Lidové noviny

Derby s puncem výjimečnos­ti

Derby pražských „S“

- JAN PALIČKA

Jestli nepatříte mezi šťastné, kteří se dostali k lístkům, pak si zítra v 19.30 můžete pustit O Sport, kde se budou překřikova­t dva náruživí fanoušci z nesmiřitel­ných táborů. U mikrofonu se sejdou sparťan Jakub Kohák a slávista František Ringo Čech.

A třeba se pohádají o následujíc­ích tématech...

Kdo je favorit?

Nejdřív se podívejte na tabulku a pak na místo konání: Letná. Favoritem je tedy Sparta.

Pro koho je derby důležitějš­í?

Pro oba úplně stejně! Sparta chce titul a stále lehce ztrácí na vedoucí Plzeň. „Liga je pro nás priorita,“zdůrazňuje sparťanský kouč Zdeněk Ščasný, čímž dává hráčům jasnou výzvu: „Musíte vyhrát, pánové!“

Vyhrát potřebují i pátí slávisté, kteří chtějí po letech do pohárů.

Velké derby ve 22. kole napoví.

Zapomenou na únavu?

Otázka, na kterou mohou odpovědět jen sami sparťané. Během posledního měsíce odehráli už devět zápasů, vesměs v nejvyšším tempu. Zatímco Slavia měla na přípravu osm dní, Sparta se teprve v pátek nad ránem vracela z Říma. Logicky by tedy sparťané měli být utahaní, ale každý sportovec vám potvrdí, že úspěch má léčivé účinky.

Pomsta za podzim?

Sparta má na rivala pifku, protože na podzim souboj prohrála 0:1. Brankář David Bičík, jeden z hrdinů pohárového tažení, chce napravit svůj tehdejší kiks. „Beru to jako možnost satisfakce,“neskrývá.

Vyprodáno?

V Edenu spočítali 17 663 diváků, což je dosavadní rekord sezony. Jak dopadne zítra Letná?

Co uslyší Hušbauer?

Nic hezkého. „Asi se dá počítat s tím, že mě sparťané nepřivítaj­í s otevřenou náručí,“řekl záložník Josef Hušbauer. V zimě přeběhl do Slavie, a ačkoli se hájil tím, že ve Spartě byl mezi náhradníky, fanoušci mu to jistě vyčtou. Jako sparťan se stal králem střelců.

Lafata v sestavě?

Těžko odhadovat, jakou strategii Sparta zvolí. Trenér Ščasný zatím úspěšně rotuje se systémy i někte-

Zápas 22. kola Synot ligy Sparta–Slavia se hraje na Letné zítra od 19.30 (vysílá O Sport)

Předpoklád­ané sestavy Sparta: Bičík - Zahustel, Brabec, Holek, Costa - Vácha, Mareček - Dočkal, Frýdek, Krejčí - Šural Slavia: Pavlenka - Bořil (Mikula), Latka, Deli, Jablonský - Souček - Vukadinovi­č, Hušbauer, Zmrhal - Mešanovič, Škoda Rozhodčí: Kocourek

Uhrin na lavičce?

Ano. Navzdory tomu, že slávistick­ý trenér dostal za urážky rozhodčího dvouzápaso­vý trest, discipliná­rní komisemu druhou část trestu změnila na roční podmínku.

Je derby zase top?

Po letech strádání, kdy měla Sparta výrazně navrch, se derby „S“vrátilo do tradičních kolejí. Zasemá výjimečné sportovní kulisy.

 ?? Pražských „S“má velký náboj pokaždé, už 120 let. Na snímku z roku 1938 marně dobývá sparťansko­u svatyni slavistick­ý kanonýr Pepi Bican. REPRO LN ?? Slavný zápas
Pražských „S“má velký náboj pokaždé, už 120 let. Na snímku z roku 1938 marně dobývá sparťansko­u svatyni slavistick­ý kanonýr Pepi Bican. REPRO LN Slavný zápas

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia