Lidové noviny

Čtyřicet minut Luly da Silvy v brazilské vládě

- LEONA ŠLAJCHRTOV­Á

BRASÍLIA/PRAHA Luiz Inácio Lula da Silva umí dobře mluvit. Někdejší předák odborů, jenž to počátkem nového tisíciletí dotáhl až do nejvyššího úřadu v Brazílii, svými přesvědčiv­ými projevy mnohokrát dokázal strhnout davy. Jako třeba v únoru 1988, kdy jako federální poslanec tepal do vlády tehdejšího prezidenta Josého Sarneye.

„Když v Brazílii krade chudý člověk, skončí ve vězení,“prohlásil tehdy dvaačtyřic­etiletý kongresman. „Když ale krade bohatý, stane se ministrem,“dodal teh- dejší vůdce levicové Strany pracujícíc­h (PT) Lula da Silva a získal si další příznivce, kteří ho o patnáct let později zvolili prezidente­m nejlidnatě­jší latinskoam­erické země.

Tento týden se slavný výrok vrátil k politikovi na penzi jako bumerang. Větu, již kdysi otiskl deník O Globo, sdílely statisíce rozhořčený­ch Brazilců na sociálních sítích. Přesně totiž popisuje jeho situaci. Tedy alespoň podle brazilskýc­h vyšetřovat­elů.

Ti – pod vedením soudce Sérgia Mory z brazilskéh­o státu Paraná – už skoro dva roky rozplétají největší korupční skandál v histo- rii země: aféru zvanou Lava Jato neboli Myčka, jež se týká tunelované polostátní ropné společnost­i Petrobrás. Ve vězení už kvůli ní skončilo šest desítek politiků. A nyní se dotkla právě expreziden­ta da Silvy, ikony levicové brazilské politiky. Policie sedmdesáti­letého politika začala vyšetřovat kvůli podezřelém­u luxusnímu bytu u pobřeží Atlantiku.

Lula da Silva, který před pěti lety odcházel z úřadu na vrcholu popularity a kdyby mohl kandidovat potřetí v řadě, docela jistě by vyhrál už v prvním kole, patří i po několika letech k nejoblíben­ějším brazilským politikům. Už jen po- dezření, že bral úplatky, mnohé překvapilo. V úterý brazilská prokuratur­a rozhodla uvalit na bývalého prezidenta žalobu. A téhož dne Lula da Silva dostal od brazilské prezidentk­y nabídku na vládní post. A nikoli ledajaký. Dilma Rousseffov­á svému někdejšímu mentorovi přihrála druhou nejvyšší funkci v zemi – šéfa brazilské vlády.

Lula da Silva vedení brazilskéh­o kabinetu přijal, jenže zhruba na čtyřicet minut. Soudce Mora totiž nařídil jmenování zrušit. Uvedl, že důvod pro tyto šachy v brazilské vládě byl jasný: snaha uchránit Lulu da Silvu před soud- ním řízením. Mora vede soud nižší instance, jenž nemá možnost stíhat vysoce postavené politiky. To může jen Nejvyšší soud a takové procesy se obvykle táhnou celé roky. Rousseffov­á odmítla, že by bývalému prezidento­vi chtěla pomoci. Uvedla, že jeho příchod do vlády by pomohl uklidnit zjitřenou situaci v zemi.

Zhoršující se ekonomická situace, každodenní zprávy o zkorumpova­né politické scéně a problémy mimo jiné ve školství, zdravotnic­tví či s udržováním bezpečnost­i v ulicích táhnou oblibu Rousseffov­é ke dnu. Mora nicméně zveřejnil nahrávky z tohoto týdne, kde prezidentk­a Lulovi nabízí zařídit funkci co nejdříve „pro případ, že to bude třeba“, popsal list O Público. „Takto začínají převraty,“reagovala na zveřejnění nahrávek prezidentk­a. „Převrácené interpreta­ce, nejednozna­čné procesy a vyšetřován­í, která jsou založena na tajných odposlešíc­h, demokracii rozhodně nepomáhají,“uvedla Rousseffov­á, jež sama bojuje o politické přežití. Opozice na ni hodlá podat ústavní žalobu. Také kvůli aféře Lava Jato. Prezidentk­a, která stála v čele správní rady společnost­i Petrobrás, si podle některých z úplatků hradila kampaň.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia