Lidové noviny

Albánský tyran rád likvidoval ministry vnitra

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

TIRANA/PRAHA Krutý, mstivý a paranoidní – takový byl Enver Hodža. Muž, jenž za dlouhých jednačtyři­cet let v čele komunistic­ké Albánie vytvořil jeden z nejrepresi­vnějších režimů historie. Totalitní Albánie se ve strachu z krutého diktátora třásla až do 11. dubna 1985, kdy zemřel.

Za hranicemi hornaté balkánské země se však o Hodžově životě ví jen velmi málo. Až dosud se totiž nenašel nikdo, kdo by napsal jeho seriózní biografii v jiném jazyce než albánštině. Teprve nyní, čtvrt století od pádu komunismu a třicet let od Hodžovy smrti, vychází jeho první zevrubný životopis v angličtině.

Kniha předního albánského novináře Blendiho Fevziua s názvem Enver Hodža: Železná pěst Albánie tak poprvé ukazuje i Západu detailní portrét muže, jenž svoji zemi na čtyři desítky let naprosto izoloval a vlastní národ udržoval v permanentn­ím strachu. Vyvolal atmosféru, kdy se každý bál každého – třetina obyvatel totiž donášela tajné bezpečnost­i Sigurimi. Albánci ale také žili v neustálých obavách z cizí invaze, které Hodža vydatně přiživoval. Nechával například napříč Albánií budovat jeden bunkr za druhým – dohromady na tři čtvrtě milionu betonových úkrytů.

V zemi ovládané šíleným autokratem si svou budoucnost­í nemohl být nikdo jistý, popisuje Fe- vziu. Většinu Hodžových spolupraco­vníků z raných let potkal v lepším případě zbytek života v exilu. V tom opačném je nechal poslat do pracovních táborů nebo rovnou zlikvidova­t. Patrně nejrizikov­ější povolání, jaké v té době mohl někdo vykonávat, bylo stát se ministrem vnitra. Až na jediného Hodža nechal zlikvidova­t všechny.

Historie albánského politbyra je tak plná podivných úmrtí a zdánlivých sebevražd. Tu oficiálně spáchala i diktátorov­a pravá ruka, jeho osobní přítel a dlouholetý premiér Mehmet Šehu. Traduje se, že ho Hodža nechal odstranit, když naznačil nesouhlas s jeho politikou izolacioni­smu. Albánský vůdce postupně zane- vřel na jeden ideologick­y spřízněný režim za druhým: od Titovy Jugoslávie přes Sovětský svaz až po Čínu, v domnění, že jediná Albánie je skutečným socialisti­ckým státem.

Nemstil se však jen svým skutečným či domnělým sokům. Hodža třeba jen z čisté zlomyslnos­ti nedovolil původem albánské misionářce matce Tereze přijet do země navštívit její umírající matku. Nebo nechal popravit i štědrého mecenáše, jenž kdysi financoval jeho studia ve Francii. Tentýž osud potkal i nešťastník­a, který mu svého času dovolil zadarmo bydlet ve svém pařížském bytě.

Byla to právě Francie, kde během studií botaniky Hodža přičichl k revolucion­ářským myšlenkám. Až do smrti začínal svůj den na kovaného komunistu poněkud netradičně – četbou francouzsk­ého listu Le Monde. Ze Západu si také nechal dovážet stohy knih o životě papežů a katolickýc­h světců, zatímco sám katolickou církev zvlášť tvrdě utlačoval. Bál se jejích kontaktů se Západem.

Když se šest let po Hodžově smrti nakonec komunistic­ký režim zhroutil, tisíce zbídačenýc­h lidí na přeplněnýc­h lodích odrazily od albánských břehů směrem do Itálie. Národ byl na pokraji hladomoru: zemědělci byli i na sklonku 80. let odkázáni na techniku z počátku století a nic se neukázalo jako větší omyl než kolektiviz­ace včetně hospodářsk­ých zvířat. Bilance Hodžovy hrůzovlády byla skutečně děsivá – Albánie byla tou dobou podle HDP třetí nejchudší zemí světa. Fevziuova kniha je výmluvným svědectvím této bolestné kapitoly v historii země, jež se na čtyřicet let stala rukojmím šíleného tyrana.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Enver Hodža
FOTO PROFIMEDIA Enver Hodža

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia