekelné nominaci Jan Krčmář. Naopak Tomáš Vích na- psal: „Dům byl v době svého vzniku oslavou tvůrčí svobody a radosti, dnes, po dvaceti letech, je bezkonkure­nčním pomníkem pádu totality.“

Hlasujícíc­h v anketě přibývá a Arnika nechce zvyšující se zájem veřejnosti utnout. Poběží tak minimálně ještě větší část března. Arnika totiž společně se společnost­í Corrupt Tour připravila k anketě také „zájezd“. Corrupt Tour v uplynulých čtyřech letech vypravoval­a především vyjížďky po významných korupčních místech v Praze. Pod názvem Nová pražská architektu­ra teď objíždí také několik staveb, které jsou nominovány v anketě Skleněné peklo. Hlasovat tak lidé budou moci minimálně do dalšího výletu, který je připraven na 20. března.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia