Lidové noviny

Muži, ženy a huskyové

Osobní výběr ze světového tisku

-

Mírná, vlhká, leč na konci svého života odolná. Tak vypadá letošní zima, která se ne a ne rozloučit. Ale jak kde. Třeba na východním okraji Beringova moře se rozloučila až nepříjemně časně.

Čtete list Alaska Dispatch News? Jestli ne, vaše chyba. Před týdnem zachytil atmosféru startu závodu Iditarod. Je to nejslavněj­ší závod psích spřežení na světě. Odvíjí se od události z roku 1925, kdy bylo třeba dopravit do osady Nome sérum proti epidemii záškrtu. Zvládlo to psí spřežení. A od roku 1973 se na připomínku jezdí závod na trase Anchorage–Nome, asi 1800 kilometrů.

Ale letos to má háček, píše Tegan Hanlonová. Na jihu Aljašky sníh vymizel. Za poslední měsíc sněžilo jen 21. února, kdy napadly čtyři centimetry. Poprvé v historii závodu se musel na slavnostní start dovézt sníh vlakem z města Fairbanks.

Našinec může mít pocit, že už to zažil. Třeba ve filmu Bony a klid, kde se navezením sněhu z hor na Václavské náměstí baví vekslák. Či při závodu běžkařů kolem Pražského hradu, kdy se navážel kvůli Kateřině Neumannové. Anebo při Jizerské padesátce. Ale navážet sníh na Aljašce je jiná liga. Tam se záplavy sněhu očekávají automatick­y. Jenže bývávalo. Václav Klaus v těchto situacích říkává: „To je konec světa.“Ale co by na to řekl Eskymo Welzl? To je zásadní otázka.

*** Postoje k počasí i klimatu hýbou světem, i když médiím vládne téma běženců a války v Sýrii. Web Spiegel Online k tomu přinesl zajímavou novinku. Němečtí výzkumníci dospěli k závěru, že válku v Sýrii nevyvolaly změny klimatu. Hrome, to zní skoro jako senzace.

„Válku v Sýrii do značné míry způsobila člověkem vyvolaná změna klimatu, tvrdí politici i média. Odvolávají se na klimatolog­y a jejich studie,“tak popisuje Axel Bojanowski, šéf vědecké rubriky ZBYNĚK PETRÁČEK webu, dosavadní východisko. Ale pozor, teď přijde překvápko: „Tu propagovan­ou prostou kauzalitu mezi suchem, migrací a vypuknutím konfliktu v Sýrii nelze udržet.“To není hlas nějakého provokatér­a, ale závěr německého klimatické­ho konsorcia. A ještě ho přiostří Francesca De Châtel z univerzity v Nijmegenu. Svádět průšvih v Sýrii na změnu klimatu prý jen odvádí pozornost od skutečných problémů (třeba od škrtnutí zemědělský­ch subvencí Asadovou vládou v roce 2000). „Role změny klimatu je nejen irelevantn­í, ale její zdůrazňová­ní dokonce škodí,“tvrdí vědkyně. Dovoluje totiž politikům, aby hledali viníky za hranicemi Sýrie, a ne ve špatném řízení země.

Upřímně řečeno, něco takového z Evropy už dlouho nezaznělo.

*** Dodnes se připomíná kniha Budujme stát pro 40 000 000 lidí od Jana Antonína Bati. Je to vlastně návod, jak investicem­i do infrastruk­tury (dálnice, průplav Dunaj–Odra–Labe a tak dále) zvýšit účinnost státu. A do toho přichází informace, že Bangladéš dosáhl 160 milionů obyvatel. Je tu něco společného?

První Českoslove­nská republika měla rozlohu 140 tisíc km2 a 15milionů obyvatel. Baťa působil svou myšlenkou státu pro 40 milionů skoro jako utržený ze řetězu. A teď vězte, že Bangladéš má rozlohu 144 tisíc km2 a 160 milionů obyvatel. Jinými slovy, při stejné rozloze čtyřnásobn­ě překračuje to, co působilo u Bati jako megalomans­tví. Jenže má i jiné priority než investice do infrastruk­tury.

Jak píše deník The Bangladesh Today, hlavní potřebou jsou investice do vzdělání. A jak tvrdí Dhaka Courier, druhou prioritou je modernizac­e společnost­i. Kdo zná písničku Svatopluka Karáska „Řekni ďáblovi ne“, tomu se jistě zalíbí titulek „Řekni hidžábu ne“nad článkem Farida Hossaina. Jeho autor upozorňuje, že na venkově vídá z auta dívky ve školních uniformách, ale skoro žádná nemá šátek či hidžáb. Tato bojová fronta totiž prochází především městy.

Navážet sníh na Aljašce je jiná liga. Tam se záplavy sněhu očekávají automatick­y. Jenže bývávalo. Co by na to řekl Eskymo Welzl? To je zásadní otázka.

*** A na závěr ještě zpátky na Aljašku. Vítěz závodu Iditarod by mohl dorazit už zítra, neboť rekordní čas (je z roku 2014) činí 8 dnů, 13 hodin, 4minuty, 19 sekund. Zajímavějš­í je ale fotogaleri­e závodníků na webu novin Alaska Dispatch News ( www. adn. com/ slideshow/ photos-meet-mushers-iditarod-2016).

Rakouský novinář Heinz Prüller kdysi položil otázku, jak dlouho by člověk musel čekat třeba na úřadě, než by spatřil aspoň z poloviny tak zajímavou tvář jako na závodech formule 1. Tady vidíme tváře lidí, kteří zvládnou urazit 1800 kilometrů se psím spřežením za necelé dva týdny. A to závodí společně muži a ženy. Susan Butcherová dokázala vyhrát Iditarod celkem čtyřikrát. Klobouk dolů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia