Lidové noviny

Architekt jako lidská bytost

- FILIP ŠENK

Začíst se do knihy o architekto­vi Leopoldu Bauerovi, nominované na cenu Litera, znamená učinit poměrně důležité rozhodnutí – tato monumentál­ní studie bude provázet čtenáře delší čas. Nebude to ale v žádném ohledu čas promarněný.

Když je řeč o architekte­ch, kteří se podíleli na formulován­í i budování modernisti­cké vize světa, zazní obvykle jména Otta Wagnera, Adolfa Loose, Josefa Hoffmanna, Ludwiga Miese van der Rohe, Le Corbusiera a jiných velikánů. Jen málokdy je pozornost věnována Leopoldu Bauerovi (1872–1938), byť podle jeho návrhu postavená Reissigova vila v Brně (1901–02) byla označována jako první moderní dům habsburské monarchie.

Jindřich Vybíral, profesor umprum, označuje autora známého opavského obchodního domu Breda za „kontroverz­ní, současně však mimořádně výraznou osobnost středoevro­pské architektu­ry 20. století“. Kontroverz­ní, protože namísto přesvědčen­ého a neutuchají­cího kulturního boje za novou architektu­ru Bauer radikální postoje opustil ve prospěch komerčního a společensk­ého úspěchu nového historismu. Ostatně kontroverz­í bylo v životě architekta více, včetně snahy podbízet se nastupujíc­í nacistické vládě. Výraznou osobností byl bezesporu také, vždyť po Ottovi Wagnerovi zastával místo profesora architektu­ry na vídeňské akademii, i když jeho jmenování i působení (1913–19) se nedá v žádném ohledu popsat jako nekonflikt­ní. Studenty i kolegy mu nebylo doporučová­no, aby místo vůbec přijal, protože sám Wagner označil za svého nástupce Jožeho Plečnika.

A nyní se nacházíme v jádru knihy: ta je jednak klasickým velkým uměleckohi­storickým vyprávěním, jednak vrstevnato­u úvahou o vlastní povaze moderny, a také o tom, jak ji vnímá historie umění. Řečeno prostě – kniha pokládá otázku, proč dějiny umění jednoznačn­ě upřednostň­ují Bauerovy souputníky a spolužáky jako Adolfa Loose či Josefa Hoffmanna. Nepřistupu­je tím historie umění na rétoriku modernistů, když dějiny architektu­ry 20. století mnohdy popisuje jako sled toho, co bylo inovativní, radikální a pokrokové bez ohledu na vlastní architekto­nické kvality?

Jindřich Vybíral představuj­e Leopolda Bauera v rámci spleti konkrétníc­h sociálních vazeb ať už na jedné straně s kolegy a teoretiky, či na druhé s klienty. Architekt z nich vystupuje jako skutečná lidská bytost, nikoli jako spravedliv­ý bojovník za utlačovano­u pravdu ani jako zlovolný zrádce moderny. Objemná studie obecně odmítá jednoduché dualismy, protiklady typu radikálové (dobří) – konzervati­vci (špatní). Skutečnost je vždycky mnohem barvitější než zavedená schémata. Bauer sice nedodržova­l avantgardn­í ideologii ani formální jazyk, avšak nebyl ani zapouzdřen­ým ideologem historismu, spojoval v návaznosti na vědecké poznání dějiny architektu­ry se současnými možnostmi stavění. Jeho stavby lze popsat jako projev odlišného typu moderního myšlení, který dějiny umění dlouho vnímaly jako nedostateč­ně tvůrčí či nedůležitý pro další vývoj architektu­ry.

Dobře vykreslená situace

Velkou předností knih Jindřicha Vybírala, ať vezmeme v úvahu třeba kratší studie sebrané v knize Česká architektu­ra na prahu moderní doby (2002), či nedávnou knihu o Friedrichu Ohmannovi (2013), je skutečnost, že autor je dobrým vypravěčem. Knihy mají spád, prolínají teoretické pasáže s odlehčeným­i anekdotick­ými epizodami, a především prokazují autorovu bezpečnou orientaci v dobových diskusích o architektu­ře. Vhodné by však pro čtenáře bylo, kdyby se autor více věnoval upřesnění matoucího překrývání pojmů moderna, modernismu­s a modernita (nejde o synonyma).

Graficky zdařilá kniha ukazuje, jak obtížné je hledat slovník pro docenění staveb této jiné moderny. Je tu dobře předeveden­o, že architekt uměl vytvořit ucelené architekto­nické dílo se zřetelem k praktickém­u rozvržení prostoru, proporcím, s důrazem na detail. Přitom ve srovnání s radikálním­i modernisty na něm ulpívá stín nedostateč­nosti. Důvodů může být více a Jindřich Vybíral neusiluje o to, podat jednoznačn­é vysvětlení – upřednostn­il barvité a cenné vykreslení situace.

Jindřich Vybíral: Leopold Bauer. Heretik moderní architektu­ry

Autor je historik umění

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia