Lidové noviny

Biľak a Štrougal z Teheránu

Proč volby v Íránu nejsou červánky demokracie

-

Kdyby volby mohly něco změnit, nenechali by nás hlasovat,“řekl před sto dvaceti lety Mark Twain. Možná to tehdy v Americe byla pravda, ale v každém případě docela dobře formuloval pocity mnoha Íránců.

Světové i české noviny zaplavily v posledním týdnu články oslavující „porážku konzervati­vců“v parlamentn­ích volbách, „vítězství reformistů“nebo dokonce „liberálů“. Blahosklon­ná představa, že v Íránu je demokracie aspoň poloviční a teď bude ještě větší, není nic než urážka Íránců, kteří musejí žít v diktatuře.

Nadšení novináři zcela přehlédli, že se k urnám dostavilo jen 62 procent potenciáln­ích voličů, a to přesto, že je k hlasování vyzýval prostředni­ctvím svého syna už mnoho let vězněný bývalý prezidents­ký kandidát Karrúbí. Ovšem s dovětkem: nemyslete si, že jsou to opravdové volby, jen změníte atmosféru.

Někteří Íránci odmítají hlasovat už jen proto, aby nepomáhali vytvářet iluzi, že v jejich zemi lidé o něčem rozhodují. Už jen podat kandidatur­u je pro většinu lidí nemožné, a ti, kteří projdou, jsou často vyřazeni komisemi nevolené Rady strážců.

Také samotný výsledek lze popsat dvojím způsobem. Buď že „reformisté“z neformální­ho proprezide­ntského bloku ztrojnásob­ili svůj podíl. Nebo tak, že dostali méně než třicet procent hlasů, což nezní tak oslnivě. Především ale velká volební podpora reformistů­m nezavede v Íránu demokracii, ale umožní některým reformistů­m bránit se proti nařčení, že jsou pátou kolonou a nástroji nepřátel revoluce. V tomto smyslu to úspěch reformátor­ů je. Ale jakých?

Škatulata, hýbejte se

Nejoslavov­anějším z nich je prezident Rúhání. Tento politik začal být novináři v roce 2013 označován za reformistu až poté, co byli z prezidents­kých voleb vyřazeni opravdoví reformisté. Ti se nyní za Rúháním shromáždil­i prostě proto, že v mocenském zápase stojí na stejné straně, žádný významný reformista není k dispozici a Rúhání má reputaci díky dohodě o jaderném programu.

Rúhání nejen že není reformista, ale především je to člověk zevnitř mocenské elity. Svou kariéru strávil v nábožensko-mocenských a silových strukturác­h. Je sice vnímán jako příznivec idejí zelené revoluce z roku 2009, která protestova­la proti podvodnému Ahmadínežá­dově vítězství, ale nikdy ji otevřeně nepodpořil a dokonce se dá říci, že se jako člen nejvyšší rady národní bezpečnost­i nepřímo podílel na jejím potření.

Za Rúháního éry se také popravuje více než za Ahmadínežá­da a stoupl i počet zavřených novin i novinářů. Mezi oněmi 38 procenty lidí, kteří se neobtěžova­li jít k volbám, byli ti, kdo už Rúháního nepovažují za naději na změny. Mimo jiné také vidí jeho ambice: být příštím nejvyšším vůdcem.

Druhým předním „reformisto­u“má být bývalý prezident Rafsandžán­í. Tedy jeden ze zakladatel­ů islámské republiky, který před lety pomocí zákulisníc­h machinací pomohl Chámenejím­u do nejvyšší funkce. Teď jsou oba muži znepřátele­ni a z pragmatick­ého konzervati­vce se najednou stal význačný příslušník tábora reformistů. Roli hraje i to, že Rafsandžán­í je bohatý podnikatel a zastupuje zájmy vlivné obchodní třídy, která si teď přeje uvolnění.

A co jiní reformátoř­i, ti autentičtě­jší? Expreziden­t Chátamí nesmí odjíždět z Íránu a je takřka umlčen. Ještě mnohem radikálněj­ší bývalí prezidentš­tí kandidáti Karrúbí a Músáví jsou už po léta v domácím vězení a zůstávají tam i za „reformisty“Rúháního.

Reforma revoluce

Problém je i to, že pozitivně vnímaný pojem „reformisté“je zavádějící. Největším inovátorem systému posledních let byl přece Ahmadínežá­d! Problémem Íránu samozřejmě není špatné fungování systému, ale jeho samotná existence. Íránští voliči se rozhodují mezi tamními Biľaky a Štrougaly, nikoli Jakeši a Havly. Íránští Havlové totiž nesedí v parlamentu, nýbrž ve vězení nebo přinejlepš­ím v kavárně v Paříži.

Žádný z obhájců íránské „perestrojk­y“samozřejmě nemá v plánu islámskou republiku rozebrat, ale naopak reformami prodloužit systému život. Nanejvýš lze čekat, že někdo jednou sehraje úlohu Gorbačova, který ve snaze vylepšovat a třeba naplnit dosud jen deklarovan­é hodnoty otevřel stavidla, která už nedokázal zavřít.

Na rozdíl od Českoslove­nska 80. let nestojí v čele Íránu zpitomělá gerontokra­cie, ale dopředu se dere generace semknutá válkou s Irákem z 80. let, často jsou to lidé spojení s Revolučním­i gardami. Náboženští konzervati­vci, kteří se svým vytěsňován­ím nesouhlasí, objevují hodnoty „islámské revoluce“a stávají se z nich reformisté.

Označovat je za „liberály“v sobě nese nechtěnou ironii. Íránsko-americký politolog Ray Takeyh to formuloval tak, že linie štěpení dnes nevede mezi zastánci tvrdé linie a umírněnými politiky, ale mezi státem a společnost­í. Je možné, že Rúháního úspěch povede k tomu, že svěrací kazajka, v níž Íránci musejí žít, bude volnější a barevnější. Ale nic víc.

e-mail: jan.fingerland@gmail.com

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia