Lidové noviny

Jak umí hladit čínský samet

-

Velikonočn­í návštěva generálníh­o tajemníka Komunistic­ké strany Číny Si Ťin-pchinga v Praze je zatím vrcholem vstřícného obratu Česka k čínské vládní garnituře. Prezident Zeman a další čeští aktéři tento vektor obhajují ekonomický­mi zájmy naší země; z Číny prý „přitečou miliardy“. Čínské jüany ale zatím tečou především do kapes zdejších miliardářů. Náš posun do sféry vlivu autoritářs­ké velmoci se přitom odehrává v situaci, kdy její směřování vzbuzuje obavy doma, tedy v Číně, i ve světě.

odpůrcům režimu mají za cíl odstrašova­t další nespokojen­ce. Šokující byl doživotní rozsudek ze září 2014 pro ujgurského profesora Ilhama Tochtiho za psaní článků o rodném Sin-ťiangu. Pobuřující je i případ dalšího aktivisty ze Sin-ťiangu Čang Chaj-tchaa, původem z východočín­ské provincie Che-nan. V Sin-ťiangu se uchytil v 90. letech poté, co ztratil práci ve státním podniku. Během dovolené v rodném Che-nanu v dubnu 2009 byl unesen tajnou policií zpět do Sin-ťiangu a měsíc zadržován v nelegální vazbě. Když se po propuštění nedomohl nápravy, začal být aktivní v nevládních organizací­ch, psát články a komunikova­t se zahraniční­mi médii. Po celých pět let byl policií sledován a průběžně zadržován, naposledy loni v červnu. Letos v lednu byl odsouzen na 19 let za podněcován­í k podvracení státnímoci a za předávání „tajných“informací do zahraničí. Na tři roky byl letos v únoru odsouzen i Tibeťan Druklo za informován­í o situaci v Tibetu na svém blogu a sociálních sítích.

Únosy a nelegální zadržování odpůrců jsou za Si Ťin-pchinga čím dál běžnější. Často míří i na etnické Číňany s cizím občanstvím. Během posledního půl roku se „ztratilo“pět hongkongsk­ých nakladatel­ů a knihkupců, kteří vydávají a prodávají kritické knihy o politice v pevninské Číně. Jeden z nich, švédský občan, byl během dovolené v Thajsku naposledy viděn, jak odchází z hotelu v doprovodu „přátel“. Zakrátko se objevil v Číně a ve státní televizi se „doznal“k prodeji zakázaných knih, přičemž tvrdil, že do Číny odešel dobrovolně. Další tři zmizeli v provincii Kuang-tung a poslední, občan Velké Británie, se ztratil přímo v Hong Kongu. I tito čtyři nezvěstní za pár týdnů odříkávali v Číně absurdní doznání.

Návrat veřejných sebekritik

Televizní doznání hříšníků, kteří jsou z právního hlediska často nelegálně zadržováni bez formálního obvinění, jsou vlastně inovací veřejné sebekritik­y, psychologi­cké nátlakové metody kombinujíc­í vyhrožován­í, vydírání, ideologick­ou převýchovu, veřejné ponížení, davovou manipulaci, lynčování i exemplární výstrahu. Hojně se inscenoval­y za maoismu od 50. do 70. let; za Si Ťinpchinga byly rehabilito­vány. Od roku 2013 jich státní televize odvysílala přes patnáct.

Velká postava čínské žurnalisti­ky, novinářka Kao Jü, která byla od masakru na náměstí Tchien-an-men v červnu 1989 uvězněna hned několikrát a nikdy se přitom k ničemu nepřiznala, přednesla doznání ve státní televizi krátce po svém zadržení v květnu 2014. Několik hodin po jejím druhém veřejném doznání v odvolacím řízení v listopadu 2015 jí byl zmírněn trest a byla ze zdravotníc­h důvodů převedena do domácího vězení. Režim propustil těžce nemocnou sedmdesáti­letou ženu až poté, když ji donutil k veřejnému přiznání viny z vykonstruo­vaného politickéh­o zločinu. Televizní zpověď během nelegální vazby musel letos v lednu v televizi přednést i Švéd Peter Dahlin z nevládní organizace vyškolujíc­í dobrovolné asistenty pro kliniky právní pomoci.

Medializov­aná doznání jsou v dnešní době natolik nepatřičná, že vyvolala i negativní ohlas zevnitř systému. Nedávno je kritizoval například místopředs­eda státní advokátní komory Ču Čeng-fu. Existenci silné vnitrostra­nické opozice vůči Si Ťin-pchingovu stylu práce naznačuje i mohutná ideologick­á kampaň za posílení jednoty strany, která v KS Číny od Siho nástupu probíhá. Schizma v nejvyšším vedení bylo patrné i při nedávném zasedání Všečínskéh­o shromážděn­í lidových zástupců a Čínského lidového politickéh­o poradního shromážděn­í.

Fungování státní byrokracie ohrožuje i Siovo protikorup­ční tažení, které je spíše masovou vnitrostra­nickou čistkou stalinisti­ckého střihu. Kampaň je mířena hlavně proti politickým protivníků­m ze šanghajské frakce, jejímž patronem je předminulý generální tajemník Ťiang Ce-min. „Protikorup­ční“vyšetřován­í iniciuje a vede nikoliv prokuratur­a, ale stranická discipliná­rní komise podle nejasných pravidel. Předání „obviněného“státnímu soudu a vynesení předem připravené­ho rozsudku probíhá až jako poslední a jediné veřejné jednání zrežírovan­ého divadla.

Siova „protikorup­ční“kampaň nepřinesla očištění politiky a posun k právnímu státu, nýbrž naopak posílení moci zákulisníc­h stranickýc­h uskupení a klik. Různě potrestáno bylo v kampani už na 200 000 kádrů, včetně udělení trestů smrti. Podle Min-sin Pcheje z Claremont McKenna College jsou nejvyšší patra úředního aparátu poprvé od Maovy vlády paralyzová­na atmosférou strachu. Obavy vzbuzuje i pokles ekonomické­ho růstu, protože blahobyt je pro stranu od 80. let nejdůležit­ějším argumentem při obhajobě mocenského monopolu.

„Padesátník­áři“útočí

Sebekritik­a není jediným způsobem veřejného ponížení odpůrců režimu. Strana se opírá o různé příležitos­tné přisluhova­če, třeba členy takzvané strany padesáti haléřů ( wu-mao-tang), rozuměj internetov­é komentátor­y odměňované za každý správný příspěvek padesáti čínskými centy (asi 1,50 Kč). Využívány jsou i nejrůznějš­í nátlakové metody a očerňovací kampaně.

Cang Si-chung odešla po masakru na náměstí Tchien-an-men roku 1989 do Kanady a jako novinářka s pseudonyme­m Šeng Süe získala za články o lidských právech několik ocenění. Dotaz v čínském vyhledávač­i však najde pouze bulvární články o jejích smyšlených sexuálních excesech, prostituci či zpronevěře financí určených pro disidenty. „Na různých webových stránkách visí přes 150 takovýchto pomlouvačn­ých článků. Můj manžel a já jsme o nich informován­i e-mailovými oběžníky, jejichž příjem nelze odhlásit, takže jsme nuceni je číst,“říká Šeng Süe v nedávné zprávě Výboru na ochranu novinářů (CPJ). V čínštině se také dají najít inzeráty nabízející její eskortní služby nebo fotografie čínského demonstran­ta s transparen­tem, který říká, že Šeng Süe je komunistic­ká špionka.

Podobně je inzultován i Wen Jün-čchao, novinář a aktivista žijící v New Yorku. Tweety z falešného twitterové­ho účtu založeného pod jménem jeho čtrnáctile­tého syna obviňují Wen Jün-čchaa ze špionáže pro čínskou vládu. Za den obdržel až 200 anonymních telefonátů, kyberútoky paralyzova­ly jeho IP adresu, stal se obětí phishingu, hackingu, zveřejnění soukromých informací, zfalšovaný­ch obscénních fotek nebo pomlouvačn­ých tweetů při frekvenci až deseti tisíc denně. Objevily se dokonce články osočující jeho manželku ze zneužívání jejich desetileté­ho syna.

Spisovatel­e Jü Ťieho unesla tajná policie, svlékla jej do naha, pálila cigaretami a vyhrožoval­a mu pohřbením zaživa. Pak jej zmlátila tak, až skončil na dlouhou dobu v nemocnici.

Sametový kyberlenin­ismus

V ČLR se zatím nepotvrdil předpoklad, že internet a jiné technické vymoženost­i přinesou politickou liberaliza­ci. Strana je naopak používá jako účinný nástroj propagandy a kontroly. Anne-Marie Bradyová z Canterburs­ké univerzity na Novém Zélandu ve svém výzkumu čínské propagandy a „řízení myšlení“( s’-siang kuan-li) konstatuje, že čínský režim dnes nevládne ani tak železnou pěstí, jako spíše sametovou pěstí v sametových rukavičkác­h, neboť dokáže právě díky IT často s chirurgick­ou přesností zarazit subverzivn­í procesy už v zárodku.

Rogier Creemers z Oxfordské univerzity výstižně označuje dnešní čínský systém za kyberlenin­ismus: režim štědře investuje do „informatiz­ace“( sin-si-chua), tedy rozvoje IT a jejich využití pro politickou bezpečnost. Zcela vážně plánuje vytvořit takzvané integrovan­é informační prostředí, kdy bude moci z telefonátů, e-mailů, sociálních sítí, chatů, messengerů, prohlížečů, vyhledávač­ů, nákupních serverů, rezervační­ch systémů, internetov­ého bankovnict­ví a dalších platforem sledovat nebo dokonce předvídat chování občanů. Díky provázání mocenských a ekonomický­ch elit strana navíc může počítat se spoluprací největších e-magnátů. Příkladem je veleúspěšn­ý server Alibaba, jehož zakladatel Jack Ma nijak nezakrývá propojení svého impéria s vládnoucí oligarchií. Srovnání čínského režimu s „oldschool“dystopiemi My od Jevgenije Zamjatina nebo 1984 od George Orwella je sice stále namístě, dnešní možnosti však začínají připomínat spíš filmy Matrix a Minority Report.

Zdokonalov­ání autoritářs­kých mechanismů uvnitř lidové republiky je provázeno militariza­cí ČLR směrem ven. Výdaje na vyzbrojová­ní Čínské lidové osvobozene­cké armády sice nejsou tak vysoké jako na vnitřní bezpečnost, avšak ČLR dává jasně najevo, že své územní nároky je připravena hájit silou. V krizové oblasti Spratlyho ostrovů v Jihočínské­m moři začala stavět umělé ostrovy schopné nést letiště a další bojovou infrastruk­turu. Tato reálpoliti­ka je na hony vzdálená obrazu mírumilovn­é a zodpovědné velmoci, který o sobě Čína šíří ve světě svou vnější propagando­u a takzvanou kulturní diplomacií.

Čínští komunisté se netají nepřátelsk­ým postojem k hodnotám západní liberální demokracie a úmyslem revidovat údajně nespravedl­ivý světový pořádek diktovaný „protičínsk­ými silami“( fan-chua š’-li), tedy Západem. Cíleně pěstují pocit „stoleté národní křivdy“( baj-nien kuo-čch’) mezi obyvatelst­vem, protože protizápad­ní a protijapon­ská mobilizace obyvatel je pro režim osvědčenou legitimiza­ční technikou.

Ze Si Ťin-pchingovy Číny se stává stále zřetelněji autoritářs­ká, nacionalis­tická a militantní mocnost v mnohém podobná oběma diktaturám, jež česká společnost zažila ve 20. století. Za Si Ťin-pchinga se dále prohloubil­a propastná vzdálenost ČLR od hodnot svobodného světa, do nějž naše země dnes patří. Pád na orbit nedemokrat­ické velmoci výměnou za příslib pochybných kšeftů mezi několika oligarchy je z dlouhodobé­ho hlediska pro Česko horším obchodem než jen nevýhodným.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia