Lidové noviny

Vrah z lesa se bál odhalení skrýše, proto zabíjel

-

PRAHA Nelehká byla cesta pražské policie k rozuzlení klánovické vraždy z předloňské­ho léta. Padesátile­tý lupič, kterého teď z činu obvinila, narazil na oběť – hledače pokladů, který lesem v červnu 2014 procházel s detektorem kovů – náhodou. Třiatřicet­iletého Uzbeka zastřelil, protože se obával odhalení své skrýše, v níž schovával hotovost a šperky. O den později se k mrtvole vrátil a zapálil ji, aby zahladil stopy. Hrozí mu až výjimečný trest.

„Doznal se a při prověrce na místě činu nám ukázal takové podrobnost­i, že nemáme pochybnost­i o tom, že máme správného pachatele,“konstatova­l šéf oddělení vražd Josef Mareš.

Dopadení vraha nebylo snadné. Jediným vodítkem bylo to, že ze zbraně použité k vraždě se střílelo už o půl roku dříve při vloupání do domku v Dolních Počernicíc­h. „Postupně jsme zjistili, že v Praze 8 a 9 bylo obdobně vyloupeno více domků, a proto jsme začali řešit sériového pachatele vloupání. Zjistili jsme podobné případy nejen v Praze, ale minimálně v šesti krajích, a to i osm let dozadu. Vytipovali jsme asi sto případů, kterých se mohl dopustit možná jeden pachatel,“popsal práci policistů Mareš.

Lupič však nebyl v databázi DNA a počínal si velmi profesioná­lně, takže jediným způsobem, jak ho dopadnout, bylo zadržení přímo při činu. Policisté proto od loňského března provedli řadu bezpečnost­ních akcí a v prosinci se dvěma členům „mordparty“podařilo lupiče chytit. U sebe měl věci z vloupání spáchaného o několik minut dříve i ostře nabitou zbraň, která se ovšem neshodoval­a se zbraní použitou v Klánovicíc­h.

Muž putoval do vazby. Policie mu sdělila obvinění z 25 krádeží vloupáním, skutků ale zřejmě bude několikaná­sobně více. Koncem února se při výslechu přiznal i k vloupání v Počernicíc­h a byl obviněn mimo jiné z pokusu o těžké ublížení na zdraví, protože při činu postřelil sousedamaj­itelů domu. Toto úterý se pak doznal i ke klánovické vraždě a policisty dovedl na Berounsko k nové skrýši svého lupu, kterému prý říkal poklad.

„Bylo tam přes 1,2 milionu korun v hotovosti, valuty, několik kilogramů zlatých šperků a mincí a pět střelných zbraní včetně nábojů,“uvedl Mareš. „Věci byly zakopané v kontejnere­ch a dost dobře ukryté, těžko by tu aktuální skrýš někdo našel,“podotkl. Pachatel si podle něj schovával lup v lese, protože se obával domovních prohlídek. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia