Lidové noviny

Jančurovi dorazily zelené taxíky. Shání šoféry

První stovka octavií na zemní plyn měla zpoždění, Škodovka nestačí vyrábět. Nové řidiče se podnikatel snaží přetahovat konkurenci

- MICHAL PAVEC Celý článek na www.lidovky.cz

PRAHA Pražské Tick Tack Taxi podnikatel­e Radima Jančury dostalo první stovku očekávanýc­h posil vozového parku. Vedle bílých limuzín Audi A6 firma využije i levnější alternativ­u v podobě nových aut Škoda Octavia na stlačený zemní plyn. Zároveň spouští náborovou kampaň.

Aktuální várka vozů je jen částí zakázky na 600 bílozelený­ch octavií, které by měla firma koupit během tří let. První plynové modely G-TEC však dorazily se zpožděním tří měsíců, Tick Tack Taxi je mělo mít k dispozici už na konci loňského roku. „Škoda Auto nestačí vyrábět,“pozname- nal majitel taxislužby. Nyní musí tato auta udat pražským šoférům.

„Máme kampaň na nábor řidičů s nájmem auta za 9990 korun s DPH. Je to dlouhodobě garantovan­á cena. Cílem je rozdat prvních 200 aut,“popsal svou strategii Jančura. Řidiče Tick Tack Taxi chce motivovat, aby nemuseli šidit zákazníky.

Jeho cílem je, aby na konci letošního roku měl ve flotile 600 aut – škodovek i vozů Audi.

Loni jezdilo v Praze pro Jančurovu firmu kolem stovky limuzín značky Audi a zhruba a stejný počet řidičů. Taxislužba však nevyděláva­la a musela přejít z nákladného zaměstnane­ckého systému k tradičnímu modelu OSVČ běž- nému u ostatních firem z oboru.

Doplněním firemní flotily o octavie na plyn CNG chce Tick Tack Taxi pokrýt poptávku po levnější jízdě. Škodovky by měly podle původních plánů vozit lidi po objednání skrze mobilní aplikaci za 18 korun na kilometr, luxusnější Audi pak za 25 korun.

Řidiče se snaží Jančura přetahovat konkurenci, čímž se ani netají. Proto měsíční pronájem Octavie nabízí za necelých deset tisíc včetně pojištění, dispečinku a dalších poplatků. Poukazuje na to, že část jeho rivalů si jen za dispečink řekne osm tisíc měsíčně.

Jančurovo tvrzení o levnější nabídce už dříve zpochybnil majitel největší pražské taxislužby AAA Radiotaxi Jiří Kvasnička. „U nás se poplatek za dispečink pohybuje mezi 3,5 až osmi tisíci měsíčně. Pronájem Octavie vyjde jen na sedm tisíc,“uvedl Kvasnička. V metropoli pod jeho značkou jezdí 1200 šoférů.

Taxikářů je nyní v metropoli podle odhadů profesních organizací kolem pěti tisíc. Někteří však vozí lidi jen příležitos­tně.

Jančura plánuje své řidiče hlídat například s pomocí zákaznické­ho tabletu, na němž si může pasažér kontrolova­t projížděno­u cestu. Na konci jízdy pak dostane účtenku s takzvaným Trip ID, s jehož pomocí si může následně prověřit trasu i cenu.

 ?? Celkem chce mít podnikatel Jančura ve flotile 600 ekologický­ch octavií, které doplní dosavadní limuzíny Audi A6. FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK ?? První várka.
Celkem chce mít podnikatel Jančura ve flotile 600 ekologický­ch octavií, které doplní dosavadní limuzíny Audi A6. FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK První várka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia