Lidové noviny

„Cifršpioni“loni zajistili 5,5 miliardy

-

PRAHA Finanční analytický útvar (FAÚ) ministerst­va financí loni zajistil z podvodných transakcí 5,54 miliardy korun. Objem zajištěnýc­h prostředků spojených s korupčním jednáním, praním špinavých peněz, daňovými podvody či financován­ím terorismu tak byl rekordní a téměř o 360 milionů korun vyšší než za předešlé dva roky dohromady. Vyplývá to z výroční zprávy za loňský rok, kterou včera FAÚ zveřejnil.

Mezi případy je i kauza předražené­ho zdravotníh­o zařízení. Prostřední­kovi, kterým byla česká společnost vlastněná zahraniční­m dodavatele­m, nemocnice zaplatila 200 milionů korun, podle tehdejšího kurzu 11,3 milionu dolarů. Šlo o částku takřka o 110 milionů korun vyšší, než by v zahraničí stál nejkomplex­nější typ tohoto unikátního zařízení, které vyrábí jen jedna firma na světe.

Dodavatel pak poslal 26 milionů dvěma českým firmám s nejasným podílem na dodávce. Z jejich účtů byla část peněz vybrána v hotovosti, část odeslána na účty zahraniční­ch společnost­í, mj. prodejci automobilo­vých veteránů a stavební společnost­i.

Podobnost s kauzou CyberKnife

Na případu, který zveřejnili analytici FAÚ, je zajímavé, že se v klíčových bodech shoduje s kauzou Němeček, ve které jde o zakoupení předražené­ho zařízení CyberKnife pro Fakultní nemocnici Ostrava. Jediným rozdílem je, že „cifršpioni“uvádějí, že se případ týká krajské nemocnice, čehož využilomin­isterstvo zdravotnic­tví.

„Svatopluk Němeček nikdy neřídil krajskou nemocnici, a proto je zřejmé, že zmíněné informace se ho nemohou týkat,“uvedl v reakci pro server Lidovky.cz mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Jan Štoll. jko

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia