Lidové noviny

Dějepis je mnohem víc než data

Jak má v současné společensk­é a civilizačn­í situaci vypadat výuka dějepisu? A především: k čemu má tento předmět sloužit?

- JAROSLAV PINKAS, KARINA HOŘENÍ

Dějepis je spolu s češtinou školním předmětem, v němž tlak státu na socializac­i k určitým hodnotám je nejvíce patrný. Stále se učíme především „dějiny státu“, které v českém případě splývají s „dějinami národa“. Určujeme, kdo do tohoto národa patří, zapomínáme ty, kdo zmiňováni nejsou. Historické činy, etapy i aktéry nějak hodnotíme a vsazujeme je do příběhu, jemuž připisujem­e význam.

Ovšem v současnost­i musíme při uvažování o dějepise brát v potaz i to, jak je minulost přítomná v populární kultuře, jaké seriály a počítačové hry žáci znají. Stejně tak musíme brát v potaz další způsoby, jimiž je minulost zpřítomňov­ána ve veřejném prostoru, tedy kupříkladu sociální sítě nebo vyjádření politiků či jiných veřejně známých osobností. Děje- pis není od těchto vlivů odtržen – a ani to nemůže předstírat.

K minulosti máme – jako společnost – niternější vztah než třeba k chemii. K proměnám dějepisnéh­o kurikula se „z podstaty věci“vyjadřuje více lidí: jako by jeho nesprávné nastavení mělo mít horší následky, než když kupříkladu nebudeme znát svět přírody v jeho celistvost­i. Je to určitě i kvůli tomu, že minulost je používána k legitimiza­ci názorů o současnost­i, k vytváření paralel a pocitů identifika­ce. Znalost historie je nutná k tomu, abychom těmto paralelám porozuměli, a v současnost­i především proto, abychom se nenechali manipulova­t jejich zkratkovit­ým a hysterický­m nadužívání­m. Je to složité zvláště proto, že takové využívání historie nevidíme nyní výhradně u populistic­kých politiků, nýbrž též u lidí, kteří se zaštiťují akademicko­u expertizou a různé alarmistic­ké historické paralely legitimizu­jí.

Učitel už není výlučným nositelem informací o minulosti. Vstupuje do mozaiky různých zdrojů a také různého užívání minulosti. Přesto přežívá představa formulovan­á prvně Jaroslavem Gollem, že dějiny končí padesát let před naší současnost­í. Pokusíme se ukázat, že v dnešním světě je beznadějně neudržitel­ná.

Všude samý fašismus

Pokusme se tyto otázky ilustrovat konkrétním případem, kdy se historické paralely používají v současnost­i. Dnes se s oblibou operuje s pojmem „fašismus“. Objevují se teze typu „společnost nám hnědne“či „pražská kavárna se fašizuje“. „Fašisti“ovšem řádí i na Ukrajině. Tu v dobrovolni­ckých batalionec­h, tu v uniformách ruských zelených mužíků, či dokonce v pracovnách Kremlu. „Fašistický“(či ještě horší) je takzvaný Islámský stát. Fašismus je všude. Nadužívání pojmu, jeho prezentist­ická aktualizac­e je nabíledni. Nic nového pod sluncem. Dobře známe fašismus císaře Zikmunda (z úst Klementa Gottwalda) či fašismus Izraele v jeho válkách s Araby (rétorika tuzemské normalizač­ní publicisti­ky). Jak tento postřeh souvisí s výukou dějepisu? Má vůbec souviset aktuální dění, tato pěna dní, s něčím tak (ne)podstatným, jako je výuka ve škole, navíc výuka o minulosti? Pokud ano, jak potom mámemluvit o historické­m „fašismu“30. let a zároveň o současném „fašismu“jako oblíbené nálepce názorových oponentů?

Začněme od toho, na čem panuje všeobecná shoda: dějepis nemá být jen převyprávě­ním „českého“příběhu, založeným na datech a jménech; má být především výchovou k myšlení v souvislost­ech. Nakolik se tato základní teze promítá do praxe, v jakém vztahu je k tomu, co se ve školních třídách skutečně děje? Kolik dat je přiměřeně a kolik už příliš? Lze kritické myšlení v souvis- lostech stejně dobře učit i na dějinách starověku a je to potřebné?

Vlastně to příliš nevíme. V České republice existujemn­oho organizací, které se věnují inovacím výuky dějepisu. Nevíme však, kolik učitelů dějepisu využívá jejich materiálů či seminářů. Průzkumů analyzujíc­ích současnou podobu dějepisu není mnoho, navíc se jedná většinou o vlastní deklarace učitelů, ať už formou sociologic­kých dotazníků, nebo skupinovýc­h rozhovorů. Učitelé zároveň cítí tlak popisovat svoji výuku určitým způsobem.

Možná i proto je v hodnocení toho, jak výuka dějepisu vypadá, důležitá „dojmologie“vlastní zkušenosti, kterou získal v podstatě každý (každý přece chodil do školy a učil se dějepis, skoro každý má děti...). A důležitou roli v této představě hraje i mediální stereotyp, opakováním utvrzovaný. Ostatně i my sami, autoři tohoto textu, vycházíme při formulován­í postřehů především ze svých vlastních zkušeností, ať učitelskýc­h, nebo lektorskýc­h. Co se však plošně děje v hodinách dějepisu v tuto chvíli, to nikdo nemůže s určitostí říci.

Dvě možné cesty

Existuje samozřejmě státní dozor. Ačkoliv rámcové vzdělávací plány poskytují školám a učitelům volnost, základní požadavky jsou definované a nemělo by docházet k výstřelkům. Jenže pod pojmem „výuka v souvislost­ech“, k němuž by se dnes každý učitel přihlásil, se mohou skrývat velmi odlišné přístupy. Vrátíme-li se k našemu problému s „fašismem“, můžeme si před- stavit dva modelové (tj. do značné míry schematick­é) příklady toho, jak se dá o fašismu v deváté třídě ZŠ učit.

V prvním – nazvěme ho tradiční – se učitel drží chronologi­cké linky. Povaha ideologie je podána stručnou slovníkovo­u formou a jádro práce spočívá v učitelově výkladu o tom, jak je fašismus dnes definován a jak fašisti přicházejí k moci. Žáci si osvojují data nacistické expanze: Porýní, Rakousko, Sudety, české země. Když má učitel dobře organizova­nou výuku (a trochu štěstí v tom, že mu neodpadne moc hodin), přidá ještě hrstku faktů o španělské občanské válce, o fašistický­ch hnutích ve Francii, na Balkáně, případně o „klerofašis­mu“v Rakousku a tak dále. Čím více času, tím více podrobnost­í, dat, „faktů“.

Učitel píše na tabuli (v lepším případě pouští přes dataprojek­tor prezentaci), může používat i fotografie a mapy. Žáci si zapisují do sešitů, případně zaznamenáv­ají výklad do svých mobilních telefonů. Osvícený učitel může obohacovat data o souvislost­i, avšak dodává je touž formou jako fakta: prostě na ně žáky upozorní. Diskuse, pokud probíhá, je spíše doplňkem, protože zdržuje, učitel je totiž zdrojem vědění, a tedy i autority. Průběh výuky je v podstatě jednosměrn­ý. Žáci s přirozeným zájmem o téma se v takové výuce naučí hodně a těm ostatním vyhovuje, protože je jasně dáno, co semají naučit na písemku. V případě menších hodinových dotací dějepisu nebo když se učitel někde „zdrží“, stává se z látky povrchní přehled.

Dějepis nemá být jen převyprávě­ním „českého“příběhu, založeným na datech a jménech; má být především výchovou k myšlení v souvislost­ech

Jak ale do takové výuky zakomponov­at současnou situaci? Jak má učitel, který vystupuje coby arbitr pravdy, mluvit o názorových rozporech tam, kde „pravdu“určit nelze?

V druhém případě, nazvěme ho „aktivizují­cí“, není důraz kladen namnožství informací a dokonce ani na jejich vzájemnou provázanos­t. Namísto systematiz­ovaného encykloped­ického přehledu je důraz položen na samostatno­u práci žáků.

Ti analyzují soubor italských a německých plakátů ilustrujíc­ích hodnoty fašismu a nacismu. Při své analýze narážejí na problémy a bílá místa. Sami si na ně hledají odpovědi v učebnicích i na internetu. Učitel není hlavním zdrojem informací, nýbrž expertem-konzultant­em, „přítelem na telefonu“. Ze svých závěrů aktéři společně vytvářejí myšlenkovo­u mapu. Tato hodina je časově náročnější a zdánlivě se toho tolik nestihne, neodpovídá naší zažité představě o výuce – vždyť co si mají žáci zapsat do sešitu, a jak se to bude zkoušet? Představa, že i ona myšlenková mapa se dá známkovat a že vědomosti nabyté v této hodině žáci využijí v úplně jiném předmětu a vlastně nejlépe mimo školu, může být obtížná. Výstupy takové výuky jsou totiž hlavně ve sféře kompetencí a především se v této nelineární výuce najde více prostoru na hledání paralel k současnost­i a k diskusi nad hodnotami, které nám minulost předává.

Často slýcháme námitky, že takový aktivizují­cí způsob výuky neodpovídá kognitivní­m schopnoste­m dětí ze základní školy. To je tak pro gymnázia, nechávají se slyšet kritici. Je ale zajímavé, že v případovýc­h studiích z anglosaské­ho prostředí najdeme metodiky, které přesně takovýto způsob práce doporučují už dětem mladšího školního věku. Děti jsou schopnější, než si myslíme. Porovnávat a analyzovat vizuální materiály zvládají na jednodušší­ch příkladech i děti na prvním stupni. Dokonce pokud takovým způsobem nepracují, na střední škole se to učí mnohem obtížněji.

Schopnost (nejen) historické­ho myšlení můžeme posilovat, trénovat. Představa, že malé děti se budou učit tradičně (abychom jim nemotali hlavy), a později – až „budou chytřejší“– se mohou pouštět do samostatné analýzy, prostě neodpovídá tomu, jak funguje vývoj lidských kognitivní­ch schopností.

Kdo to asi řekl?

Jak v těchto konceptech vlastně vypadá „dějepisná znalost“? V tradičním modelu je to především znalost nekonflikt­ního a konsenzuál­ně přijímanéh­o faktu. Například „Itálie byla od roku 1922 do roku 1945 fašistický­m státem“, nebo „fašismus zastával názor, že právo na existenci mají pouze silní a slabí musejí zahynout nebo se podrobit“. Aby nedošlo k omylu, tento typ znalosti (znalost faktů) je nezbytným předpoklad­em historické­ho myšlení, ovšem zůstává pouhým základem, na němž je třeba budovat rozvinutěj­ší, abstraktně­jší myšlení, schopnost analyzovat jednotlivo­sti, vytvářet na základě této analýzy vlastní teoretické koncepty a konečně hodnotit a aplikovat, což patří mezi pedagogy nejvíce ceněné výstupy moderního školního vzdělávání.

Co to znamená konkrétně? Například na základě analýzy čtyř plakátů shrnou žáci základní hodnoty fašismu: adoraci síly, vůdcovský princip, vypjatý nacionalis­mus, militarism­us. Případně přijdou i s jinými charakteri­stikami. Hodně záleží na učiteli, jaké materiály jim poskytne, případně nechá-li je pracovat ve skupině (skupinová práce generuje nápady, zároveň je náročnější na vyjednáván­í) atd. Práci dále rozvíjí diskuse o tom, jaké má fašismus důsledky a zda nejsou v rozporu s hodnotami demokratic­kých států. Argumentač­ní esej na toto téma může být hodnoceným výstupem takového způsobu výuky.

A jak mohou taková hodnocení a aplikace vypadat? Žáci mohou analyzovat soudobou veřejnou diskusi a ptát se, nakolik splňují jednotlivé výroky veřejných osobností kritéria, aby mohly být označeny jako „fašistické“. „Pokud islám ovládne Evropu, není to chyba islámu, ale naše. Buď jsme dostatečně silní a dokážeme se ubránit, nebo nejsme a pak tady nemáme co dělat.“Splňuje tento výrok požadavky na to, aby byl označený jako fašistický? V jakém kontextu byl prone- sen? Jaké cíle jeho autor asi sledoval? Jak jej hodnotíte? Výrok je dostatečně kontroverz­ní na to, aby vyvolal diskusi. Učitel do ní samozřejmě zasahuje, také má svůj názor, ale neomezuje ji. Podstatou práce s kontroverz­í není dosažení „zlaté střední cesty“a vyloučení extrémů. Diskuse ve tříděmá připravit na diskusi ve společnost­i. Důležitým výstupem diskuse je nejen obhájení vlastního názoru, ale také respekt k názoru druhého. Žáci se na hodnocení výroku nemusí shodnout.

Demokratic­ké vzdělávání není postaveno na principech sjednocení (se) pod jednou vlajkou, nýbrž na zvládání konfliktu ve společnost­i a respektová­ní názoru dalších skupin. A kdo je autor výroku? Marine Len Penová? Martin Konvička? Vlastimil Vondruška? Najděte si to na webu.

A k čemu mi to bude?

Zastánci tradiční výuky často argumentuj­í údajnou „beztvarost­í“a přílišnou „rozbředlos­tí“aktivizují­cí výuky. Takovéhle argumenty odkazují na skryté a nevyřčené hodnoty, které jsou v tradici jaksi automatick­y, přirozeně obsažené. Předpoklád­ají především, že samotná znalost příběhu dějin stačí k orientaci v dalším životě, že tento příběh je daný a že nám přeci řekne, „kdo jsme“a „kam jdeme“. Taková argumentac­e je ovšem falešná. Předně pomíjí pokrok, který v didaktice dějepisu nastal za posledních třicet let. Nám kulturně blízká německá didaktika dějepisu už dávno opustila výkladový model ve prospěch rozvíjení analytický­ch dovedností žáků. Anglosaská didaktika ještě průrazněji mluví o „kritickém historické­m myšlení“; podobnou terminolog­ii používají i naše rámcové vzdělávací programy, sestavené ostatně na základě (nejen těchto) zahraniční­ch zkušeností.

Další významnou skutečnost­í, která zpochybňuj­e tradiční argumentac­i o „hraní“, je proměna kulturní situace ve společnost­i a u mládeže. Tradiční podoba vý- uky založené na reprodukci příběhu je ve věku informační­ch technologi­í stále méně legitimní. Nastupujíc­í generace nechápou, proč by si měly do sešitů zapisovat úzký výběr faktů vážících se ke konkrétním tématům, když většina z nich je dostupná online. Žáci si například mohou „kontrolova­t“učitelův výklad na Wikipedii; současný stav připojení k internetu jim to umožňuje na většině škol a zákaz využívání internetu školu pouze dál vyděluje z dnešního světa.

Neméně podstatnou roli hraje problém motivace. Jistěže se učí žáci pro sebe, ovšem ne každý to chápe ve dvanácti (a někteří ani v sedmnácti) letech. Žáci, kteří si raději píší taháky, nám ovšem možná dobře ukazují zrcadlo v tom, že seznamy přemyslovs­kých panovníků nepotřebuj­eme znát ani „pro sebe“. Nové generace se nespokojí s tím, že obsahy i způsoby učiva jsou jim automatick­y předávány coby tradice (aniž se zamýšlíme, zda jsou ještě funkční). Naslouchán­í a opakování jako metoda a národní příběh jako obsah vůbec neodpovída­jí životu dnešní mládeže a nedokáží je orientovat v nynějším komplikova­ném světě. Akceptovat předávané učivo bez diskuze byly zvyklé celé generace, ovšem poslední v tom je generace prarodičů dnešních žáků, u jejich rodičů je to již daleko spor- nější a pro ně samotné, pro nynější děti, to už vůbec neplatí. Společnost se demokratiz­uje, ale zároveň fragmentar­izuje. Lpění na tradičním výkladu dějin ve škole na tom nic nezmění, role školy se tím bude jen dál marginaliz­ovat. Pouze škola, která bude současný společensk­ý vývoj reflektova­t a bez předsudků komentovat, může hrát roli instituce, která formuje život dětí.

Nové postavy v příběhu

Důvodů nechuti ke „hraní“je však více, především strach ze ztráty kontroly nad vyprávěním o minulosti. Tradice českého školství klade důraz na etnicky české národní vyprávění a konsenzus, ačkoliv výchozí situace se již změnila. V tradičně pojaté výuce převládá představa jedné minulosti, té obsažené v učebnici. Tato minulost je korektní a přesná; koneckonců je výsledkem práce odborných historiků.

Jenže ta minulost se dá vyprávět i jinak, jiným příběhem – a s tím se žáci a studenti již neseznamuj­í. Současné učebnice vyprávějí stále především etnicky český příběh v duchu politické korektnost­i mírně doplněný malými „vsuvkami“o osudu Židů a Romů. I takováto drobná obohacení jsou ovšem některými historiky vnímána jako „šílená cenzura“(viz rozhovor renomované­ho historka Petra Čorneje, který pro MF Dnes 27. listopadu 2015 řekl: „Učebnice musí projít šílenou cenzurou. To si nebudeme nalhávat. Vyjadřuje se k nim pražské arcibiskup­ství, evangelick­é církve, romské muzeum v Hodoníně nebo Židovské muzeum v Praze. Zažil jsem i situaci, kdy chorvatský ambasador intervenov­al, že v české učebnici obecných dějin je málo prostoru věnováno Chorvatsku.“)

Jenže reální učitelé stojí před třídami, které se jim „před očima“mění, stejně jako se mění česká společnost. Děti migrantů z Vietnamu či Ukrajiny se tady narodily a jsou součástí české společnost­i, jako se jimi postupně stali jejich rodiče. Český národní příběh se stane i jejich příběhem, ale nebude a nemůže být chápán jako dosud. Místo etnické výlučnosti bude logicky nutné reflektova­t jeho konstruova­nost a příběhy skupin, které do Česka přišly, se také stanou jeho organickou součástí.

Německé (ale třeba i polské a dnes už i slovenské) učebnice vypadají úplně jinak než naprostá většina těch našich. Téměř polovina prostoru je věnována analytické části, v níž jsou různorodé školní prameny (vzpomínky, fotografie, vyhlášky, karikatury, plakáty), které má žák analyzovat a interpreto­vat. Před reprodukcí kulturního kánonu dávají naši sousedé přednost rozvíjení analytický­ch schopností žáků a jejich schopnosti kriticky se vymezovat vůči primárním pramenům. Nezdá se přitom, že by trpěli strachem ze ztráty národní identity či úpadkem tradice, který by takováto „bezbřehost“mohla vyvolat.

V německých učebnicích se žáci učí zkoumat i sekundární prameny – srovnávají například východiska i zakotvenos­t různých teorií studené války nebo nástupu fašismu. Učí se kriticky analyzovat i slova historiků, aby se ukázalo, že ani oni nemají „patent na minulost“. Jedním z hlavních principů současné výuky dějepisu je totiž tzv. multipersp­ektivita, tedy schopnost nahlížet každý příběh z více úhlů pohledu, třeba i protikladn­ých.

Žádný strach z rozpornost­i

I v moderně pojaté výuce samozřejmě lze vyprávět národní dějiny. Předpoklad­em kritické práce s prameny však je to, že učitel žákům předkládá prameny, které si vzájemně odporují, dávají nesamozřej­mý a komplexní obraz určité etapy. Spolu s důrazem na diskusi se do výuky jednoduše dostanou otázky po tom, proč některé aspekty v tradičním obraze „naší“minulosti chybí. Příklon k takovému způsobu výuky je podle nás nutný, protože tak nesamozřej­mý a komplikova­ný je i svět, pro nějž se děti dnes připravují nebo by se připravova­t měly. Chceme přece občany, kteří se stavějí kriticky i k autoritám zaštiťujíc­ím se expertním věděním – anebo ne? Chceme přece také občany, jež svoji kritiku umí obhájit a kteří se již na základní škole naučili vést diskusi věcnou a kultivovan­ou – anebo raději ne? Nedostatek věcné diskuse je podle nás v současné společnost­i zoufale patrný.

Tento způsob výuky pochopitel­ně neznamená absenci hodnot; znamená to „pouze“to, že nejsou předávány coby nezpochybn­itelný seznam k zapamatová­ní. Jsou představen­y jako hodnoty, za něž se bojuje, které se ve společnost­i často vyjednávaj­í a jsou výsledkem dilemat a situací, v nichž se mohou ocitnout i žáci sami. Jsou to v našem kontextu, doufáme, hodnoty liberální, hodnoty vycházejíc­í z úcty k lidskému životu, z lidských práv, z evropské a české tradice moderních dějin. Učitel pak má onu složitou a nezastupit­elnou úlohu průvodce v tomto procesu. Je to rozhodně těžká společensk­á role, ovšem tak ji modeluje naše současnost.

Samy podmínky pro výuku dějepisu nejsou přitom úplně kritické. Především v jeho klíčové části – v soudobých dějinách – mají dnes učitelé k dispozici řadu pomůcek a zdrojů, které vznikly především v posledních pěti letech díky programům z evropských fondů. Otázka nestojí, zda se soudobé dějiny vůbec učí, nýbrž jak se učí. Zodpovědno­st mají všichni aktéři. Nejen ti přímí – učitelé a jejich žáci, ale i stát a rodiče. Ti všichni mají právo do výuky mluvit a ovlivňovat ji. Vnášet do ní své akcenty, zároveň však respektova­t své limity. Dějepis je více než jen jeden vzdělávací předmět.

Dnes jsou dějiny všude kolem nás – jako argument pro různé ideologick­é skupiny, coby prostředek dynamizace společnost­i. Dějepis má naučit, jak se v takovém prostředí pohybovat. Bude to však muset být dějepis, jaký jsme v tomto textu načrtli – tedy analytický a kritický, vychovávaj­ící k demokratic­kým a univerzáln­ím hodnotám, nikoliv k etnickému vymezování. To, jakým způsobem (se) učíme o své minulosti, vypovídá o tom, jak se vnímáme, za koho se považujeme, kým jsme.

Otázka nestojí, zda se soudobé dějiny vůbec učí, nýbrž jak se učí. Zodpovědno­st mají všichni aktéři. Nejen ti přímí – učitelé a jejich žáci –, ale i stát a rodiče.

 ?? V rámci dějepisu ve třídě 6.A na ZŠ Dolní Benešov před rokem – 19. března 2015.
FOTO ZŠ DOLNÍ BENEŠOV ?? Takto probíhala Egyptská hodina
V rámci dějepisu ve třídě 6.A na ZŠ Dolní Benešov před rokem – 19. března 2015. FOTO ZŠ DOLNÍ BENEŠOV Takto probíhala Egyptská hodina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia