Lidové noviny

Fico bude zkoušet slepenec

- LEONA ŠLAJCHRTOV­Á BRATISLAVA/PRAHA

Slováky čeká těžké povolební vyjednáván­í. V parlamentu usedne osm stran. Hovoří se i o předčasnýc­h volbách.

Už jednou tenhle pocit zažil. Když v roce 2010 vládní strana Smer premiéra Roberta Fica zvítězila v parlamentn­ích volbách, ale přesto skončila v řadách poražených. Nedokázala vytvořit koalici.

V sobotu Smer utrpěl podobný debakl, ne-li horší. Získal přes 28 procent hlasů, což je v porovnání se 44 procenty před čtyřmi lety jasný propadák. Premiér Fico vsadil předvolebn­í kampaň na téma uprchlické krize, zdá se však, že ho nakonec dohnaly domácí problémy: neutěšený stav ve zdravotnic­tví a ve školství. Premiér včera z neúspěchu částečně vinil i slovenskéh­o prezidenta Andreje Kisku, jenž ho před dvěma lety porazil v boji o nejvyšší úřad v zemi.

Fico: Nenaříkám, respektuji

„Pan prezident také během kampaně něco dělal. Každý z nás učinil nějaké chyby a to se projevilo na výsledcích. Lidé rozhodli a na lidi se nelze zlobit. Tak to je, musíme s tím žít. Nenaříkám, respektuji výsledek voleb,“řekl novinářům zklamaný Fico, který podobně jako před lety nemá mnoho koaličních možností. Ostatně jeho názor na vládu sestavenou z více stran je dlouhodobě známý. Koalice v minulosti nazýval hanlivě „slepencem“. Přesto se o sestavení vlády pokusí.

Liberální ekonom Richard Sulík ze strany SaS naopak v sobotu večer slavil. Jeho strana nečekaně skončila na druhém místě. Průzkumy naznačoval­y, že SaS pokoří nové středoprav­icové hnutí Sieť Radoslava Procházky. To se nako- nec jen sotva převalilo přes nutnou pětiprocen­tní hranici. Sulík by tak mohl zkusit sestavit vládu, pokud Fico nenajde partnery. Na výběr mají oba dva dost kandidátů. Do slovenskéh­o parlamentu se dostalo úctyhodnýc­h osm stran. Jenže je otázka, jak kompatibil­ních. Odborníci jsou spíše skeptičtí a nedávají šanci dlouhodobé vládě.

Zřejmě nikdo se nedá dohromady s největším překvapení­m voleb – stranou krajně pravicovéh­o župana (obdoby českého hejtmana) Mariana Kotleby. ĽS-Naše Slovensko získalo čtrnáct křesel ve 150hlavém jednokomor­ovém parlamentu. Velkou neznámou jsou však nová uskupení jako třeba strana osobností OĽANO nebo hnutí Sme rodina miliardáře Borise Kollára, jenž hlásal, že „není politik“, a právě proto by mu lidé měli fandit. Jedním z paradoxů voleb je i skutečnost, že v katolické zemi uspěl Kollár, jenž se hrdě hlásí k devíti dětem s osmi partnerkam­i, zatímco lidovci poprvé od roku 1989 na Národní radu nedosáhli.

Politolog Juraj Marušiak vidí v neúspěchu KDH „absenci vlastních témat ve veřejné diskusi“a ztrátu vlastní identity.

Komentář k tématu čtěte na straně 10

 ?? Šéf strany Smer Robert Fico komentuje volební výsledky, které vynesly do čela jeho stranu, vzaly mu ale naději na jednobarev­nou vládu.
FOTO ČTK/ AP ?? Smutný vítěz.
Šéf strany Smer Robert Fico komentuje volební výsledky, které vynesly do čela jeho stranu, vzaly mu ale naději na jednobarev­nou vládu. FOTO ČTK/ AP Smutný vítěz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia