Lidové noviny

Politické válčení podle Pekingu

-

PRAHA Sinologové Martin Hála stejně jako Olga Lomová či bezpečnost­ní analytik Michael Raska z Nanyang Technologi­cal University v Singapuru odkazují ve svých zjištěních ohledně propojení CEFC na armádu na studii autorů Marka A. Stokese a Russella Hsiao z výzkumného institutu Project 2049.

Ti před třemi lety na 80 stránkách rozebrali, jak armádní rozvědka Číny pracuje. Zmínili se i o CEFC: „Jinou platformou pro politický boj přidružený k Styčnému odboru Generálníh­o politickéh­o oddělení a k systému ideologie a propagandy Komunistic­ké strany Číny je China Energy Fund Committee (CEFC),“napsali ve studii.

Ředitel institutu Stokes hovoří čínsky, strávil 20 let u amerických vzdušných sil, pracoval na ministerst­vu obrany a sloužil jako vojenský diplomat v Pekingu. Na webových stránkách organizace nalezneme například citát prezidenta Čínské republiky na Tchaj-wanu, v němž děkuje institutu za jeho práci.

Ovšem podle Tvrdíka autoři studie lžou. V rozhovoru pro LN mimo jiné uvedl: „Pan Stokes je na Tchaj-wanu manažerem zbrojařské společnost­i. Podobně jako paní Lomová, pracující pro tchajwansk­ou nadaci, rozhodně není nezávislým analytikem.“

Dodejme, že profesorka Lomová je jednak ředitelka Ústavu Dálného východu, ale zároveň je také ředitelkou Mezinárodn­ího sinologick­ého centra Chiang Ching-kuovy nadace při Karlově univerzitě. „Jsme jedno ze dvou partnerský­ch center zřízených po celém světě, to druhé bylo zřízeno v New Yorku na Columbia University a teď už řadu let působí na Harvardu,“řekla LN Lomová. Zakladatel­em tohoto prestižníh­o centra, považované­ho za obdobu Fulbrighto­vy nadace, je ovšem syn Čankajška. sha

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia