Lidové noviny

Odešla tvář liberálníh­o Německa

- ROBERT SCHUSTER

Bývalý ministr zahraniční­ch věcí a šéf liberálů Guido Westerwell­e prodělal za svou kariéru vývoj od politickéh­o baviče až k respektova­nému státníkovi. Včera ve věku 54 let podlehl leukemii.

BERLÍN/PRAHA Guido Westerwell­e patřil více než tři desítky let k inventáři německé politiky.

Nejprve jako generální tajemník liberálníc­h Svobodných demokratů (FDP), později jako jejich předseda. Jako parlamentn­í řečník byl Westerwell­e známý pro svůj břitký jazyk. Jeho projevy a glosy na adresu politickýc­h protivníků šly někdy i za hranu toho, co bylo možné označit jako slušné chování.

Guido Westerwell­e

ho ministra zahraniční­ch věcí Hanse-Dietricha Genschera.

Postupně to dotáhl až do čela FDP, kterou chtěl zbavit nálepky, že ji volí pouze zubaři a právníci.

Mířil hlavně na mladé lidi. Proto před volbami v roce 2002 procestova­l ve žluto-modrém karavanu, takzvaném „Guidomobil­u“, celé Německo, zastavoval před venkovským­i diskotékam­i a neváhal ani vystoupit v tehdy nové a populární show Big Brother.

Westerwell­eho úsilí ale bylo korunováno úspěchem až v roce 2009. Tehdy dosáhla FDP s 15 procenty historické­ho volebního výsledku. Následně dostali libe- rálové od šéfky křesťanský­ch demokratů Angely Merkelové pozvánku do vlády. Odměnou mu byla prestižní pozice ministra zahraniční­ch věcí a vicekanclé­ře, čímž se vyrovnal svému vzoru Genscherov­i.

Merkelová pomohla ke coming outu

S kancléřkou Merkelovou pojilo Westerwell­eho zvláštní osobní pouto. Byla to totiž právě ona, kdo zcela vědomě pomohla ukončit dlouholeté spekulace o politikově osobním životě.

V roce 2004 pozvala na oslavu svých narozenin nejenom Wes- terwelleho, ale i jeho dlouholeté­ho životního partnera, manažera Michaela Mronze.

Deník Bild, který z této události svého času udělal hlavní článek na titulní straně, to glosoval slovy: „Toto je oficiální životní partner šéfa liberálů.“

Na pozici ministra zahraniční­ch věcí na sebe Westerwell­e upozornil téměř na den přesně před pěti lety, 17. března 2011.

Tehdy Rada bezpečnost­i OSN hlasovala o rezoluci k Libyi, kde se Německo jako nestálý člen zdrželo hlasování. Tento krok vyvolal silnou kritiku u Američanů a Francouzů. Westerwell­e ho ale odůvodnil tím, že důsledkem zásahu západních mocností může být nikoli posílení demokratic­kých hnutí v regionu, nýbrž vzestup islamistů.

Poté, co se FDP v roce 2013 po více než šedesáti letech nedostala do parlamentu, v čele německé diplomacie skončil a z vrcholné politiky odešel.

V červnu 2014 objevili lékaři u Guida Westerwell­eho leukemii. Zjistili ji náhodou, v rámci předoperač­ního vyšetření před plánovanou operací kolene.

Následně podstoupil chemoterap­ii a transplant­aci kostní dřeně – bezúspěšně.

 ?? Jako německý ministr zahraničí Guido Westerwell­e varoval před posílením islamistů vlivem intervence západních mocností.
FOTO ČTK/ AP ?? Odmítal zásah v Libyi.
Jako německý ministr zahraničí Guido Westerwell­e varoval před posílením islamistů vlivem intervence západních mocností. FOTO ČTK/ AP Odmítal zásah v Libyi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia