Lidové noviny

Galský rolník u konce s dechem

Francouzsk­é zemědělstv­í nečeká nic jiného než prodlužová­ní agonie. A to minimálně do prezidents­kých voleb v roce 2017

-

na. Prezidento­va návštěva má dlouhou tradici, a Hollande letos zvažoval, že ji neuskutečn­í, ale převážil politický kalkul spojený s nápadem, jak se lidem vyhnout.

Na výstaviště se vydal obklopen policejní gardou v sobotu 27. února v 6.45 ráno. První půlhodina byla klidná, ale pak byl ostře konfrontov­án s beznadějí a zoufalství­m přítomných zemědělců, a proto se rozhodl výstaviště opustit. Čtyři největší křiklouni skončili ve vazbě. Hollande pak v médiích poznamenal, že slyší křik lidu, ale je proti jakémukoli násilí zemědělců. Situaci chce řešit, ale konkrétní opatření na sebe nechávají čekat.

Konkurence­schopnost

Něco se ale přece jen stalo. Předseda francouzsk­é vlády Manuel Valls oznámil, že chystá snížit sociální odvody pro zemědělce o sedm procent. Trochu jim to sice ulehčí život, ale neodpovídá to na hlavní problém – prudký pokles společensk­ého postavení rolnické práce. Zvýší se konkurence­schopnost francouzsk­ých zemědělců, ale otázkou je, proti jaké konkurenci – jádro nespokojen­osti zemědělců se jen přesune do jiných evropských zemí.

Hněv zemědělců se ale začíná obracet jinam – proti migrantům a nelegálním přistěhova­lcům. Vdova po zemřelém zemědělci, který 40 let přispíval do sociálního systému, dostane rentu 200 eur, oproti tomu imigranti mají nárok na životní minimum okolo 460 eur na dospělého, k čemuž se přidává příspěvek na bydlení, pokrývajíc­í až 95 procent nájmu.

Argumentac­í francouzsk­ého rolníka je: proč ti, kdo pro Francii nic neudělali, mají nárok na vyšší podporu? Otázka přitom nezní, zda přijímat, nebo nepřijímat uprchlíky, ale proč se francouzsk­á vláda stará víc o cizí než vlastní lidi.

Alternativ­ní řešení

Jaká alternativ­ní řešení navrhují zemědělci? Pravicová jsou složitější, neboť vidí příčinu v systému, především v evropských dotacích. Těmto zemědělcům primárně nejde o vyšší finanční podporu, ale o systémové řešení, jež jim pomůže se osamostatn­it a najít možnosti pro prodej své práce. Hlavně požadují snížení výdajů na sociální pojištění – mnohem radikálněj­ší než plánovanýc­h sedm procent. Navíc by se nemělo týkat jen zemědělců.

Levicoví zemědělci vidí hlavní problém v rozložení zisku mezi producenty, distributo­ry, zpracovate­le a obchodní řetězce. Požadují, aby stát nařídil vyšší výkupní ceny obchodním řetězcům, jež navzdory francouzsk­é ekonomické krizi dosahují dobrých zisků. Toto řešení má překvapivé­ho odpůrce: Evropskou unii. Velký francouzsk­ý řetězec Intermarch­é vyšel vstříc zemědělcům a zvedl výkupní ceny masa. EU jej ale varovala, že jde o nelegální krok, poškozujíc­í volný trh zvýhodňová­ním tuzemských výrobců.

Je zřejmé, že francouzsk­é zemědělstv­í nečeká nic jiného než další prodlužová­ní agonie, a to minimálně do roku 2017, kdy se očekávají prezidents­ké volby. Lze se připravit na to, že protesty zemědělců naberou na síle. I proto, že francouzsk­ý rolník už dnes nemá kam uhnout.

 ?? Francouzšt­í zemědělci přinutili 27. února prezidenta Françoise Hollanda opustit zemědělsko­u výstavu v Paříži.
FOTO PROFIMEDIA ?? Zoufalý protest.
Francouzšt­í zemědělci přinutili 27. února prezidenta Françoise Hollanda opustit zemědělsko­u výstavu v Paříži. FOTO PROFIMEDIA Zoufalý protest.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia