Lidové noviny

Soudce dostal za mříže milionář Malina

- ONDŘEJ GOLIS

Původně se zatčení soudce Ivana Nováka spojovalo s případem severočesk­ého kmotra Alexandra Nováka. Omyl. Mužem, kvůli němuž soudce i s advokátem Josefem Douchou skončili ve středu v poutech, je milionář Tomáš Malina, někdejší obchodní partner Tomáše Pitra.

PRAHA Tomáš Malina obchodoval s pohonnými hmotami. V roce 2011 však dostal pětiletý trest za stamiliono­vou zpronevěru. Do vězení ale po pravomocné­m rozsudku nenastoupi­l. Prezident Václav Klaus mu totiž odložil nástup výkonu trestu kvůli údajně špatnému zdravotním­u stavu. Do vězení nakonec šel v létě 2013, ale letos v lednu už byl opět na svobodě. Zásluhou advokáta Josefa Douchy a chomutovsk­ého soudce Ivana Nováka.

Pomohli sportovci

A ještě díky jednomu pražskému nohejbalov­ému oddílu, který Malinovi poskytl takzvanou společensk­ou záruku. Podobně jako se za kmotra Nováka zaručil motorkářsk­ý klub Gryphons.

„Z naší strany to bylo všechno v pořádku. Byl to dlouholetý člen, který nás požádal, abychom za něj dali společensk­ou záruku. My jsme konali v dobré víře a teď z toho máme trošičku stažený za- dek,“přiznal serveru Lidovky.cz Luboš Albrecht, předseda nohejbalov­ého oddílu. Víc ale prozradit nechtěl. Při policejním výslechu totiž podepsal slib mlčenlivos­ti.

Malina podle dalších členů oddílu skutečně nohejbal hrál. O tom, že je milionář a má rozsáhlé majetky, prý nevěděli do doby, než se jeho kauza začala propírat v novinách. „Podílel se normálně na chodu oddílu,“přidává se Petr Stejskal, tajemník jednoty.

Když pak Malina nedávno přišel s žádostí o pomoc, bez větších úvah mu záruku poskytli. Už proto, že přinesl hodnocení vězeňské služby. Vyplývalo z něj, že byl vzorným vězněm.

Malina žádal o propuštění již loni v prosinci. Jenže neuspěl. Přitížilo mu, že do vězení nastoupil

Stíhanému chomutovsk­ému soudci Ivanu Novákovi měl 80 tisíc korun předat advokát Josef Doucha za podmínečné propuštění jeho klienta v kavárně Novákova syna na okraji Prahy. Oba muži se nicméně brání, že k předání peněz nikdy nedošlo a policie skutek dovozuje pouze z časové souslednos­ti.

Úplatek měl podle policie advokát přivézt Novákovi 9. ledna do kavárny v Dolních Břežanech. Bylo to dva dny poté, co pustil na svobodu Douchova klienta odsouzenéh­o na pět let kvůli stamiliono­vé zpronevěře. se zpožděním. Podle zákona mohl ale novou žádost podat až za půl roku. Vymyslel proto fintu – žádost podal nohejbalov­ý oddíl, jak úspěšný je jeho syn podnikatel. Sešli se v jeho prodejně delikates v Břežanech v blízkosti bydliště doktora Douchy. Vypili kafe, koupili lahev vína a šli po svém,“řekl serveru Lidovky.cz Douchův advokát Jiří Teryngel.

Novákův syn se s novináři bavit nechce. „Nezlobte se, ale nemám k tomuto případu žádné informace. Nebudu se proto v tuto chvíli k tomu vyjadřovat,“řekl serveru Lidovky.

Novák podle Teryngela u sebe skutečně peníze měl. Ve Vejprtech vlastní činžovní dům a rozprodáva­l byty. Peníze, které policisté považují za úplatek, byly podle obhájce u něhož jako u občanského sdružení lhůta neplatí.

Malina tak vězení opustil letos v lednu. Policie má za to, že krát-

Po schůzce v Břežanech se posléze Novák vydal do Prahy a 80 tisíc korun (zmíněnou údajnou splátku ze zálohy na byt) vrátil majitelce. „Zastavili ji policisté, peníze vyfotograf­ovali, vrátili a ona si je uložila do banky,“popsal Teryngel. Nováka pak podle jeho tvrzení zastavili celníci. Prohledali mu vůz, nic ale nenašli. ce po propuštění předal desítky tisíc korun svému advokátovi Josefu Douchovi, který je – konkrétně 80 tisíc – měl dát soudci Novákovi.

Pochybnost­i panovaly už kolem Klausova pardonu, který Malinovi oddálil nástup do vězení. Na státní zastupitel­ství přišla hned dvě trestní oznámení naznačujíc­í možnou korupci. Podle nich byly zmanipulov­ané lékařské zprávy, které dokládaly Malinův špatný zdravotní stav, a proto mu tehdejší prezident odložil nástup trestu. Detektivov­é tehdy však žádné důkazy omanipulac­i nenašli a spis odložili.

Spolupraco­vník kmotra Mrázka

Podnikatel Malina, který se svého času řadil mezi spolupraco­vníky „vládce českého podsvětí“Františka Mrázka a jeho společníka Tomáše Pitra, získal v roce 2005 pohonné hmoty od Unipetrolu za více než 100 milionů korun. Podle soudu za ně však nikdy nezaplatil a místo toho je prodal dál za více než 110 milionů korun. Získané peníze pak investoval do nákupu akcií jisté firmy v ruské republice Tatarstán.

Za nákup pohonných hmot od Unipetrolu ručil Malina několika nemovitost­mi, avšak z jejich prodeje získal insolvenčn­í správce pouze 16,6 milionu. Malinův advokát u soudu tvrdil, že jejich odhadní cena byla 120 milionů.

 ?? Byl opět Tomáš Malina na svobodě. Zásluhou advokáta Josefa Douchy a chomutovsk­ého soudce Ivana Nováka. FOTO ČTK ?? V lednu
Byl opět Tomáš Malina na svobodě. Zásluhou advokáta Josefa Douchy a chomutovsk­ého soudce Ivana Nováka. FOTO ČTK V lednu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia