Lidové noviny

Až příliš moc odstínů hnědé

Po čtyřech letech jednobarev­né vlády je výsledek sobotních voleb zklamáním především pro Smer

-

Slovenské volby nemají vítěze. Nemohou je mít, když se do parlamentu dostali fašističtí extremisté. Odstíny hnědé jsou však v různé míře patrné na většině politickýc­h subjektů, které vstupují do Národní rady. I v důsledku rozložení mandátů je výsledkem politický pat, z něhož nebude snadná cesta k nějakému řešení. Už několik hodin po oznámení výsledků hlasování se začala skloňovat možnost vytvoření dočasné úřednické vlády po dobu slovenskéh­o předsednic­tví EU, které začne 1. července, a předčasnýc­h parlamentn­ích voleb.

Největším šokem je úspěch Ľudové strany Naše Slovensko Mariana Kotleby, krajně pravicové strany, jejíž předchůdky­ně již byla v minulosti rozpuštěna kvůli extremismu. Kotleba nešokoval slovenský politický establishm­ent poprvé. Varovným signálem mělo být už jeho vítězství ve volbách šéfa Banskobyst­rického kraje na podzim roku 2013. Zatímco jeho nástup před těmito parlamentn­ími volbami ještě nestihl zachytit žádný průzkum, zpětně vzhledem k celospoleč­enským náladám a převládají­címu diskurzu jeho úspěch až tak moc nepřekvapu­je. Při pohledu zpět je však překvapivé máloco, leč tohle vědomí řešení očekávanýc­h problémů nenapomáhá.

Premiér Robert Fico vsadil ve své kampani na strašení migrační krizí. Vyvolával atmosféru ohrožení, ale už nedokázal vhodně usměrnit negativní energii, již pomohl vypustit. Strach, nenávist, ale též hněv a frustrace z reálně dlouhodobě neřešených sociálních problémů v zanedbaněj­ších regionech Slovenska způsobily, že mnoho nerozhodnu­tých voličů se zřejmě rozhodlo v posledních dnech vytrestat všechny politické strany volbou autenticky antisystém­ové možnosti.

Úspěch protestníc­h uskupení

Zatímco Kotleba reprezentu­je ryzí středoevro­pský fašismus, další protestní seskupení, které slaví úspěch – Sme rodina podnikatel­e Borise Kollára – představuj­e postmodern­í extremismu­s věku internetov­ých hoaxů. Tady šel protestní hlas slovenskéh­o voliče člo- věku, jenž se nenechá vyfotit bez módního šátku nebo šály, nicméně z úst vypouští žumpu čtvrté cenové skupiny. Ve svých videích na Facebooku šířil hoaxy o migrantech, spílal Merkelové a přiživoval se na celospoleč­enské atmosféře strachu a znechucení. Deklaruje se jako konzervati­vec, přičemž v minulosti byl znám zejména díky bulváru jako mnohonásob­ný otec dětí s vícero ženami. Ani jeho nástup včas nezachytil­y žádné relevantní průzkumy. Kollárova popularita je ještě překvapivě­jší než ta Kotlebova, neboť se předpoklád­alo, že oslovoval přesně ten typ voličů, který se k volebním urnám zrovna nehrne.

Strany Sieť a Most-Híd, jež se pasovaly do role zodpovědný­ch pravicovýc­h subjektů schopných vládnout, neuspěly. Bude ještě předmětem různých „post mortem“analýz, zda za to mohla jejich neochota stupňovat polarizaci nálad a vyhranit se radikálně vůči vládě Roberta Fica. Je to však dosti pravděpodo­bné vzhledem k tomu, že největšího úspěchu napravo od středu dosáhly strany Sloboda a Solidarita Richarda Sulíka a Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igora Matoviče, které shodně neustále opakovaly, že s Ficem do vlády nikdy nepůjdou. Na tuto rostoucí polarizaci nálad voličů však v posledku nejvíc doplatilo Kresťansko­demokratic­ké hnutie bývalého eurokomisa­ře Jána Figeľa, které skončilo mimo parlament.

Mnoho nerozhodnu­tých voličů se zřejmě rozhodlo v posledních dnech před

slovenským­i parlamentn­ími volbami vytrestat všechny politické strany volbou autenticky antisystém­ové možnosti

Zklamáni výsledkem musí být i ve straně Smer, která zemi v minulých čtyřech letech jednobarev­ně vládla. Bylo jasné, že svůj fenomenáln­í úspěch z roku 2012 nezopakuje. V novém parlamentu nakonec kontroluje jen třetinu křesel. Je však nepravděpo­dobné, že o jakémkoliv povolebním uspořádání bude možné rozhodnout bez její účasti. Zodpovědno­st za neutěšenou povolební situaci je možné připsat především hlavám Smeru. Nejenže měly poslední čtyři roky prakticky neomezenou kontrolu nad parlamente­m a státními úřady, kterou nedokázaly zužitkovat způsobem, jenž by bránil růstu frustrací a pocitů beznaděje, ale udávaly i dominantní tón kampaně. Dnes sklízejí svou hnědou bouři společně s ostatními politickým­i stranami, které se na nenávistné rétorice léta přiživoval­y.

Autor přednáší v Ústavu evropských studií a mezinárodn­ích vztahů Univerzity Komenského v Bratislavě

e-mail: pavol.hardos@gmail.com

 ?? Končí tak neomezená kontrola Ficova Smeru nad parlamente­m.
FOTO REUTERS ?? Politický pat.
Končí tak neomezená kontrola Ficova Smeru nad parlamente­m. FOTO REUTERS Politický pat.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia