Lidové noviny

Tvrdý boj punkerek na kolečkách

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

Extravagan­tní vzhled, nezvyklé přezdívky na dresech, barevné vlasy, válečné barvy pod očima nebo velmi výrazný make-up, leopardí legíny, džínové šortky, mnohobarev­né podkolenky či roztrhané silonky. K tomu navíc helma, chrániče na zuby, lokty, zápěstí a kolena. A především quady, dvouřadé kolečkové (trekové) brusle. Do toho spousta střetů a někdy i tvrdých pádů na parkety. To všechno je roller derby, sport pro dívky, který se v Česku rok od roku těší čím dál větší popularitě.

Nemuseli jste nikdy stát na bruslích a obrovsky vás to chytne. Jakmile složíte minimal skills (minimální dovednost bruslení), můžete hrát zápas třeba už po půl roce, co brusle nazujete poprvé. Nemusíte mít extra fyzičku nebo být sportovně nadaní, stačí disponovat správným zápalem pro hru, což je na tomhle sportu nejlepší. „Během pobytu v zahraničí jsem dělala jen individuál­ní sporty, ale chyběla mi po návratu do Česka parta, proto jsem zvolila roller derby amusím říct, že to byla velmi dobrá volba,“říká Debora Turečková, propagátor­ka sportu, kte- rý vznikl už na začátku 30. let minulého století v USA.

Do Česka „přicestova­l“mnohem později – teprve před čtyřmi lety byl zde založen první klub – Prague City Roller Derby.

„Ze začátku nás bylo pár, teď už nás je ale přes třicet a máme dva týmy. Na nábory přicházejí stále nové a nové hráčky, navíc už nejsme jediným klubem v Česku. V Praze vznikly Hard Breaking Dolls, které zatím spíš jen trénují, ale těšíme se, až si s nimi někdy zahrajeme. Navíc je nyní v plánu i nábor holek v Brně,“vysvětluje Turečková.

Nejen show pro diváky

Sama se však tituluje jako Derbee Star, přezdívkou, která má u každé hráčky vyjádřit buď styl hry, životní postoj nebo jen prosté zkrácení jména.

„Mám to jako složeninu mého jména (Debbie), derby, anglického názvu bee (včela), protože mi soupeřky říkají, že mám ostré kosti. A pak Star podle mého tetování nebo přeneseně podle jammerské hvězdy,“popisuje historii svého jména na dresu Turečková.

Zvolená přezdívka má zároveň charakteri­zovat proměnu milé a usměvavé dívky v civilu v drači- ci a rebelku na hřišti. „Je to vaše alter ego. Na hřišti se z vás stává úplně někdo jiný než normálně. Svou přezdívkou pak charakteri­zujete, proč by se vás soupeřky měly bát. Navíc to je i zábava pro naše fanoušky,“přiznává Derbee Star.

Mnohým se může kvůli častým kontaktům a pádům zdát roller derby jako tvrdý sport, Turečková však tvrdí, že rozhodčí jsou instruován­i, aby co nejvíce dbali na bezpečí hráček. „Nesmí se kopat ani bouchat pěstmi či lokty, rozhodčí jsou proto velmi přísní, pečlivě hlídají, aby se hráčkám nic nestalo.“

Některé dívky sice hned na první pohled chtějí diváky zaujmout svým extravagan­tním vzhledem, Derbee Star ale odmítá, že je roller derby v podání Prague City pouhou show pro diváky. „Dříve, v devadesátý­ch letech, to byla hodně punková záležitost, krátké šortky, dlouhé podkolenky, výrazný make-up, divoké účesy a barvy vlasů. My ze sebe ale nechceme dělat kašpárky. Jasně, některé z nás se vizáží dost odlišují, kvůli zeleným nebo fialovým vlasům mohou působit jako rebelky, je to ale regulérní sport a my ho bereme se vší vážností,“zdůrazňuje Turečková.

Hráčky sice profesioná­lkami nejsou, přípravě ale věnují maximum svého volného času.

„Já sama kvůli práci tréninky časově nestíhám, proto hraju za B-tým. I tak se ale snažím trénovat dvakrát týdně. A k tomu se snažím dělat doplňkové sporty jako tenis nebo squash. Každou středu máme skoro dvouhodino­vý trénink, v neděli tříhodinov­ý a vždycky se jede naplno,“uvádí Derbee Star.

A jak vůbec takový trénink probíhá? Po úvodním posilování a běhání přicházejí na řadu „drily“, tedy specifická derby cvičení a blokování, někdy rychlá jízda na bruslích po celé tělocvičně a na závěr dívky absolvují „scrimmage“, tedy simulaci zápasu.

Ten pak vypadá tak, že si mezi sebou zahraniční kluby domluví termín a zápas, tzv. bout, hrají jako klasický mistrovský zápas. Tak tomu bylo například i minulou sobotu, kdy B-tým Prague City Roller Derby přivítal v Praze na Třebešíně Riot Rollers z německého Darmstadtu. České dívky sice podlehly soupeřkám 75:251, o výsledek však podle Turečkové až tolik nešlo.

Brusle i za 16 tisíc

„Chtěly jsme vyzkoušet hráčky, které k nám přišly před půl rokem a teprve se tenhle sport učí. Holky z Darmstadtu jsme si pozvaly, protože jsme u nich hrály loni a líbilo se nám, jak mile se k nám chovaly.

Roller derby je vedle samotného sportu také zábava. Po zápase se vždy uspořádá afterparty, na kterou jsou samozřejmě zváni všichni, kdo se podílejí na boutu – hráčky z obou týmů, rozhodčí, pomocný personál a hlavně fanoušci. Tentokrát jsme zároveň slavili čtvrté narozeniny vzniku našeho týmu,“připomíná Turečková.

Oddanost roller derby dokládají dívky i tím, kolik kvůli tomuto sportu vynaloží volného času a především finančních prostředků. Vždyť jedny brusle stojí třeba sedm tisíc korun. „Jsou ale hráč- ky, které si koupí quady (brusle) za 16 a více tisíc. Pak si musíte kupovat chrániče, a to včetně chráničů zubů, což vás dohromady vyjde na další dva až tři tisíce. Máme ale pár sponzorů, díky nimž si můžeme některé vybavení koupit se slevou,“říká propagátor­ka tohoto sportu u nás.

Ona i její spoluhráčk­y navíc musí bojovat s tím, že je pro trénování a zápasy složité sehnat si halu. „Buď jsou v Praze haly moc malé, takže by se tam nedal hrát zápas, nebo se pronajímat­el bojí, že mu bruslemi zničíme povrch. Naštěstí se nám podařila spolupráce s halou na Třebešíně, kde nám vychází vstříc a již pravidelně zde zápasy hrajeme,“podotýká Turečková.

Jejím velkým snem je zahrát si roller derby v Anglii, kde v současnost­i hrají nejlepší týmy v Evropě, někdy by si pak chtěla zahrát i v Kanadě nebo kolébce tohoto sportu v USA. „Už máme za sebou několik cest do zahraničí. Před rokem jsme byli na turnaji v Miláně, kde jsme sice skončily předposled­ní, ale byla to pro nás cenná zkušenost. V roce 2017 se hraje mistrovstv­í světa, kde by se mohl objevit i český tým,“přeje si Derbee Star.

Některé z nás se vizáží odlišují. Kvůli zeleným nebo fialovým vlasům mohou působit jako rebelky, je to ale regulérní sport a bereme ho

vážně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia