Lidové noviny

Místo posledního odpočinku českých králů opět zazáří

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Již 80 let uplynulo od dokončení finální podoby hrobky českých králů. Prostor v podzemí svatovítsk­é katedrály byl vysvěcen v roce 1935. Nyní se do místa posledního odpočinku panovníků vypravili restauráto­ři, aby mu vrátili lesk, který ztratilo v průběhu uplynulých desetiletí. Čistí historické zdivo, mříže, zábradlí, dveře i mozaiku na stěnách a klenbě. Hlavně se ale pustili do oprav sarkofágů, v nichž jsou králové a královny uloženi.

„Současné restaurová­ní je první komplexní od roku 1935, kdy královská hrobka byla dokončena ve své dnešní podobě, kterou určili architekti Kamil Hilbert a Kamil Roškot,“přiblížil Petr Měchura z prezidents­ké kanceláře.

Právě práci zmíněných architektů podle něj nynější restauráto­ři plně respektují. Obnovy se dočkají jak novější sarkofágy ze 30. let, tak renesanční, v němž je uložen císař Rudolf II., a barokní, ve kterém spočinula Marie Amálie, dcera císařovny Marie Terezie.

Rozsáhlé opravy doprovází také modernizac­e výstavy, která je v bezprostře­dní blízkosti královské hrobky. Expozice z 30. let tak projde zásadní proměnou.

„Budeme se snažit návštěvník­ům přiblížit pro ně jinak dost nepřehledn­ou situaci archeologi­ckých vykopávek, které hrobku obklopují,“popisuje Měchura.

Restauráto­ři se pustí rovněž do obnovy fragmentů románských nástěnných maleb. Kromě nich ale do hrobky českých králů přijdou i další pracovníci. Prostor totiž dostane také novou elektroins­talaci, osvětlení nebo vzduchotec­hniku. Ta je důležitá pro správné odvětráván­í krypty, bez něhož by starobylé zdivo, které je součástí podzemí katedrály svatého Víta, mohlo začít chátrat. Právě klimatizac­e hrobky byla podle hradní správy jednou z nejtěžších věcí, kterou při přípravě projektu museli vyřešit.

„Jednoduše řečeno to znamenalo vymyslet, kudy z hrobky odvádět špatný vzduch a kudy tam přivádět vzduch dobrý, aniž bychom jakkoli zasáhli do historické­ho zdiva,“popsala ředitelka odboru památkové péče Kanceláře prezidenta republiky Ivana Kyzourová.

Obnovy se ale dočkají i prostory, do nichž návštěvníc­i podzemí chrámu pouze nahlížejí. Patří k nim místo s fragmenty rotundy, které se nachází pod kaplí svatého Václava, a také ambit.

Celková cena rozsáhlých oprav se vyšplhá skoro k pěti milionům korun. Podle plánu prezidents­ké kanceláře musí být veškeré práce hotové do konce dubna. Nároky na restauráto­ry jsou přitom přísné. Všichni musí mít zkušenosti s citlivými zásahy do podobně historicky cenných objektů a vlastnit příslušné licence od ministerst­va kultury.

Podzemní hrobce vévodí katafalk s ostatky Karla IV. Ve společném sarkofágu v jeho blízkosti jsou pohřbeny všechny čtyři jeho manželky: Blanka z Valois, Anna Falcká, Anna Svídnická a Alžběta Pomořanská.

Dále zde leží Václav IV. s Johanou Bavorskou, Jiří z Poděbrad, Ladislav Pohrobek či císař Rudolf II. K hrobce patří i mramorové mauzoleum od vlámského so-

Oprava hrobky českých králů ve Svatovítsk­é katedrále

chaře Alexandra Colina z Mecheln. V něm jsou uloženy ostatky Ferdinanda I. Habsburské­ho, Anny Jagellonsk­é a Maxmiliána II. Habsburské­ho.

Schránka na klenoty

Práce v královské hrobce nejsou zdaleka jedinými opravami na Pražském hradě. Sídlo českých vládců je rekonstruo­váno takřka nepřetržit­ě. Jeho správa pro letošek počítá s vynaložení­m více než 200 milionů na údržbu.

Z plánu, který prezidents­ká kancelář zveřejnila loni, vyplývá třeba záměr opravit Nejvyšší pur- krabství nebo Ústav šlechtičen. Obě tyto stavby si vyžádají největší investici – 60 milionů korun.

Oprava purkrabstv­í bude jeho největší rekonstruk­cí za posledních 50 let. V areálu má vzniknout galerie, kavárna i dětská herna. Celkem oprava bude stát 120 milionů korun.

Správa Pražského hradu naopak nebude muset řešit rekonstruk­ci Nového proboštstv­í a kláštera sv. Jiří. Obě budovy nedávno získala katolická církev v rámci majetkovéh­o narovnání s Hradem. Ve smlouvě se zavázala, že stavby opraví na své náklady.

Další novinka se týká korunovačn­ích klenotů. Původní vitrína od slavného architekta Josefa Gočára, v níž je cenný poklad jednou začas vystavován pro veřejnost, bude totiž nahrazena zbrusu novou schránou. Podle hradní správy přestala půltunová vitrína z roku 1929 vyhovovat současným požadavkům. Už dříve si zaměstnanc­i stěžovali, že je velice složitá na sestavení.

Novou proto za téměř 700 tisíc korun vyrobí firma Lotech Design, v jejímž čele stojí architekt Tomáš Kulík. Schránka má být zhotovena z neprůstřel­ného skla. Uvnitř bude mít čidla měřící a regulující teplotu, UV záření a také vlhkost. Požadavkem je i absolutní čirost skla. Předchozí vitrína byla kvůli nalepování neprůstřel­né fólie na sklo tmavá, a klenoty v ní proto byly hůře vidět.

Firma ji musí stihnout vyrobit do května. Na tu dobu totiž Hrad naplánoval opětovné vystavení korunovačn­ích klenotů. Důvodem je velkolepá oslava 700. výročí narození císaře Karla IV.

Svatovácla­vskou korunu spolu s žezlem, jablkem a dalšími doplňky si lidé budou moci prohléd- nout od 15. do 29. května. Původně měly být viděny v Císařské konírně, nakonec ale budou ve Vladislavs­kém sále.

„Kvůli velkému zájmu veřejnosti o vystavení kanonickéh­o souboru českých korunovačn­ích klenotů budou vystaveny patnáct dní zdarma,“řekl už dříve mluvčí Správy Pražského hradu David Šebek.

O vystavení klenotů rozhoduje přímo prezident. Naposledy byly k vidění v roce 2013 – u příležitos­ti uvedení Miloše Zemana do funkce. Tehdy si je během deseti dní prohlédlo přes 30 tisíc lidí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia