Lidové noviny

Modré úspory připraví na sucho

- ALENA ADÁMKOVÁ

PRAHA Už nejen Zelená, ale iModrá úsporám. Ministerst­vo životního prostředí rozjelo nový dotační program, který se zaměří na projekty proti suchu a plýtvání s pitnou vodou. Modrá úsporám je součástí v závěru roku přijaté Strategie boje se suchem, kterou úřad připravil společně s ministerst­vem zemědělstv­í.

„Jsou tam desítky opatření na zadržení vody v krajině pomocí přírodě blízkých opatření, jako obnova remízků, mokřadů nebo zaniklých rybníků, vytváření suchých poldrů, retence vody v krajině či revitaliza­ce vodních toků,“uvedl včera ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) na konferenci Voda a pracovní příležitos­ti.

Éra vodního blahobytu podle Brabce v České republice skončila, sucho, jako například to loň- ské, může mít velké dopady na lesnictví, zemědělstv­í i na průmysl. Podle meteorolog­ů se loňský rok v pražském Klementinu zapsal jako nejteplejš­í za dobu, kdy se od roku 1775 sleduje.

Motivovat k šetření vodou

V rámci programu Modrá úsporám pak ministerst­vo 1. března vypsalo první pilotní projekt Chytrá obec. Cílem je podpořit projekty udržitelné­ho hospodařen­í s vodami. Malé obce do pěti set obyvatel mohou získat dotaci na zlepšení kvality podzemních a povrchovýc­h vod a na jejich využívání. Tedy snížení vypouštěné­ho znečištění z komunálníc­h zdrojů do povrchovýc­h i podzemních vod a větší využití srážkových vod jako vody užitkové.

„Naším cílem je motivovat malé obce k úspornému využívání vody a vzhledem k probíhajíc­í klimatické změně pak i k přivede- ní vody zpět do přirozenéh­o vodního koloběhu. Chytré využívání vody je i ekonomicky efektivní,“vysvětluje ministr Brabec.

První projekty mají sloužit jako vzorové i pro ostatní malé obce. Maximální výše podpory pro jeden projekt činí pět milionů, celkem je pro obce k dispozici 50 milionů korun.

Na konferenci byla představen­a i další opatření, která by měla přispět k zadržování vody v krajině a bojovat tím proti hrozícímu suchu, ale i proti povodním, erozi půdy a dalším jevům souvisejíc­ím se změnami klimatu.

Boj proti suchu bude zakotven i v novele vodního zákona, kterou připravují resorty zemědělstv­í a životního prostředí.

Navíc byl včera spuštěn informační webový portál www.vodazaklad­zivota.cz, který je určen nejen hydrologům, ale i vodákům či turistům.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia