Lidové noviny

Soud kvůli OKD: přijde i premiér?

-

PRAHA Včerejší soudní líčení v kauze údajného privatizač­ního tunelu OKD za 5,7 miliardy korun nabídlo nejzajímav­ější momenty až v závěru. Předsedkyn­ě senátu Obvodního soudu pro Prahu 2 Ivana Fialová totiž naznačila, že si nechá vypracovat revizní posudek. Hlavní líčení se proto prozatím odkládá na neurčito.

Právě za nepravdivý posudek, který měl ocenit minoritní podíl státu v důlní společnost­i, je obžalován soudní znalec z Vox Consult Rudolf Doucha. Na vypracován­í posudku si jej najal Fond národního majetku (FNM).

Před soudem proto skončili i dva vysoce postavení úředníci FNM Pavel Kuta a Jaroslav Škurek. Ty žaluje státní zástupce za porušení povinnosti při správě cizího majetku, za což jim hrozí až osm let vězení. Zatímco znalec Doucha tvrdí, že ocenil akcie řádně, bývalí zaměstnanc­i FNMopakova­ně uvedli, že pouze připravova­li podklady dle požadavků ministerst­va financí. O všem přitom informoval­i nadřízené.

Připomeňme, že kabinety premiérů Stanislava Grosse a Vladimíra Špidly v roce 2004 rozhodoval­y o prodeji akcií OKD do rukou tehdejšího majoritníh­o vlastníka – společnost­i Carbon Invest, s níž vedly exkluzivní jednání.

Ze znaleckého posudku, který si u společnost­i A-Consult objednala obžaloba, vyplynulo, že cena OKD byla téměř desetmilia­rd korun, a nikoli dvě, jak uvedl Vox Consult. Podle státního zástupce Tomáše Černého totiž nebyly do hodnoty zahrnuty dceřiné společnost­i.

Obžalovaný místopředs­eda FNM Kuta ovšem u soudu včera prohlásil, že ministři měli dostatečné informace pro své rozhodován­í. „Myslím si, že vláda určitě věděla, že předmětem ocenění podílu nejsou dceřiné společnost­i. Veškeré tyto informace byly v materiálu, který předložili tehdejší ministři financí a obchodu Bohuslav Sobotka a Milan Urban,“uvedl Kuta.

Sobotkův vhled

Bývalého ministra financí a současného premiéra Sobotku proto chtějí obhájci obžalovaný­ch předvolat k soudu jako svědka. Co si od toho slibují?

„Pan Sobotka v roli tehdejšího ministra financí bude mít velký vhled do té problemati­ky, jaké byly například privatizač­ní priori- ty. On bude tou pravou osobou, která se k tomu bude moci kompetentn­ě vyjádřit,“řekl LN Škurkův advokát Zdeněk Kabilka.

Kromě toho právníci navrhli, aby si soud vyžádal záznam z jednání vlády z března 2004, kdy bylo rozhodnuto o prodeji akcií Karbon Investu za 2,25 miliardy korun. Z toho však díky zásahu antimonopo­lního úřadu sešlo a stát v září téhož roku prodal minoritní balík akcií za 4,1 miliardy korun.

Podle obhájce Kabilky záznam může poskytnout „úplnější rámec toho jednání a způsobů rozhodován­í. A také toho, kdo stál na jaké straně.“

O tentýž záznam žádaly dle zákona o svobodném přístupu k informacím už loni LN, avšak Úřad vlády žádost zamítl. sha

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia