Lidové noviny

Sparta jede na rekord, chybí jen krok

Sparťanská pohárová maxima:

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ PRAHA

V tomto ročníku Evropské ligy si fotbalisté Sparty drží unikátní bilanci: z 12 zápasů ani jednou neprohráli. Proto mohou směle útočit na překonání svých rekordů.

Postupem do čtvrtfinál­e Evropské ligy Sparta zopakovala ve druhé nejprestiž­nější soutěži své maximum z ročníku 1983/84, když v tehdejším Poháru UEFA vypadla až po prodloužen­í s Hajdukem Split. Pokud by však Sparta tentokrát vyřadila španělský Villarreal a postoupila do semifinále, vyrovnala by i svůj historický rekord v evropských pohárech vůbec.

V sezoně 1991/92 totiž Letenští v Poháru mistrů evropských zemí, nultém ročníku Ligy mistrů, prošli náročným sítem do semifinálo­vé skupiny. V ní slavně skončili druzí za Barcelonou, do finále však postupoval jen vítěz.

Mezi čtyři nejlepší týmy se dostali i v Poháru vítězů pohárů v sezoně 1972/73, kdy je vyřadil AC Milán.

„V týmu je teď podobná pohodička, jako byla kdysi u nás. I když jsme zrovna prohrávali, byli jsme natolik mentálně silní, že jsme za každé situace věřili ve výhru nebo postup,“řekl LNMartin Frýdek, pamětník triumfální jízdy v sezoně 1991/92.

Vydělali už 180 milionů

„Kluci mi výkonem v Římě připomněli, jak jsme tehdy porazili Barcelonu nebo Marseille, což byly v té době absolutní top kluby. Hráči podávají vynikající výkony, moc bych jim přál, aby postoupili do semifinále nebo nás ještě překonali,“věří Frýdek, který má ještě o důvod víc držet palce. V současném mužstvu totiž hraje jeho syn Martin, jenž se podílel na postupu přes Lazio gólem v úvodním duelu (1:1) a asistencí v odvetě (3:0).

Sparta se postupem přes Lazio postarala o nejlepší výsledek českého klubu v evropských pohárech od roku 2002, kdy Liberec v Poháru UEFA rovněž došel mezi nejlepších osm. Navíc útočí na tuzemský rekord Slavie, která se v sezoně 1995/96 probila ve stejné soutěži až do semifinále.

Do vyrovnání pohárového rekordu Slovanu Bratislava z dob společné federace jí však schází ještě hodně. Slovenský celek v ročníku 1968/69 opanoval Pohár vítězů pohárů.

I tak už si sparťané v této sezoně vydělali díky postupu do čtvrtfinál­e 180 milionů korun. A mohou inkasovat dalších 40,5 milionu, pokud postoupí přes aktuálně čtvrtý tým tabulky španělské ligy.

„Chtěli jsme se španělským týmům vyhnout, nebyla to destinace, kterou bychom si vybírali. Ale je to v pohodě. Může to být zajímavé, protože budeme mít porovnání s Plzní. A také si nikdo po postupu nebude kazit náladu kvůli nepovedené­mu losu,“poukázal zastupujíc­í kapitán Bořek Dočkal na fakt, že s Villarreal­em už v tomto ročníku soutěže hráli fotbalisté Plzně. V základní skupině nejprve prohráli ve Španělsku 0:1, doma se pak oba týmy rozešly smírně po remíze 3:3.

Těší ho naopak jiná věc: oproti dvojutkání s Krasnodare­m a Lazi- em tentokrát Sparta začíná na hřišti soupeře, a poprvé tedy bude hrát odvetu před vlastními diváky. „Je to spíš výhoda. Sice jsme teď dvakrát začínali doma a pak jsme postoupili, takže to asi nebude nijak zásadní, nicméně pocitově je pro mě lepší hrát první zápas venku. Kvalita je na straně soupeře, my to musíme zvládnout týmovým výkonem,“věří svému celku Dočkal.

Za hlavního strůjce postupu do

Pohár mistrů evropských zemí (poté Liga mistrů): semifinálo­vá skupina (1991/92) – skončila na druhém místě čtvrtfinál­e je považován trenér Zdeněk Ščasný. Stejně jako v Krasnodaru slavila jeho taktika úspěch a výhru 3:0. „Jen je mi líto, že pocit z úspěchu vám vydrží jenom chvíli. Je to stejně zvláštní. Když prohrajete, vydrží to týden, ale tohle je za chvíli pryč. Je to bordel, není to spravedliv­é, ale je to tak,“zlobil se naoko Ščasný.

Díky Spartě stoupá i celý tuzemský koeficient, na dvanácté Švýcarsko ztrácí Česko už jen 0,85 bodu. A pokud Sparta přejde i přes Villarreal, přiblíží se varianta, že vítěz české ligy by v sezoně 2017/18 přímo postoupil do základní skupiny Ligy mistrů.

 ?? Na Laziu slavila pražská Sparta gól hned třikrát a Evropě jasně ukázala, že se s ní v této sezoně musí vážně počítat.
FOTO REUTERS ?? Postupová radost.
Na Laziu slavila pražská Sparta gól hned třikrát a Evropě jasně ukázala, že se s ní v této sezoně musí vážně počítat. FOTO REUTERS Postupová radost.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia