Lidové noviny

Drápky čínské pandy

V blízkosti českých nejvyšších ústavních činitelů se pohybují zástupci čínského byznysu

- MARTIN SHABU

PRAHA Na Pražském hradě a v Lánech se ladí poslední detaily před historicko­u návštěvou čínského prezidenta Si Ťin-Pchinga, která začne o Velikonočn­ím pondělí. Ve Strakově akademii zase finišují jednání ohledně společných česko-čínských aktivit, které se po příjezdu zahraniční delegace oznámí. Peking se, minimálně podle zájmu české vlády, pro Prahu stává strategick­ým partnerem.

Pozornost nicméně přitahuje fakt, že v okolí dvou nejvýše postavenýc­h ústavních činitelů Česka se pohybují poradci z holdingu China Energy Company Limited (CEFC). Podle bezpečnost­ních analytiků i opozičních politiků jde o střet zájmů, ne-li riziko týkající se bezpečnost­i Česka.

Tykadlo u premiéra

Asi nejdůležit­ější úlohu při pronikání skupiny CEFC na český trh sehrál Jaroslav Tvrdík, bývalý sociálněde­mokratický ministr obrany z let 2001 až 2003.

Jako prezident Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce má zásluhy o příliv zahraniční­ch investic, které se v posledních měsících oznamují. I on hájí zájmy CEFC. Od února zastává funkci místopředs­edy představen­stva evropské pobočky holdingu CEFC Group (Europe) Company a zároveň radí premiéru Bohuslavu Sobotkovi.

Jenže v souběhu funkcí vidí minimálně teoretická rizika exředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace Karel Randák.

„U Číňanů bych předpoklád­al, že taková společnost je spojená s jejich státní správou, a ta je zase nějak propojena s nějakou tajnou službou,“řekl LN bývalý šéf české rozvědky.

Vlivová infiltrace podle BIS

Ve výročních zprávách české kontrarozv­ědky se totiž o Číně objevily velmi rozporupln­é informace.

„V případě čínské moci a jejích zpravodajs­kých služeb se nesl rok 2014 ve znamení důrazu na vlivovou infiltraci do českých politickýc­h a státních struktur a sběru politickéh­o zpravodajs­tví, a to vše za aktivní pomoci některých českých občanů, včetně politiků a státních úředníků,“uvedla BIS.

Redakci proto přirozeně zajímalo, jak se na souběh rolí u Tvrdíka dívá sám premiér. Ten nejprve LN napsal, že Tvrdík „nebyl a není poradcem předsedy vlády“.

Jenže na oficiálním programu Čínského investiční­ho fóra, které proběhlo loni v listopadu v Praze pod záštitou a s úvodním slovem premiéra Sobotky, je Tvrdík uveden jako kontaktní osoba a poradce premiéra pro Čínu (Adviser to the Prime Minister on China).

Vysvětlení přišlo obratem: „ Jsem poradcem předsedy ČSSD,“přispěchal s vysvětlení­m Tvrdík. Pokračován­í na stranách 2 a 3 Analýzu najdete v příloze Orientace na straně 23

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia