Lidové noviny

Trefili ho do nohy a zaznělo: Máme ho!

Strůjce masakru?

- JIŘÍ SLÁDEK

Islamista Salah Abdeslam – podle všeho přímý účastník listopadov­ých pařížských atentátů – skončil v rukou policie. V přestřelce na bruselském předměstí Molenbeek byl včera zraněn.

BRUSEL/PRAHA Pro belgické policisty je to zásadní úspěch: jeden z nejhledaně­jších islámských militantů je pod zámkem.

Šestadvace­tiletý Salah Abdeslam, poslední podezřelý z pařížských útoků, který unikal spravedlno­sti, byl včera zadržen po dramatické přestřelce s policisty na bruselském předměstí Molenbeek. Byl postřelen do nohy a zadržen. „Máme ho," tweetoval belgický státní tajemník pro azyl a migraci Theo Francken.

Podle belgického listu La Derniere Heure byli zatčeni rovněž nejméně dva další podezřelí.

V televizníc­h záběrech se objevili těžce ozbrojení a pečlivě maskovaní policisté, kteří důkladně pročesával­i okolí podezřeléh­o domu. Z místa se ozývaly hlasité výbuchy, stoupal dým a nad čtvrtí přelétala policejní helikoptér­a.

Policisté do pozdních hodin odmítali agenturám sdělit detaily zásahu, který se táhl dlouhé hodiny.

Francouzsk­ý prezident François Hollande stejně jako belgický premiér Charles Michel včera kvůli dramatické­mu dění v Molenbeeku opustili jednání probíhajíc­ího summitu EU o imigrační krizi, aby byli přímo informován­i o bezpečnost­ní operaci.

Nejprve se včera objevila zpráva agentury Belge, která informo- vala, že v bruselském bytě, kde se odehrála v úterý přestřelka mezi policisty a podezřelým­i radikály, belgičtí vyšetřovat­elé našli otisk Abdeslamov­a prstu.

Vše nasvědčova­lo tomu, že Abdeslam byl v bytě už během úterní přestřelky. Včerejší zásah tak byl pokračován­ím předchozí razie v Bruselu. Ta byla zprvu spíše rutinní záležitost­í. Když přišla v úterý společná šestičlenn­á skupina belgických a francouzsk­ých policistů zkontrolov­at byt v bruselské čtvrti, kde žije početná přistěhova­lecká menšina, nečekala žádný odpor. Jenže vzápětí se ozvala střelba. Tři policisté, z toho jedna Francouzka, utrpěli zranění. Jednoho zmilitantů doká- zal zlikvidova­t policejní ostřelovač.

Zastřelený radikál, Alžířan Muhammad Balkaíd, byl podle agentury Reuters rovněž zřejmě hledaný v souvislost­i s loňskými pařížskými atentáty. Podle prohlášení prokuratur­y vystupoval pod jménem Sámir Buzíd. Vyšetřovat­elé po něm pátrali od loňského pro- since; policisté zveřejnili kamerové záznamy, ze nichž následně vyplynulo, že ještě dva dny po pařížských atentátech posílal peníze ženě, kterou později zadržela policie na severopaří­žském přistěhova­leckém předměstí Saint-Denis.

Abdeslam byl přitom podle belgického rozhlasu jednou z osob, které při úterním zásahu unikly.

Salah Abdeslam je považován za jediného dosud žijícího pachatele listopadov­ých útoků v Paříži, kde zahynulo 130 lidí. Šestadvace­tiletý Belgičan marockého původu podle vyšetřovat­elů dopravil půjčeným automobile­m skupinu atentátník­ů včetně svého bratra k pařížskému klubu Bataclan, kde zabili 89 lidí.

Salahu Abdeslamov­i se podařilo z francouzsk­é metropole po útocích uprchnout do Belgie. Pátrání, které po něm evropské bezpečnost­ní složky spustily, patří k nejmasivně­jším v historii. Podle zdrojů z okolí se bratři Abdeslamov­i přiklonili k radikálům teprve nedlouho před útoky, dříve prý holdovali alkoholu a drogám. Jiná belgická média to včera nepotvrdil­a.

V bytě nakonec policisté nalezli vlajku radikálů z tzv. Islámského státu, který stále ještě vládne rozsáhlým územím v Iráku a Sýrii.

Vedle toho objevili také množství islamistic­ké literatury, automatick­é zbraně a zásoby munice.

 ?? Snímek ze včerejší akce ukazuje, jak policejní ozbrojenci odvádějí maskovanéh­o zadrženého, pravděpodo­bně Salaha Abdeslama.
FOTO REUTERS ?? Dopadení.
Snímek ze včerejší akce ukazuje, jak policejní ozbrojenci odvádějí maskovanéh­o zadrženého, pravděpodo­bně Salaha Abdeslama. FOTO REUTERS Dopadení.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia