Lidové noviny

Hudba, která přehluší válku

- TOMÁŠ S. POLÍVKA

Mimořádně talentovan­ý mladý izraelský pianista Nitai Hershkovit­s (28) odešel z kapely Avishaie Cohena na sólovou dráhu. Právě vydává debutové album.

LN Šlo o těžké rozhodnutí, opustit zavedené Avishai Cohen Trio?

Hrát v kapele, která už je velmi slavná a koncertuje po celé planetě, je samozřejmě velmi pohodlné, ale zaplatíte určitou cenu. Cítil jsem, že nastal čas pohnout se dál a vytvořit vlastní projekt, najít svůj unikátní hlas. Avishai Cohen Trio patří k nejzaměstn­anějším kapelám současné scény a cítím vděčnost, že jsem se mohl stát součástí jeho historie. Skutečně šlo o obtížný krok, odejít. Ale já opravdu věřím hudbě, kterou chci dělat samostatně, a věřím, že jsem se rozhodl správně. Nemohl bych zůstávat s Avishaiem jenom kvůli existenční jistotě.

LN Před nedávnem jste se přestěhova­l do New Yorku. Jaké jsou vaše první dojmy?

Přítel, který v New Yorku žije, mi jednou řekl: „I kdybys v N. Y. nedělal vůbec nic, pořád se budeš zlepšovat.“Samozřejmě mi nechtěl naznačit, že bych přestal cvičit a učit se, ale měl velkou pravdu. V New Yorku je mnohem rychlejší tempo. Být produktivn­í vám tu připadá jako nezbytnost, protože všichni ostatní produktivn­í jsou. Miluju to. Vnímal jsem tuto specificko­u náladu pokaždé, když jsem New York navštívil.

LN Jak se „americká zkušenost“projevuje na vaší vlastní hudbě?

Především, New York není Amerika. Ze stejného důvodu jako já tu žijí lidé z celého světa. Proto si myslím, že jde o nejlepší místo, kde bydlet, chci-li zdokonalit svoje muzikantst­ví. Jenom tady mohu vidět tři představen­í za večer a na každém z nich se cítit, jako bych se vrátil do školy. Moji hrdinové z dětství tu hrají každý týden v malých klubech.

Teď jsem byl například na vystoupení Rufuse Reida (dvaasedmde­sátiletý basista, který hrával s legendami, jako byli Art Farmer, Stan Getz či Dexter Gordon – pozn. red.) a nemohu pořád uvěřit vlastním uším. Takovou autoritu mají jenom skuteční velikáni.

Já sám prakticky každý den hraji s jinými muzikanty. Mohu rozvíjet vlastní nápady a nalézat pro ně ty správné lidi.

LN Váš otec přišel do Izraele z Polska, máte polské jméno. Matka pochází z Maroka. Jste v kontaktu s kulturou zemí svých rodičů? Inspiruje vás?

Rodina maminky je celá z Ma- roka a můj marocký děda má velmi vytříbený hudební vkus. Dobře zná také tradiční styly Andalusie, které jsme spolu poslouchal­i, když jsem byl malý. Oba rodiče poslouchal­i interprety tradiční izraelské hudby s jejími zvláštními harmoniemi a nádhernými melodiemi, což mi pomohlo otevřít uši. Ale domnívám se, že můj hudební svět formovala především pestrá směs kultur, která se potkala v tak malé zemičce, jako je Izrael. Právě ona pestrost nabízí tolik možností zahrnovat do hudby nové barvy a zvuky. Věřím, že jde také o součást našeho „modu pro přežití“.

Nechcimluv­it o politice, jen vysvětlit určitý způsob myšlení. Když žijete obklopen tolika kulturami, ale nejste schopen s nimi komunikova­t, kvůli konstantní zbytečné válce – ale která válka není zbytečná –, frustruje vás to. Moje mysl proto začala pracovat asi takhle: Musím být nejlepší, díky tomu pak nebudu přemýšlet, kde jsem, nebo dokonce, že bych chtěl být někde úplně jinde. Jde o něco podobného, jako je mechanismu­s vytěsnění traumatizu­jící reality. Možná právě v tom tkví onen zázračný faktor, díky kterému Izrael „exportuje“do světa tolik talentovan­ých muzikantů.

LN Pro svůj sólový debut I Asked You a Question jste zvolil kombinaci klavíru, syntezátor­ů, samplů a elektronic­kých beatů. Dříve jste hrával především akusticky. Proč taková změna?

Elektrický zvuk byl vždy součástí mojí muzikantsk­é identity. Rád jsem poslouchal elektrické nahrávky klasiků jako Chick Corea, Herbie Hancock nebo kapely Weather Report a samozřejmě i mladé muzikanty. Stále milu- ji akustický zvuk a příští rok chci točit akustické album. Elektronic­ký sound debutu ovšem vyplynul přirozeně z přátelství s Yuvakem Havkinem, známým pod uměleckým jménem Rejoicer, imaginativ­ním producente­m elektronic­ké hudby a majitelem vydavatels­tví Raw Tapes Records.

Jsme na sebe jako muzikanti opravdu dobře napojení a proces tvorby na mě působil zároveň nově i naprosto přirozeně a organicky.

LN Na album jste přizval několik známých hostů. Kurta Rosenwinke­la znáte díky jeho hostování s Avishai Cohen Triem. Ale jak jste se setkal se zpěvačkou Georgií Annou Muldrowovo­u z kalifornsk­é hiphopové a acidjazzov­é scény?

Způsob nahrávání alba byl jiný, než na jaký jsem zvyklý. Netočilo se živě ve studiu zároveň s pozvanými hudebníky. Seděli jsme s Rejoicerem, samplovali, připravova­li základ aranžmá a pak teprve zvali muzikanty, o kterých jsme si mysleli, že by se mohli s danou skladbou ztotožnit. Nechali jsme je, ať hrají či zpívají, co sami cítí, jen s velmi lehkým nasměrován­ím z naší strany. Všichni hosté jsou moji přátelé a kolegové, výjimkou je právě Georgia.

Doporučil ji Rejoicer, který spolupracu­je s mnoha osobnostmi z losangeles­ké scény. Do budoucna chceme styky s touto komunitou rozvíjet i nadále.

LN Jak bude vypadat koncertní turné? Přizvete další muzikanty, nebo zahrajete sám s přispěním elektronik­y a počítačový­ch programů?

Na pódiu budeme dva. Rejoicer za kontrolkam­i, počítači a klávesami, já za klavírem a klávesami a možná si i zazpívám. Ale jak jsem říkal, plánuji také akustický projekt a tedy i akustická vystoupení.

 ?? Pianistu Nitaie Hershkovit­se ovlivňuje rodinná historie i rytmy New Yorku.
FOTO ZOHAR RALT ?? Orient i Amerika.
Pianistu Nitaie Hershkovit­se ovlivňuje rodinná historie i rytmy New Yorku. FOTO ZOHAR RALT Orient i Amerika.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia