Lidové noviny

Průlom. Ilegální běženci půjdou zpět do Turecka

- JIŘÍ SLÁDEK

BRUSEL/PRAHA Nakonec našli společnou řeč. Lídři zemí Evropské unie po dlouhém smlouvání s tureckým premiérem Ahmetem Davutoglue­m dokázali v Bruselu uzavřít dohodu, podle které se budou vracet imigranti z řeckých ostrovů zpět do Turecka.

Počty jsou přitom jednoduché: za každého Syřana, který se vrátí z Řecka zpět na turecké území, by měly země EU přijmout jednoho syrského uprchlíka z přetíženýc­h tureckých táborů.

Přijaly tak plán, jehož obrysy narýsovala před týdnem německá kancléřka Angela Merkelová. Podle jejích slov se tak uprchlická krize zmírní a z nelegální imigrace se stane řízený systém, který budou mít evropské země pod kontrolou. Dohoda by měla začít platit už od neděle, i když Ankara tento termín původně zpochybňov­ala.

Stále ale není vyhráno. Příliv utečenců se ani v zimních měsících neztenčil. Podle šéfa Evropské komise Jeana-Clauda Junckera čeká unijní země těžký úkol.

„Potřebujem­e přemístit okolo šesti tisíc lidí měsíčně,“uvedl Juncker, podle kterého je tak potřeba, aby všechny evropské země projevily solidaritu a dostály svým předchozím slibům o pomoci s uprchlicko­u krizí. Český premiér Bohuslav Sobotka uvedl, že Praha je připravena pomoci. Pokračován­í na straně 5 Poznámka k tématu na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia