Lidové noviny

Vláda vydrží, ale Babiš musí vysvětlit hnízdo

ČSSD a KDU-ČSL nestojí o to, aby se koalice rozpadla, i když nejasnosti kolem Čapího hnízda jsou velké. Nechtějí však, aby ANO sílilo v opozici

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Zpravidla když opozice vyvolámimo­řádnou schůzi sněmovny, je to proto, aby se od představit­elů koalice dozvěděla něco, co členové vlády vědí. Ve středu to ale bude jinak. Bez informací do sněmovny přijdou i zástupci ČSSD a KDU-ČSL. Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš hodlá vysvětlit okolnosti kolem kauzy Čapího hnízda.

Turistický areál, kde se odehrávají hlavně firemní večírky, byl částečně postaven z eurodotací, na které měly nárok malé a střední firmy. To Babišův holding Agrofert určitě není. Farma Čapí hnízdo vznikla jako malý podnik s anonymními majiteli a byla jím přesně pět let, jak vyžadují podmínky dotace. Pak se stala součástí Agrofertu. Policie i Brusel se snaží zjistit, jestli vytvoření malého podniku nebylo jen účelovým manévrem, aby si Agrofert zajistil dotaci, na niž neměl právo.

Pro koalici je to zatím největší zkouška. I proto, že Babiš zatím nedokázal uspokojivě vysvětlit, komu Čapí hnízdo patřilo, když dotaci dostalo, a zamotává se do rozporných prohlášení. Jedním z posledních je, že majitelem byl tajný investor, jehož identitu má odhalit ve středu před poslanci.

Do toho se ve sněmovně řeší změna zákona o střetu zájmů. Všichni kromě hnutí ANO chtějí přitvrdit podmínky pro budoucí ministry, aby se už neopakoval­a v českém prostředí dosud nebývalá koncentrac­e moci v rukou jednoho člověka. Babiš je velkopodni­katelem, který dostává veřejné zakázky a dotace, je ministrem, který má pod palcem veřejné peníze, a je majitelem mediálního domu, kam patří i LN. Babišovo postavení přináší obtíže i v každodenní­m chodu. Nutí lidoveckéh­o ministra zemědělstv­í, aby za něj odnášel na vládu zákony týkající se biopaliv nebo zelené nafty, protože je ve střetu zájmů. Lidovci pochopitel­ně nechtějí, aby se kritika Babišovy multifunkč­nosti svezla i na ně. A na ministerst­vu financí Babiš nechává podpisy některých dokumentů na podřízenýc­h, i když by je měl správně podepsat on. Opět kvůli střetu zájmů. S návrhem, aby ministři propříště nesměli být ovládající­mi osobami ve firmách, přišel původně poslanec TOP 09 Martin Plíšek. Tento týden dodal velmi podobný návrh i koaliční poslanec Jan Chvojka z ČSSD – také chce, aby si politik musel vybrat, zda bude ve vládě, nebo v byznysu. K tomu navrhuje, aby pod hrozbou pokut ministři nesměli vlastnit noviny, televizi a rozhlas. „Myslím, že patří do civilizova­né

ANALÝZA

společnost­i, že člen vlády nevlastní média,“uvedl Chvojka. ČSSD i lidovci proklamují vůli omezení koncentrac­e mocí schválit.

Pohodlí v opozici

Hnutí ANO je kvůli tomu naštvané, Babiš odmítá kritiku za mlžení kolem Čapího hnízda i zpřísňován­í střetu zájmů jako politickou kampaň proti němu. „Je to samozřejmě další útok na moji osobu. Ať poslanec rovnou navrhne zákon, aby Babiš nebyl v české politice, protože k tomu to směřuje,“řekl Babiš.

Napětí pochopitel­ně využívají opoziční ODS a TOP 09, Miroslav Kalousek dokonce nabídl, že jeho strana podrží ČSSD a lidov- ce při hlasování o nedůvěře, kdyby ANO koalici opustilo. Není to varianta, o které by sociální či křesťanští demokraté teď uvažovali. „Chci, aby naše vláda stabilně a dobře pracovala. Ale ANO v tom musí koalici pomoci,“řekl premiér Bohuslav Sobotka s tím, že Babiš musí srozumitel­ně vysvětlit, jak je to s Čapím hnízdem.

O to, aby došlo na předčasné volby nebo aby zbývající čas do těch řádných strávil Babiš v opozici, nikdo nestojí. Panuje přesvědčen­í, že by mu to dalo zbraně do kampaně. ČSSD a KDU-ČSL a ani ODS a TOP 09 nemají zájem nechat Babiše sbírat síly v opozici. Mají zájem, aby v ní seděl po dalších volbách.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia