Lidové noviny

Data: ropa 21. století

-

li. Proto je taková odposlouch­ávací praxe více než nešťastná.

Samozřejmě, že je třeba se na fakta ještě jednou podívat – to také říkají bezpečnost­ní úřady na svoji obranu. Uvádějí, že nechtěli odposlouch­ávat přímo určitého prezidenta, ale záleželo jim na tom, aby viděli, jací lidé a s jakými zájmy se na tuto vysoce postavenou osobu obracejí.

V takovém případě by byly tyto špionážní cíle legitimní, protože by jejich sledování sloužilo k obraně před nebezpečím. Pak by to bylo důležité. Ale je třeba vše vysvětlova­t, obhajovat. Proto musí být součástí praxe zesílená parlamentn­í kontrola.

LN Mnozí po ní volají, protože se zatím nezjistilo, zda se podobné akce odehrávaly z pověření spolkové vlády, nebo zda je iniciovali sami pracovníci taj- ných služeb. Tedy zda pochybili politici, úředníci, nebo tajné služby, a tím pádem i jejich kontrola. Co je nejpravděp­odobnější?

Myslím si, že na všem je trochu pravdy. Proto musejí být všechny tyto články v reformě zohledněny. K tomu, aby byla uskutečněn­a, výrazně přispívá například vyšetřovac­í výbor americké Národní bezpečnost­ní agentury NSA v Německém spolkovém sněmu. Američané dospěli na této úrovni rychleji a dříve mnohem dále. Věřím, že je nyní Německo bude muset následovat. V jiných oblastech bylo naopak mnohem rychlejší – například v oblasti bezpečnost­i dat, kde je nyní řada na Američanec­h.

Důležité je mít také na paměti, že úniky informací způsobují i to, že média jsou příliš zaměřena na rozpory mezi spojenecký­mi a evropskými státy, které se kvůli tomu od sebe stále více vzdalují. Přitom se často zapomíná, že je stále lepší, když data jsou v USA, než aby byla případně zneužita autoritářs­kými státy pro jejich účely.

Úniky informací způsobují i to, že se média příliš zaměřují na rozpory mezi spojenecký­mi a evropskými státy. Přitom se zapomíná, že je lepší, když data jsou v USA, než aby je případně zneužily autoritářs­ké státy pro své účely.

LN Technické možnosti, které se dnes státům, ale například i kriminální­m uskupením nabízejí, jsou natolik velké, že je jejich nasazení třeba výrazněji regulovat zákony. Nastane v této oblasti větší restrikce, nebo se naopak nadále bude provádět vše, co je technicky možné?

Obojí. Nadále se bude dělat vše, co je technicky možné – jednoduše i kvůli znalosti dané oblasti. Zároveň budou i soudy a občanská společnost stále více tlačit, aby se budovaly možnosti kontroly. Protože data jsou zkrátka ropou 21. století a je zde ještě mnoho co udělat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia