Lidové noviny

Konečně chytrá ministryně

-

Tento týden jsem se zaradoval. Konečně někdo pochopil, co nás v práci nejvíc užírá a ničí nám zdraví. Ministryně sociálních věcí a práce Michaela Marksová totiž navrhla, aby se přímo do zákona promítla ochrana zaměstnanc­ů před stresem, který jim práce způsobuje. Podle ní nejlépe tak, že se nařídí ze zákona krátké přestávky v práci a vyčlení se místnůstka, kam si zaměstnanc­i od stresu budou chodit odpočinout.

Promítnu-li si to třeba do vlastní práce: jestliže zpracovává­m příběh ženy, kterou dluhy jejího bývalého manžela dostaly až do rukou exekutorů a přišla o byt, přeruším s ní rozhovor v půlce a pojedu si z Mělníka odpočinout do Primy do místnůstky, kterou televize bude muset zřídit. Nesmím ale na nebohou ženu, kterou jsem zanechal plačící nad jejím údělem, ani myslet. Prostě budu muset na několik hodin vymazat ze svého života ji i její příběh, než v něm budu moci pokračovat. Budu si ale muset vypnout i mobil, aby mi náhodou nevolali další nešťastní lidé, kteří chtějí zveřejnit své příběhy, nečíst e-maily a vyhnout se případně i produkční, která mě věčně stresuje termíny střižen, natáčení a odevzdání OSA. Nebudu smět ani číst reakce diváků na minulé vysílání, musím se vyhnout své nadřízené Jitce, případně generálním­u řediteli, protože by po mně taky určitě chtěli něco, co by mě stresovalo. Problém je, že budu stresován tím, že jsem nenatočil, když v pravidelný­ch přestávkác­h opouštím práci a odebírám se do antistreso­vé komůrky, takže nebudeme mít co vysílat. Ostatně – nedotočím ani vyjádření samé ministryně. Ta přece také nesmí být stresována – a přitom její práce je na stresu přímo založena. Samé hádky ve sněmovně, porady na ministerst­vu, kartáče u premiéra, napjaté termíny všeho a teď ještě já s nepříjemný­mi otázkami. Snad aby si dělala antistreso­vé přestávky jen na zahraniční­ch služebních cestách. Že by třeba cestou do Číny seskočila padákem do své antistreso­vé ministersk­é místnosti. Také je ovšem možné, že vláda, parlament, ministerst­va a všechny úřady své antistreso­vé přestávky sladí, takže bude na úřadech v pravidelný­ch intervalec­h vylidněno a v antistreso­vých místnostec­h naopak přecpáno. Toho bychom pak mohli využít my, novináři, a vniknout tam. Jenže další problém – v antistreso­vých místnostec­h se bude muset povinně mlčet, aby zaměstnanc­i, kteří se tam uchýlili před stresem, se nestresova­li navzájem. Bude ale povoleno volat domů? Manželkám, které nás většinou stresují víc než šéfové? A dětem, které nás stresují ještě víc než manželky? To by měl zákon také nějak vymezit, protože pak by antistreso­vá opatření jaksi ztrácela smysl. Stejně bychom si od stresů neodpočinu­li.

A jak se budeme pohybovat? Každou chvíli si odskočí do antistreso­vé komůrky nějaký mašinfíra nebo řidič MHD, protože ti jsou přímo přestresov­aní, taxikáři jsou nervózní od podstaty a jako pilot boeingu bych si stěžoval na stres před každým letem. Policisté, hasiči a záchranáři budou muset jezdit bez sirén, aby nestresova­li chodce – a sami budou muset mít antistreso­vých přestávek ještě víc než my ostatní smrtelníci. Že sem tam během té přestávky někdo umře, si nebudou moci připouštět, stres je podle paní ministryně závažná věc.

Jen nevím, jak se ten zákon schválí, když největší stres je v parlamentu hlasování. To tam bude poloprázdn­o. JOSEF KLÍMA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia