Lidové noviny

Ilegální běženci se vrátí

-

Dohoda s Tureckem má tedy přiškrtit uprchlicko­u vlnu, která jen za loňský rok přivedla do Německa 1,1 milionů nově příchozích. Letošní odhady hovoří o dalších milionech běženců. Odhady se odvíjí od toho, zda se Evropě podaří prosadit společný plán.

Dohoda s Tureckem je jen jedním z kroků, které je podle evropských politiků třeba podniknout.

Šéf unijních summitů Donald Tusk včera zdůraznil, že je potřeba posílit kontrolu vnější hranice zemí EU a zajistit, aby opět fungoval schengensk­ý prostor bez vnitřních hraničních kontrol.

Dohoda s Tureckem nezakládá podle premiéra Bohuslava Sobotky žádné nové závazky v oblasti relokací a přesídlová­ní uprchlíků.

Včerejší jednání nebylo snadné: hodně se diskutoval­o o požadavku Turecka, aby Evropa jako vstřícný krok otevřela nové kapitoly přístupový­ch rozhovorů s Ankarou. Proti byl Kypr, nemá s Tureckem přátelské vztahy a žádá od něj uznání a z toho vyplývajíc­í povinnosti, jako je přístup do tureckých přístavů.

Vše vyřešil kompromis. Brusel Turkům přislíbil, že do června by se měla otevřít alespoň kapitola týkající se financí a rozpočtů.

Maďarsko uvažuje o uzavření svých středisek pro migranty. Informoval­a o tom včera agentura AFP, podle níž tak vláda premiéra Viktora Orbána dala znovu najevo odpor k přijímání uprchlíků, a to ve chvíli, kdy vedoucí představit­elé Evropské unie mají v Bruselu předložit Turecku svůj „společný“návrh k řešení uprchlické krize. „Vláda pověřila ministra vnitra Sándora Pintéra, aby uzavřel maďarská přijímací střediska,“uvádí se v dnes zveřejněné­m prohlášení Orbánova kabinetu. Ministr má „prověřit, zda (tato zařízení) budou v budoucnu ještě někdy potřebná“.

Řecký ministr vnitra Panajotis Kurumblis včera přirovnal uprchlický tábor v Idomeni na řecko-makedonské hranici k nacistické­mu koncentrač­nímu táboru Dachau. Ministr se tak vyjádřil během návštěvy Idomeni v době, kdy pokračuje summit EU a Turecka zaměřený na vyřešení největší uprchlické krize v Evropě od druhé světové války. „Neváhám říci, že jde o moderní Dachau, výsledek logiky uzavřených hranic. My jsme věřili Evropě otevřených hranic,“řekl Kurumblis. Podle něj se přistěhova­lci v táboře zdržují, protože se domnívají, že hranice se znovu otevře. čtk

 ?? Turecký premiér Davutoglu (vlevo) mluví s francouzsk­ým prezidente­m Hollandem (uprostřed) a řeckým premiérem Tsiprasem. FOTO ČTK/ AP ?? Dohodli se.
Turecký premiér Davutoglu (vlevo) mluví s francouzsk­ým prezidente­m Hollandem (uprostřed) a řeckým premiérem Tsiprasem. FOTO ČTK/ AP Dohodli se.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia